Πολιτική

Ο εκλογικός νόμος φέρνει πιο… κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ακολούθησαν την ίδια αντιπολιτευτική γραμμή, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για τα θέματα της Παιδείας. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη πολλών μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ηγεμονισμούς, θα πρέπει να κάνει άνοιγμα και να συσπειρώσει γύρω του όλα τα προοδευτικά κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο πόλο διακυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, στην ομιλία του για τον εκλογικό νόμο απευθύνθηκε προς τους αρχηγούς αυτών των κομμάτων λέγοντας ότι «η απλή αναλογική θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων».

Αναφερόμενος, ακόμα, στις επόμενες εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού προέβλεψε ότι θα γίνουν πρόωρα, τόνισε πως «όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Click4more Γεραπετρίτης: Η απλή αναλογική οδήγησε σε άνοδο του Χίτλερ και εμφύλιο στην Ελλάδα

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πέσει οι τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, γεγονός που τουλάχιστον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί προσδοκίες για εξομάλυνση των σχέσεων.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου προφανώς δεν θα εξαλειφτούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και τα αγκάθια που υπήρχαν ανάμεσα στα δύο κόμματα, όμως είναι σημαντικό να γίνει μία αρχή. Και ο εκλογικός νόμος ήταν η καλύτερη ευκαιρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, ακόμα, στο επιχείρημα περί ακυβερνησίας με την απλή αναλογική – επιχείρημα που βάζει η κυβέρνηση- έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας της ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και σε μία αντισυνταγματική ρύθμιση «η οποία υπονομεύει τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείεται πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus.

Με την εμμονή σας για την κατάργηση της απλής αναλογικής με το επιχείρημά μάλιστα της αδυναμίας συγκλίσεων, αποκαλύπτεται και την αμηχανία σας. Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίο θα μπορούσατε να συγκλίνετε. Πέραν των ακροδεξιών μορφωμάτων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης: «Δεν πρέπει να υπάρξει κανένα σενάριο εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο» 
Η «προληπτική» στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης
Η Ελλάδα «σταθμός» ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο – Οι εκτιμήσεις για τα γεωστρατηγικά οφέλη
Στα «οφέλη» για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προσθέτει και το γεγονός ότι η Άγκυρα, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «εμφανίζεται αμήχανη», με στενά περιθώρια αντίδρασης...
συστοιχία Patriot
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας 50
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής