Πολιτική

Ντομπρόβσκις με… μαστίγιο και καρότο! “Άχρηστη η κίνηση Τσίπρα, βλέπω συμφωνία”

Την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει τις επόμενες βδομάδες εκφράζει, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, "περιττή και άχρηστη" την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα α εξαγγελείλει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την απαλλαγή από τον ΦΠΑ στους νησιώτες.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή πως το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που του αναλογούν. Όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες βδομάδες, αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς “δεν είναι αγεφύρωτο”.

“Αυτό που έχει περιπλέξει τα πράγματα ήταν η μονομερής ανακοίνωση της ελληνικής Κυβέρνησης για τις παροχές για το 2016-2017”

Σίγουρα δεν θα περιέγραφα την κατάσταση αδιέξοδη αλλά πιο ταραχώδη απ’ ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, οπότε πιστεύαμε πως μπορούσαμε να επιτύχουμε τεχνική συμφωνία αυτές τις μέρες στην Αθήνα“, δήλωσε ο Ντομπρόφσκις.Και συνέχισε: “Αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017“.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που υποστηρίζει το ΔΝΤ ότι πρέπει να λάβει η χώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει ότι “όπως βρήκαμε λύση για το 2018, είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και για τα επόμενα χρόνια”. “Κλειδί” για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα θα είναι να μείνει το πρόγραμμα εντός τροχιάς και η Ελλάδα να επιστρέψει την ανάπτυξη, που προβλέπεται να είναι υψηλή του χρόνου. Όμως, καταλήγει, χρειάζεται σαφήνεια και οικονομική σταθερότητα.

Για το πότε θα βγει στις αγορές η Ελλάδα ο κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις, αναφέρει ότι η κοινή πρακτική είναι πως οι χώρες σε πρόγραμμα ξεκινάνε να έχουν πρόσβαση στις αγορές πριν τελειώσει το πρόγραμμα. “Ακριβώς πότε δεν μπορώ να πω τώρα, είναι κάτι που οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν” τονίζει και συμπληρώνει: “Όπως θυμάστε το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με την υπόθεση ότι το πρόγραμμα έληγε τέλος του 2014, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δυστυχώς οδήγησαν κάπου διαφορετικά. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντικό βήμα, θα δείξει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέα πυρά Σαμαρά κατά κυβέρνησης: «Αν φύγουμε από την Κύπρο, θα πρόκειται για εθνικό ευτελισμό»
Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τυχόν αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τη Μεγαλόνησο μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή θα συνιστούσε μήνυμα υποχώρησης απέναντι στην Τουρκία
Αντώνης Σαμαράς
23
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Αυξάνουμε τις ροές LNG από τις ΗΠΑ, μέσω Ελλάδας, προς ΝΑ Ευρώπη και Ουκρανία
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα συνδέει τις αυξημένες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου με την ενεργειακή και εθνική ασφάλεια, προαναγγέλλοντας επαφές σε Βουκουρέστι και Σόφια για τον «Κάθετο Διάδρομο»
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κοντογεώργης: Κάθε εβδομάδα παράτασης του πολέμου, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ανάπτυξη και πληθωρισμό
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απέκλεισε εκ νέου το σενάριο πρόωρων εκλογών και συνέδεσε την πορεία της οικονομίας με τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Θανάσης Κοντογεώργης
Κυριάκος Μητσοτάκης για Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: «Απαντούμε με πράξεις σε ένα αίτημα δεκαετιών»
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση του νόμου ίδρυσης της ΑΣΠΤ, του πρώτου δημόσιου ανώτατου ιδρύματος στη χώρα για τη δραματική, την ορχηστική και τη μουσική τέχνη
Κυριάκος Μητσοτάκης