Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Π. Κουρουμπλής στο newsit.gr για την επιστροφή του στην Βουλή – «Το βράδυ των εκλογών έζησα ένα θρίλερ»

Ο Π. Κουρουμπλής στο newsit.gr για την επιστροφή του στην Βουλή – «Το βράδυ των εκλογών έζησα ένα θρίλερ»

Έχουν περάσει 15 ολόκληροι μήνες, από τότε που ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχανε την τελευταία έδρα του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών για μόλις πέντε ψήφους από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος προερχόταν από τους ΑΝΕΛ.

Το ένστικτό του τον οδήγησε να ζητήσει επανακαταμέτρηση και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε με διάφορα 226 ψήφων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιστρέψει στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλάει στο newsit.gr  και την Μάγδα Τσέγκου για την επιστροφή του στη Βουλή.

Εξηγεί γιατί ζήτησε την επανακαταμέτρηση και πως ένιωσε μετά το αποτέλεσμα της διαφοράς των 226 ψήφων από τον αντίπαλό του. Απαντά  στο ερώτημα αν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και παραδέχεται πως ένιωσε απογοήτευση που κάποιοι τον ξέχασαν όσο ήταν στο πολιτικό περιθώριο, ενώ τώρα το τηλέφωνό του δεν σταματά να χτυπά και να δέχεται τα συγχαρητήρια του κόσμου. Τέλος, αποκαλύπτει πως τους 15 μήνες που ανέμενε την τελική απόφαση, έγραψε δυο βιβλία τα οποία θα είναι έτοιμα στο τέλος του χρόνου. 

«Το βράδυ των εκλογών έζησα ένα θρίλερ»

«Πολλές φορές, μπορεί να μην πιστεύει κανείς ότι μπορεί να έρθει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όταν εγώ ας πούμε εκείνο το βράδυ, που ήταν ένα θρίλερ το βράδυ των εκλογών, που έχασα για πέντε ψήφους, δεν μπορούσα εύκολα να το δεχτώ και ξέρετε δεν είμαι άνθρωπος που παραιτούμαι εύκολα στη ζωή μου. Όσες αν ήταν και οι δυσκολίες που συνάντησα και πρέπει να σας ομολογήσω ότι δεν ήταν καθόλου στρωμένος με δάφνες ο δρόμος για να φτάσω εδώ και να έχω αυτή την εξέλιξη που είχα στη ζωή μου, είτε με τις σπουδές μου, είτε με τις κοινωνικές μου σχέσεις, είτε με την επαγγελματική μου πορεία ως δικηγόρος, είτε με την πολιτική μου δραστηριότητα. Ως εκ τούτου λοιπόν, εκείνο το βράδυ, είπα δεν γίνεται. Δεν μπορώ να το δεχτώ εύκολα. Θα πρέπει να πάω σε επανακαταμέτρηση. Στη ζωή, μου έχει συμβεί να έχω συναντήσει πολλές φορές τέτοιου είδους στιγμές. Είναι πραγματικά, μία τρικυμιώδης στιγμή στην πορεία, από τη στιγμή που στα 10 μου χρόνια, όπως ξέρετε, από ένα παιδικό παιχνίδι, έχασα εντελώς τον φως μου. Από κει και πέρα λοιπόν ο δρόμος ήταν δύσκολος, δύσβατος. Αξίζει, όσα εμπόδια και αν βρεθούν μπροστά σε έναν άνθρωπο, να δώσει τη μάχη, να εξαντλήσει την αποδέσμευση αποθέματα δυνάμεων που έχει μέσα  του ο κάθε άνθρωπος. Όσο και αν τα γεγονότα πολλές φορές, έχουν την βαρύτητά τους, εγώ είμαι από τους ανθρώπους που δεν θα σκύψω. Και να πέσω δεν θα μείνω πεσμένος.»

Αποδείχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν απόφαση του κόσμου, ήταν απόφαση κάποιων μηχανισμών

«Βγήκε το αποτέλεσμα, αλλά αυτό, δεν μπορούσα να το δεχτώ. Δεν μπορούσα να το δεχτώ. Και είπα ότι θα πρέπει να πειστώ, ότι ο ελληνικός λαός θέλει να με στείλει στο σπίτι μου. Και για αυτό κατέθεσα την ένσταση. Και έγινε η επανακαταμέτρηση και τότε διαπιστώσαμε ότι η διαφορά, ήταν πάρα πολύ μεγάλη, 226 ψήφους. Συμβαίνει πολλές φορές, από λάθη, από παραλείψεις, γίνονται διάφορα μέσα στα εκλογικά τμήματα. Ξέρετε, είχα άλλη μία τέτοια εμπειρία το 2007 και έτσι ήμουν προετοιμασμένος και αποφασισμένος να το ψάξω. Και στο κάτω-κάτω, ήθελα να πειστώ αν αυτό που σας είπα προηγουμένως ισχύει. Αν πραγματικά, ήταν η απόφασή του κόσμου να πάω στο σπίτι μου. Τελικά, απεδείχθη ότι δεν ήταν απόφαση του κόσμου, ήταν απόφαση κάποιων μηχανισμών. Αυτό που τόνισε στη δίκη που έγινε ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Εκλογοδικείου, που πρέπει να ξέρετε ότι απαρτίζεται από δικαστές του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου Της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο καθηγητής, ο κύριος Σωτηρέλης, που ήταν και ο δικηγόρος μου, τόνισε, ότι αυτή η υπόθεση έπρεπε να κλείσει άμα τη λήξει της επανακαταμέτρησης, η οποία έγινε μάλιστα, προ της ανακήρυξης από το Πρωτοδικείο,  και η οποία έγινε παρουσία δικαστών. Τόνισε, λέω αυτά που είπε ο κύριος Σωτηρέλης, ότι περισσότερο ευθυνοφοβία επικράτησε και δεν απεκατεστάθησαν τα πράγματα τότε. Εγώ την ήξερα την διαφορά, τρεις μέρες μετά τη λήξη της καταμέτρησης που παρουσίασε η εταιρεία των εκλογών. Όταν εγώ πληροφορήθηκα τελικώς, ότι έμενε ο δείκτης στο μείον 4 ή 5 για μένα, τότε την επόμενη ημέρα προχώρησα στη διαδικασία να καταθέσω την αίτηση επανακαταμέτρησης και προχωρήσαμε στην αίτηση της επανακαταμέτρησης θέλοντας να προλάβουμε την ανακήρυξη. Τελικά όμως δεν έγινε δεκτό πριν την ανακήρυξη να αποκατασταθούν τα πράγματα. Θα σας πω και κάτι πιο συγκεκριμένο.

Σε ένα τμήμα και το λέω, το 374 του Περιστερίου, ενώ ο δικαστικός, έχει μονογράψει, και όταν μονογράφει εγκρίνει 36 σταυρούς στο όνομά μου, στη μεταφορά, από κούραση, από πλημμέλεια, από παράλειψη έγραψε 21 σταυρούς. Όταν το είδε ένας δικαστικός που ήταν στην καταμέτρηση που είχα ζητήσει, είπε και μόνο με αυτό το αποτέλεσμα η έδρα είναι στον Κουρουμπλή. Είναι το πιο συγκεκριμένο περιστατικό που θυμάμαι και καταλαβαίνετε, ότι από αυτό και μόνο το γεγονός, ότι υπήρχε ανατροπή στους τέσσερις, πέντε ψήφους που κατέληξε η καταμέτρηση από την εταιρεία.»

Στο ερώτημα γιατί δεν παραιτείται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο πρώην Υπουργός απάντησε:

«Εγώ ενάμισι χρόνο κράτησα μία στάση απόστασης από τα γεγονότα, δεν αναφέρθηκα σε αυτά τα ζητήματα, δεν έχω να πω τίποτα αρνητικό για κανέναν άνθρωπο, είτε για τον συνάδελφο που υπερασπιζόταν το δικαίωμά του, ούτε για τους δικαστές, αλλά αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία από τη στιγμή που  μου ζητάτε να τα εκθέσω, τα εκθέτω με πολλή ψυχραιμία, χωρίς να προσθέτω ή να αφαιρώ κάτι από αυτά, εκεί κλείνει αυτός ο κύκλος. Ελπίζω το δικαστήριο να προχωρήσει όσο γίνεται πιο σύντομα, διότι πραγματικά για ενάμιση χρόνο αισθάνομαι ότι άδικα ήμουνα έξω από το Κοινοβούλιο, γι’ αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει αυτή η ιστορία να κλείσει το ταχύτερο, για να αποκατασταθεί όχι μόνο το αίσθημα δικαίου που με αφορά, αλλά και η βούληση του ελληνικού λαού. Διότι αυτή τη στιγμή, όσο κρατάει αυτή η ιστορία σε εκκρεμότητα, αντιλαμβάνεται ότι παραβιάζεται η βούληση του ελληνικού λαού.»

Τους 15 μήνες αναμονής έγραψα δύο βιβλία

«Πρέπει  να σας πω, ότι αυτή η περίοδος, ήταν μία εξαιρετικά γόνιμη περίοδος. Διάβασα πάρα πολύ και όταν σας λέω πάρα πολύ και κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί διάβασε ο Κουρουμπλής; Πρέπει να πω, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα δύο ταινιοθήκες ομιλούντων βιβλίων ψηφιακές πλέον, και αυτές οι ταινιοθήκες ομιλούντων βιβλίων, δίνονται σε όλους τους τυφλούς της χώρας για να μπορούν να μπουν με τον κωδικό στο ιστότοπο αυτόν και να κατεβάσουν όποιο βιβλίο τους ενδιαφέρει να διαβάσουν. Διάβασα πάρα πολλά βιβλία, άκουσα πάρα πολλές εκπομπές, ιδιαίτερα στο ραδιόφωνο είμαι λίγο ραδιοφωνάκιας. Επίσης πρέπει να σας πω, ότι μην το θεωρήσετε υπερβολή, έγραφα παράλληλα δύο βιβλία. Το ένα βιβλίο αφορά την περίοδο 2009-2019 και ο τίτλος θα είναι «Η δική μου αλήθεια». Θέλω να καταθέσω τη δική μου προσέγγιση όλης αυτής της ταραγμένης περιόδου που πέρασε η χώρα και εγώ και σε πολλές περιπτώσεις είχα και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο αν θέλετε. Και το δεύτερο βιβλίο μου,  είναι μία ταξινόμηση άρθρων μου, που έχω γράψει τα τελευταία 15 χρόνια και άλλα κείμενα που έχω γράψει τον τελευταίο καιρό. Και ο τίτλος είναι «Υπονομεύει την δημοκρατία ο κοινωνικός αποκλεισμός». Δεν θα βγουν ταυτόχρονα, αλλά εγώ πιστεύω στις αρχές του χρόνου να είναι έτοιμα και τα δύο φανταστείτε έγραφα ένα βιβλίο όταν πήγαινα στο γραφείο και ένα στο σπίτι.»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις