Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για τις πατέντες στα εμβόλια: «Πιο επίκαιρη από ποτέ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για τις πατέντες στα εμβόλια: «Πιο επίκαιρη από ποτέ»

Τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές ανακολουθίες στο θέμα των εμβολισμών και «την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα» αναδεικνύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται για σημερινό αδιέξοδο.

«Το χάος που επικρατεί στην ΕΕ με τα εμβόλια επιβεβαιώνει δυστυχώς τις επιφυλάξεις και τους φόβους που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ο κ. Μητσοτάκης έταζε εμβολιασμό 4 εκατ. πολιτών ως το Μάρτιο» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ την πρόταση πολλών επιστημόνων που στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ούτως ώστε το εμβόλιο να γίνει κοινό κτήμα των ευρωπαϊκών λαών και να ξεπεράσουμε γρηγορότερα την κρίση.

Click4more Στα «κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συναθροίσεις – Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα εναντίον της κυβέρνησης

«Ο κ. Μητσοτάκης χλεύασε την πρόταση πολλών επιστημόνων που επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων. Μία πρόταση που θα σήμαινε την μαζική και γρήγορη παραγωγή τους λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν: Οι  εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια αδράνειας. Το εμβόλιο δεν μπορεί να αποτελεί ένα πεδίο κερδοσκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο. Τον καλούμε σήμερα κιόλας να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση στις πατέντες των εμβολίων».

Υποστηρίζουν ακόμα ότι «η νέα συνθήκη που πάει να διαμορφωθεί με τις διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες διαψεύδει de facto τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αντί να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει πρωτοβουλία επιτέλους στην Ευρώπη για τις πατέντες, προτίμησε να την απαξιώσει από το βήμα της βουλής, σε μία προσπάθεια να ξεχαστεί ότι ο ίδιος μαζί με τον κ. Μόσιαλο αρθρογραφούσαν υπέρ της άρσης της πατέντας τον Απρίλιο, ώστε περισσότερες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες να μπορούν να παράξουν μαζικότερα και άμεσα το εμβόλιο».

Click4more Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΣΥΡΙΖΑ: Είναι καιρός να πάψει να επιτίθεται στη χώρα του – Άγρια κόντρα για τα εμβόλια

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι μόλις χθες, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαίωσε το αυτονόητο της πρότασης Τσίπρα, αφού υπερψήφισε σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του ιού Covid-19 και δέχτηκε την τροπολογία με την οποία υιοθετείται η λογική της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό. Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε μάλιστα ότι η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Στυλιανίδης επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ το EPP υπερψήφισε. Και το Συμβούλιο της Ευρώπης όχι μόνο υιοθέτησε την πρόταση για τις πατέντες, αλλά απέρριψε και την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παραμένει παρατηρητής στα μείζονα στην Ευρώπη. Η πανδημία είναι εδώ και μια νέα οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα της Ελλάδας. Πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να μην αφήνει να χάνονται ευκαιρίες, γιατί σε αυτή τη φάση ο χρόνος είναι ανθρώπινες ζωές» προσθέτουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις