Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Ντάισελμπλουμ είπε όλες τις γυναίκες πόρνες

Ο Ντάισελμπλουμ είπε όλες τις γυναίκες πόρνες

Απογοήτευση. Μεγάλη απογοήτευση. Μόνο αυτό προκαλεί η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και οι αντιδράσεις σε αυτήν.

Τα στερεότυπα και από τις δυο πλευρές δίνουν και παίρνουν. Ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι ο πρώτος βόρειος που τα βάζει με τους νότιους. Όμως, η φράση του δείχνει πόσο σεξιστική είναι όλη η Ευρώπη.

Λες και στο Νότο υπάρχουν μόνο άνδρες που πίνουν και γ@μ@νε. Και προφανώς οι γυναίκες τους είναι πουτάνες. Και οι αντιδράσεις τύπου «Ελα Γερούν να σου τα δείξουμε», ή «Ελα Γερούν στο Νότο εδώ που εμείς τα έχουμε βαριά» δείχνουν ότι ως ήπειρος πάσχουμε. Όχι, δεν ξύπνησε το φεμινιστικό μέσα μου. Ποτέ δεν ήμουν άλλωστε φεμινίστρια. Ποτέ δεν ήθελα να αντιμετωπίζομαι ως είδος, ως ειδική κατηγορία.

Ο ευρωπαϊκός βορράς φημίζεται για το κοινωνικό του κράτος, για την εργατικότητά του, για την ισότιμη αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών. Άλλωστε πολλές ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά είχαν την πρωτιά στο παρελθόν με γυναίκες αρχηγούς κρατών. Όμως, αυτοί που είναι τώρα επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, όπως ο Ντάισελμπλουμ, δείχνουν ξεκάθαρα με τα λόγια και τις πράξεις τους ότι θέλουν “πόλεμο”.

Δημιουργούν εχθρικό κλίμα. Δεν μετρούν τα λόγια τους και δεν γυρίζουν πίσω το χρόνο μερικές δεκαετίες να δουν τι έκαναν οι προκάτοχοί τους. Με άλλα λόγια μιλάνε πολύ.

Μετρήστε πόσες δηλώσεις κάνει σε μια εβδομάδα ο επικεφαλής του Eurogroup. Μετρήστε πόσες συνεντεύξεις δίνει την εβδομάδα – εκτός από τις διαρροές – ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το μέτρο έχει χαθεί. Όπως και ο σεβασμός. Και οι συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν. Εκτός και αν ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπο την καθοδήγηση του μέντορά του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και της Ανγκελα Μέρκελ, ετοιμάζει το έδαφος για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Οι πολιτικοί ηγέτες με εκτόπισμα και σοφία είναι όλοι παρελθόν. Οι πολιτικοί ηγέτες που θα εμπνεύσουν και θα βγάλουν την Ευρώπη από την εσωστρέφειά της δυστυχώς είναι θαμμένοι εδώ και χρόνια στα μαυσωλεία της γηραιάς ηπείρου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε