Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η φιλία με τον Γιούνκερ και η επιτυχημένη πορεία του στις Βρυξέλλες.
Πως έφτασε στην απόφαση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλο το παρασκήνιο.

Για την επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά στην θέση του Επιτρόπου είχε γράψει νωρίτερα και το newsit.gr. Για την απόφαση του αυτή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει άμεσα τη νέα πρόεδρο του Κολλεγίου των Επιτρόπων Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κρίσιμο θεωρείται και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα, με τον κ. Μητσοτάκη να επιθυμεί παραγωγικό και όχι να διατηρήσει αυτό της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο 56χρονος σήμερα Μαργαρίτης Σχοινάς παιδί δημοσίων υπαλλήλων ήθελε από πολύ νωρίς να ασχοληθεί με τα ευρωπαϊκά θέματα. Η επιθυμία του για ευρωπαϊκή καριέρα ξεκίνησε από τότε που σπούδαζε στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου και από πολύ νωρίς άρχισε να δουλεύει σε γραφεία επιτρόπων, φτάνοντας με σταθερά βήματα στον απολύτως στενό κύκλο του Γιούνκερ, με τον οποίο ανέπτυξαν φιλία. Επί 28 χρόνια υπηρετεί στις Βρυξέλλες, από διάφορες θέσεις. Τα 25 από αυτά είναι στην Κομισιόν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά, όταν ήταν ευρωβουλευτής μεταξύ 2007 – 2009. Με αυτή του την ιδιότητα, ασκούσε κοινοβουλευτικό έλεγχο όταν ο Γιούνκερ ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Ο απελθών σήμερα πρόεδρος της Κομισιόν τον θυμήθηκε και τον βρήκε στην Αθήνα όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα.
«Δεν ήταν φίλος του Γιούνκερ. Έγινε μετά τη συνεργασία τους», λέει το περιβάλλον του.

Ο νέος Έλληνας Επίτροπος είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα Μερσέντες Αλβαργκονσάλεζ, και έχουν αποκτήσει δύο γιους τον Στέργιο και τον Γιάννη. Κάθε καλοκαίρι, κυρίως τον Αύγουστο, αφήνει τις απαιτητικές του υποχρεώσεις και επισκέπτεται μαζί με την οικογένειά του το αναπαλαιωμένο σπίτι του παππού του στη Φούρκα της Χαλκιδικής, που αποτελεί και την μεγάλη του λατρεία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις