weather-icon °C AΘΗΝΑ

Ο Κοτζιάς και το ΠΡΑΤΤΩ στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ – “Κομβικό σημείο η ανοχή στον εθνικό συκοφάντη”

Ο Κοτζιάς και το ΠΡΑΤΤΩ στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ – “Κομβικό σημείο η ανοχή στον εθνικό συκοφάντη”

Ο κ. Κοτζιάς στην εισήγησή του στην ΚΕ υπογράμμισε πως “το ΠΡΑΤΤΩ σε όλο το διάστημα της ύπαρξής του τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας και συμμαχίας ανάμεσα σε διαφορετικές προοδευτικές και πατριωτικές δυνάμεις. Με αυτή τη λογική θα κινηθεί και στις επόμενες βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές και κινείται ήδη ως προς τις δημοτικές» και πρόσθεσε ότι «οι διεθνείς ανακατατάξεις, η νέα φάση του καπιταλισμού, η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού κάνουν αναγκαία μια διαφορετική κοινωνική και οικονομική πολιτική. Απαιτούν αναδιάταξη των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Απαιτούν τη συγκρότηση της Δημοκρατικής παράταξης».

Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι το ΠΡΑΤΤΩ θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να δίνει λευκή επιταγή ή επιταγή επ΄αόριστον και τόνισε «πρέπει να δείξουμε με την πράξη και την ψήφο μας ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης των πολιτών. Των λαών. Των πατρίδων. Και όχι της Ευρώπης των αγορών. Των τραπεζών. Της αυθαιρεσίας. Για αυτό στηρίζουμε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους είναι μια καλή συμφωνία και θα πρέπει να στηριχθεί : Πρώτον απελευθερώνει την Ελλάδα και την κάνει πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή. Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας στρατηγικών σχέσεων με γείτονές μας. Δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης μαζί τους. Επίσης κόβει τα σχέδια των τουρκικών ελίτ να φτιαχτεί γύρω από την Ελλάδα δαγκάνα που θα συνδυάζει απειλές από ανατολάς και από βορρά. Αποτρέπει τη μαζικοποίηση θρησκευτικών φανατικών κινημάτων. Αναβαθμίζει την ασφάλεια στη περιοχή και πριν απ’ όλα της Ελλάδας. Τρίτος λόγος είναι ότι δεν θα εξαντλούνται πλέον τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα της χώρας για αντιπαράθεση με μια αδύναμη χώρα. Η συμφωνία είναι έκφραση αυτοπεποίθησης με γνώμονα το μέλλον και όχι τις ανασφάλειες του παρελθόντος. Ο τέταρτος λόγος είναι ότι η συμφωνία είναι ένας δημιουργικός συμβιβασμός που έχει προοπτικές να επιβιώσει και να αυγατίσει. Λύνει προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, διότι η ιστορία πρέπει να είναι, σχολείο και όχι φυλακή. Και ο πέμπτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αφορά το μέλλον και τη διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας στους σημαντικότερους τομείς που απασχολούν δύο σύγχρονες κοινωνίες.

Βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον Πάνο Καμμμένο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι, ενώ είχε κάνει προγραμματισμό για μια καμπάνια στη Βόρεια Ελλάδα, αρνήθηκε να την υλοποιήσει. «Δεν ήθελε να θίξει τον τελειωμένο πια σύμμαχό της. Μόνοι μας παλεύαμε επί μήνες τη συμφωνία. Δεν είχε αντίρρηση να τρώμε εμείς την εσωτερική ύβρη και εκείνη τη διεθνή αναγνώριση για τη συμφωνία. Δυστυχώς η ανεκτικότητα στον ακροδεξιό λόγο, συμπεριφορά και δράση της ηγεσίας των ΑΝΕΛ, και η άρνηση ουσιαστικά της κυβέρνησης να εκλαϊκεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για να μην ενοχλήσει τον ακροδεξιό της εταίρο έφερε μικρότερα ποσοστά αποδοχής της Συμφωνίας».

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη ότι «η ανοχή στον «εθνικό συκοφάντη»» ήταν ένα κομβικό σημείο. «O εθνικός συκοφάντης αφέθηκε επί μήνες να κάνει καμπάνια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών με ορολογία αντίστοιχη εκείνης της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών κύκλων της ΝΔ», είπε και σημείωσε ότι «αυτή η στάση μπορεί να δημιουργήσει μακρόχρονα και ιστορικά μεγάλα προβλήματα στην Αριστερά, όπως ακριβώς το´89 στο οποίο πάλι εμείς ήμασταν στην αριστερά που το αντιπαλέψαμε. Εμείς πρώτοι καταγγείλαμε το βρώμικο ’89 και πρώτοι το πληρώσαμε».

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στα ΜΜΕ λέγοντας ότι «η εξωτερική πολιτική και οι επιτυχίες της κινδύνευσαν και κινδυνεύουν από την επιπολαιότητα και τη στενή οπτική των ολιγαρχών της χώρας και των ΜΜΕ που διαθέτουν. Κινδύνευσαν και από ορισμένες επιλογές εκείνου του τμήματος της κυβέρνησης που ήταν υπό την ηγεσία των ΑΝΕΛ».

Ενστάσεις για τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και μάλιστα εξέφρασε τις ενστάσεις του, λέγοντας ότι όταν γινόταν διαβουλεύσεις για το καινούργιο νόμο δεν υπήρχε παρουσία των εκπροσώπων των καταναλωτών και των δανειοληπτών, υπήρχε μόνο παρουσία των τραπεζιτών και ταυτόχρονα επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία δεν έχει υπάρξει λύση.

Για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ανέφερε πως “μεγάλο ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Η άνοδος της αξίας των εξαγωγών κατά 7,6% συνοδεύτηκε από την πολύ μεγαλύτερη αύξηση της αξίας των εισαγωγών κατά 15% τυπικό δείγμα οικονομίας που υστερεί στο διεθνή ανταγωνισμό», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «με άλλα λόγια, η οικονομία δεν έχει αλλάξει τύπο ανάπτυξης και κουβαλά πολλά δομικά προβλήματα του παρελθόντος. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας δεν βελτιώνονται ουσιαστικά και συνεπώς η ανάκαμψη είναι περιορισμένη και εύκολα αναστρέψιμη”.

Υποστήριξε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι η μόνη κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ευρώπη στην οποία η ΕΥΠ δεν υπόκειται σε έλεγχο. «Αρνήθηκαν να συζητήσουν προτάσεις όπως το να τεθεί η ΕΥΠ και οι ανεξάρτητες αρχές υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο της δημοκρατίας, του κοινοβουλίου, και να πάψουν να λειτουργούν ως παρακράτος ή ως παράλληλο κράτος», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς έκλεσει την εισήγησή του λέγοντας πως «θέλουμε μια συμμαχία για μια Νέα Ελλάδα. Αντίπαλοι μας είναι τα παράσιτα, οι αεριτζήδες, οι ολιγάρχες και τα κοινωνικά τους στηρίγματα. Οι φορείς της διαφθοράς, όσοι δρουν σαν σύγχρονη ελληνική μαφία, οι προστάτες της παραοικονομίας, η ολιγαρχική οικογενειοκρατία. Είμαστε η πατριωτική αριστερά. Το αποδείξαμε. Έχουμε στρατηγική σκέψη. Βάλαμε την πολιτική πάνω από την επικοινωνία. Είμαστε ενωτικοί. Έχουμε πολιτική συμμαχιών. Είμαστε μικροί, αλλά σωστά προσανατολισμένοι. Άλλες αριστερές δυνάμεις ταλανίζονται».

#TAGS MM