Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ο Σταύρος Κοντονής και το τηλεφώνημα στον Τσίπρα: Το παρασκήνιο πριν από τη… «βόμβα»

Ο Σταύρος Κοντονής και το τηλεφώνημα στον Τσίπρα: Το παρασκήνιο πριν από τη… «βόμβα»

Με ένα τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Κοντονής είχε κάνει γνωστή την απόφασή του να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την έννοια κανείς (στην Κουμουνδούρου) δεν έπεσε από τα… σύννεφα με την εξέλιξη.

Το βράδυ της Τετάρτης (07.10.2020), λίγες ώρες μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή και ενώ είχε αρχίσει να ακούγεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, πια, δεν θα στερηθούν των πολιτικών δικαιωμάτων τους, ο Σταύρος Κοντονής επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Click4more “Τριγμοί” στον ΣΥΡΙΖΑ! Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή με “καρφάρες” ο Σταύρος Κοντονής

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1 σήμερα (08.10.2020) το πρωί, επρόκειτο να ανακοινώσει την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αιτίες που ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε να παραιτηθεί δεν είναι μόνο οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή και τις αποφάσεις βάσει του Ποινικού Κώδικα που είχε αλλάξει επί ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο πρώην υπουργός είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του και όταν γίνονταν οι αλλαγές, μη χάνοντας την ευκαιρία να «καρφώσει» τον διάδοχό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου. Εξάλλου, είπε και στον ΑΝΤ1, ότι θεωρεί πως για τις διαφωνίες του αυτές είχε «καρατομηθεί» από το υπουργείο.

Τι είπε ο Σταύρος Κοντονής στον Αλέξη Τσίπρα

Στη συζήτηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σταύρος Κοντονής που αποκάλυψε ότι διαφωνεί με τις δομικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας στην πραγματικά ότι δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα του κόμματος αλλά και του Μιχάλη Καλογήρου στη θέση του διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ «λέγεται» ότι δεν υπάρχει πρόθεση να «απαντήσουν» στις… βόμβες από τον Σταύρο Κοντονή. Σε ό,τι δε αφορά στους Ποινικούς Κώδικες, στελέχη του κόμματος υπενθύμιζαν ότι οι Κώδικες “βγήκαν” από επιστημονική επιτροπή, η οποία τους  επεξεργαζόταν 10 χρόνια. Σημειώνουν δε ότι οι Κώδικες πέρασαν από τη Βουλή, όπως κατατέθηκαν από την αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων.

Η παραίτηση «βόμβα» που αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

«Παραιτήθηκα από την Κεντρική Επιτροπή και τα καθοδηγητικά όργανα της συμμαχίας» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Σταύρος Κοντονής όταν κατά την παρουσία του στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα ο Γιώργος Παπαδάκης τον ρώτησε αν αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σταύρος Κοντονής εξήγησε ότι τον οδήγησε στην παραίτηση «όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος, με μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων και όλων που περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι καλύτερο».

«Είναι άλλο το κόμμα και άλλο τα καθοδηγητικά όργανα», διευκρίνισε και σε άλλο σημείο είπε πως «δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν και το λέω δημόσια μήπως συνέλθουν κάποιοι». Έκανε δε έκκληση «στα μέλη του κόμματος, στους απλούς αγωνιστές και αγωνίστριες της παράταξης που δίνουν τη μάχη της προοδευτικής παράταξης και της αριστεράς, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο.

Είναι συνολικά μια πορεία που εγώ βλέπω ότι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας», υποστήριξε, διευκρινίζοντας, όμως, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις εκπροσωπήσει και μπορεί να αξιοποιήσει την κυβερνητική του εμπειρία ακριβώς γι’ αυτό το ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά στον Ποινικό Κώδικα, ο Σταύρος Κοντονής είπε: «Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία. H ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή».

 

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις