Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Ολάντ αποθεώνει Τσίπρα για το “θάρρος και η διαύγειά του”

Ο Ολάντ αποθεώνει Τσίπρα για το “θάρρος και η διαύγειά του”

Ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται ξανά στην Ελλάδα και έρχεται για να… βοηθήσει “όπως έκανα πάντα”. Πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συντάσσεται με την άποψη πως “η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός”.

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει πολλά από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάν στην Αθήνα. Μια επίσκεψη που θα διαρκέσει σχεδόν 48 ώρες και ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει μαζί του πολυπληθές κλιμάκιο υπουργών και επιχειρηματιών. O Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τρεις βασικούς υπουργούς, τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Φρανσουά Ολάντ αναγνωρίζει πως “το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

«Επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζουν οι διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα

Ο Φρανσουά Ολάντ τονίζει πως υπάρχουν σαφή βήματα που πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί η συμφωνία και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους, σημειώνοντας πως “η Ευρώπη έχει κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί και είναι εναρμονισμένοι με τη συνοχή και τη σταθερότητα του ευρώ”. Πλέκει επίσης το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, ξεχνώντας το περίφημο… Ολλαντρέου που είχε πει κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Η συμφωνία (σ.σ. της 13ης Ιουλίου) βασίζεται στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη: υπευθυνότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης – και χαιρετίζω το θάρρος και τη διαύγεια του Αλέξη Τσίπρα- αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα”, τονίζει.

Όσο για τις… μπίζνες; Δεν τις αρνείται φυσικά. Απλά τις ονομάζει “επιθυμία για ενίσχυση της παρουσίας των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα”. “Έρχομαι στην Αθήνα για να επιδείξω την υποστήριξη της Γαλλίας αλλά και με ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους και ιδίως στις γαλλικές εταιρίες: ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα”. Επισημαίνει δε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα εντοπίσουν συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορούν να επενδυθούν γαλλικά κεφάλαια.

Στόχος του Ολάντ είναι να στείλει η Γαλλία σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη για ενίσχυση «της εμπιστοσύνης» που οφείλει προς τον ελληνικό λαό, μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Ένα δεύτερο μήνυμα που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι στην Αθήνα, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης. Εξ’ ου και η θέληση του Γάλλου προέδρου να κινητοποιήσει τους Γάλλους επενδυτές, σημαντικός αριθμός των οποίων τον συνοδεύουν, «ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την έλξη επενδύσεων».

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως: Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Grenoble, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία «Corallia».

Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό, (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).
Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργασθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις Ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και ντοκτορά στη Γαλλία. Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία, διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ’ ου και η επιθυμία του να συναντήσει σήμερα το βράδυ, σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε