Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για το πτωχευτικό: Πετάνε τους αδύναμους βορά στις τράπεζες

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για το πτωχευτικό: Πετάνε τους αδύναμους βορά στις τράπεζες

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό αναμένεται να κάνει σήμερα (22.10.2020) στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στον κίνδυνο που υπάρχει στην κοινωνία για οικονομικό – κοινωνικό χάος και μαζική φτωχοποίηση, ενώ θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να πάρει μέτρα για την προστασία των πολιτών, πετάει τους αδύναμους βορά στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του θα αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ούτε ρύθμιση οφειλών. Το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους. Οδηγεί σε αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για φυσικά πρόσωπα τα οποία πλέον ωθούνται σε «πτώχευση» και ολοκληρωτική αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας».

Click4more Τσίπρας από Κοζάνη: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ – Άμεση στήριξη με δέσμη έξι μέτρων

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ακόμα ότι «όλοι οι φορείς είναι σφόδρα αντίθετοι με το πτωχευτικό, και ότι μόνο οι τράπεζες είναι υπέρ που ο νέος πτωχευτικός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους. Και όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, κόμμα των στρατηγικών κακοπληρωτών με δανεικά και αγύριστα 300 εκατ. ευρώ, αμνηστεύει νομοθετικά τραπεζίτες ενώ αποκαλύπτεται πως γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις σε χρέη και δάνεια μεγαλοσχήμονων επιχειρηματιών και εφοπλιστών».

Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι διατάξεις που έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών αφορούν την πτώχευση σε επίπεδο φυσικού προσώπου καθώς και τη διαχείριση της πρώτης κατοικίας.

Στην πρώτη περίπτωση, αν η επιχείρηση ενός ανθρώπου πέφτει έξω, οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο θα μπορούν να βάλουν χέρι στα εισοδήματά του, αφήνοντάς του μόνο 611 ευρώ τον μήνα, που είναι το κατώτατο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτός που χρωστάει θα χάνει το σπίτι του και θα αναγκάζεται να πληρώνει ενοίκιο για να παραμείνει σε αυτό επί μία δωδεκαετία.

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου «η ουσία είναι η εξής: έχουμε μπροστά μας μια βαθιά οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία – και μάλιστα τη δεύτερη μετά από μια δεκαετία Μνημονίων.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να πάρει μέτρα για την προστασία την κοινωνίας, πετάει τους αδύναμους βορά στις τράπεζες. Αυτός είναι ο πόνος της Νέας Δημοκρατίας για τη «μεσαία τάξη», στο όνομα της οποίας ορκιζόταν προεκλογικά. Να την ξεζουμίσει μέχρι τέλους.

Είναι ή ώρα να αρχίσει ο κόσμος να καταλαβαίνει για ποιον δουλεύει αυτή η κυβέρνηση. Και τι παιχνίδια παίζει στην πλάτη του με τις τράπεζες, τις οποίες έχουμε πληρώσει ήδη 50 δισ. και οι οποίες δείχνουν προκλητικά απλόχερες απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα και τα στελέχη του».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις