Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει… μπροστά τους επιστήμονες για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει… μπροστά τους επιστήμονες για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων

Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος  της πανδημίας εξαπέλυσε χθες (03.12.2020) ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν είστε κυβέρνηση των Αθηνών, κυβέρνηση των Βερσαλλιών είστε», ενώ για μια ακόμη φορά ζήτησε να δοθούν στην δημοσιότητα τα αρχεία της επιστημονικής ομάδας για την αντιμετώπιση της covid-19.

«Η Επιτροπή δεν έχει τα σωστά στοιχεία εγκαίρως για την πορεία της πανδημίας; Η διπλή καταγραφή οδήγησε σε ελλιπή στοιχεία, η Επιτροπή καλείται να αποφανθεί με βάση στοιχεία απολύτως αμφισβητήσιμα τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη χρονικότητα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Click4more Τσίπρας για διαχείριση πανδημίας: Είστε κυβέρνηση των Bερσαλιών – Τι είπε για Πάρνηθα και Μητσοτάκη

«Συμπεριφέρεστε σαν να ζείτε σε άλλο κόσμο. Παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, παράλληλο και το σύμπαν σας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Βγάζετε μία εικόνα υποκριτική, εξοργιστική. Ο ένας υπουργός πανηγυρίζει, ο άλλος λέει τι να τις κάνουμε τις ΜΕΘ, θα πέθαιναν περισσότεροι».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των «διπλών αρχείων» στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να αναδείξουν τις δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά και του καθηγητή Εντατικής Θεραπείας – Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και πρώην μέλους της Επιτροπής Σπύρος Ζακυνθινού.

Ο μεν πρώτος σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε μιλήσει  δημοσίως στις 13 Οκτωβρίου   για τις δύο βάσεις δεδομένων.

Συγκεκριμένα μετά από ερώτηση για το ποσοστό θετικότητας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τεστ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε απαντήσει: «Στην Ελλάδα σήμερα έγιναν γύρω στις 13.000 τεστ, ο μέσος όρος είναι μεταξύ 10-13 χιλιάδες. Βέβαια, αυτά είναι τα τεστ που καταγράφονται στο Υπουργείο Υγείας. Γιατί υπάρχουν και ιδιωτικά τα οποία αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η δήλωση αυτών των τεστ. Οπότε θα είναι αρκετά περισσότερα».

Λίγο αργότερα, όμως είχε επανέλθει στο θέμα λέγοντας: «Διόρθωση. Επειδή μίλησα τώρα με τον κύριο Αρκουμανέα, 19.500 τεστ ήταν εχθές τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα ιδιωτικά. Απλά είναι δύο βάσεις δεδομένων. Η μία δεν συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά που σας είπα ότι τα δηλώνουν αλλού. 19.500 ήταν εχθές».

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας – Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και πρώην μέλος της επιτροπής Σπύρος Ζακυνθινός προχώρησε σε αποκαλύψεις για το θέμα αναφέροντας μεταξύ άλλων  ότι υπάρχουν πολιτικές επιρροές στην Επιτροπή, ενώ «καρφώνει» την κυβέρνηση για το δεύτερο lockdown.

«Υπήρξαν μερικές καταστάσεις στην επιτροπή που δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των έξω. Όταν η επιτροπή λέει για παράδειγμα ότι χρειάζεται να γίνουν τεστ σε 1.000.000 πληθυσμό και η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λένε ότι έχουμε μόνο 1.000 τεστ να κάνουμε, τότε η επιτροπή αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις με 1.000 τεστ» είπε ο Σπύρος Ζακυνθινός .

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή αναφέρθηκε και σε όσα λένε οι επιστήμονες αλλά και κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λέγοντας: «Η χώρα μας καταγράφει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν αδιαφάνεια και ελλιπή ή καθυστερημένη ενημέρωση… Αλλά τα μέλη της επιτροπής μιλάνε, λένε δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Ακόμα και οι υπουργοί μιλάνε, λένε πέσαμε έξω. Αλλά και οι βουλευτές της πλειοψηφίας, ακούω, μιλάνε, και λένε ότι το μπάχαλο στο άνοιγμα του τουρισμού κόστισε βαριά. Όλοι παραδέχονται τα κυβερνητικά λάθη. Εκτός από σας και την αυλή του Μαξίμου…».

Στο πλαίσιο αυτό στην Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα όσα είπε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης προς την Αυτοδιοίκηση για την εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

«Θέλαμε να έχουμε την κατανομή για να ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή και πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν ούτε σήμερα. Τα ζήτησα κι από τον πρωθυπουργό στην τελευταία συνάντησή μας», δήλωσε με νόημα Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις