Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας για Σκοπιανό: Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα – “Πυρά” κατά Μητσοτάκη, αποθέωση Καραμανλή

Τσίπρας για Σκοπιανό: Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα – “Πυρά” κατά Μητσοτάκη, αποθέωση Καραμανλή

– Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην ΕΡΤ για τη συμφωνία με τα Σκόπια
– “Έκανε εξαιρετική προσπάθεια ο υπουργός Εξωτερικών”
– “Δεν ζητώ από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση του”
– “Ο Μητσοτάκης μου είπε: δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις”

Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή από τη συμφωνία το Σκοπιανό, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης (13.06.2018).

Αναφερόμενος στη διαφωνία των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη “Βόρεια Μακεδονία” ο κ. Τσίπρας ανέφερε αρχικά πως όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του. Του ζητά να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, “την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία“.
Και τόνισε: “Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του, αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς“.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τη στάση του για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Καταλόγισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας “πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα“.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ’ ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό.

Σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.
Πήρα χθες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε ‘δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις‘”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Σχολίασε ότι ακριβώς το ίδιο έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στον Ζόραν Ζάεφ.

Ο Κώστας Καραμανλής

Στις ερωτήσεις του Τάσου Παππά, για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλής, και το γεγονός ότι δεν παίρνει θέση, για ένα θέμα, μάλιστα, που ο ίδιος χειρίστηκε στο παρελθόν, όπως είναι αυτό του Σκοπιανού, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας όμως ότι “ο Κώστας Καραμανλής χειρίστηκε με ευθύνη το Σκοπιανό και πως η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης.“. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει, “δεν έχουμε μιλήσει” και πως όμως είναι γνωστό ότι είναι ανοικτός να ενημερώσει οποιονδήποτε, πόσο μάλλον πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν θέση ευθύνης.

Γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

Η συμφωνία με τα Σκόπια

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών”.

Προσπαθήσαμε, είπε, να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου.

Και συνέχισε: “Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, είπε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές“.

“Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Θα τεθεί σε ισχύ όταν…

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν ενώ περάσει από τη γείτονα, δεν περάσει από την ελληνική βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Επισήμανε το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απαιτούνται από την γείτονα χώρα έως ότου έρθει η ώρα για κύρωση της από την ελληνική πλευρά και να τεθεί σε ισχύ. Μόνο όταν τεθεί σε ισχύ θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις και από τη δική μας πλευρά σε διεθνές επίπεδο, επισήμανε.

Το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας

Πρόσθεσε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία δεν περάσει, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. “Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”, είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.

“Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Η ονομασία

Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν “Severna Makedonija”, εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο “Maκedonija”, ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το “Βόρεια Μακεδονία” στη γλώσσα κάθε χώρας.

Επισήμανε ότι ο διεθνής Τύπος υποδέχτηκε τη Συμφωνία με τίτλους όπως: “H Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομα της σε Βόρεια Μακεδονία”.

Τόνισε ότι πρόκειται για “συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα”, είπε.

Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι “πάμε να παραδώσουμε”, σημείωσε: “εγώ “δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε”.

Δεν αναγνωρίζει αυτή η Συμφωνία έθνος Μακεδονικό, είπε, αναγνωρίζει βέβαια το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει.

Η πρόταση μομφής

Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα.

Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής“, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν νομίζει ότι θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. “‘Αρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ-, θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό”, σημείωσε

Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφους εμπιστοσύνης, είπε: “Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου”.

Το αίτημα για δημοψήφισμα

Για το αίτημα ορισμένων στη ΝΔ περί δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σε αυτή τη συμφωνία “εγώ βλέπω να παίρνουμε, όχι να δίνουμε” και πως εάν έπρεπε να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμά μας, όπως πρέπει να κάνουν οι γείτονες, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει.

Δεν πιεστήκαμε από κανέναν

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν πιέστηκαν από κανέναν για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία. Σημείωσε ότι “σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη της Συμφωνίας οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε τη βούληση για να προχωρήσουμε και στο ότι πράγματι ο ΥΠΕΞ έκανε μια προσπάθεια που θέλω και δημόσια να αναφερθώ σε αυτή, μια εξαιρετική προσπάθεια”.

“Σκληρός διαπραγματευτής, πάλεψε γραμμή-γραμμή για να φέρει αυτή τη συμφωνία”, είπε ο πρωθυπουργός για τον Νίκο Κοτζιά. Σημείωσε ότι ο ΥΠΕΞ την έδωσε αυτή τη μάχη έχοντας και οικογενειακά ζητήματα που θα απαιτούσαν να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα ο υπουργός βρισκόταν διαρκώς και απέναντι σε απειλές από τους “εμπόρους του πατριωτισμού”.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε τηλεφώνημα που είχε με τον Πρόεδρο Τουσκ κάποια στιγμή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ο κ. Τουσκ τον ρώτησε “πώς πάτε;”, ο πρωθυπουργός είπε: “Είμαστε κοντά, προσπαθούμε”.

“Είναι απίστευτο, αν το καταφέρετε είναι απίστευτο, συνέχισε ο κ. Τουσκ, με τον κ. Τσίπρα να του απαντά: “Θα το καταφέρουμε για ένα λόγο, γιατί ούτε εγώ ούτε ο Ζάεφ ανήκουμε στην δική σου πολιτική οικογένεια, το ΕΛΚ”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Τουσκ του απάντησε γελώντας: “Έχεις απόλυτο δίκιο”.

Το ΔΝΤ

Η αξιοπιστία της λύσης στην 21η Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές και αυτές θα κάνουν τους υπολογισμούς τους και θα δουν αν αυτή η λύση θα είναι ικανή να κάνει αγοράσιμα τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως το δεκαετές.

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή δεν θα είναι, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και ότι πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στο λίγο χρόνο που απομένει, το τρίτο πρόγραμμα. “Αν έχει μια αξία είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος”, τόνισε.

Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ – Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις