Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις για τον Προτάσεβιτς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η υπόθεση της απαγωγής του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς μετά από κρατική αεροπειρατεία και η δράση μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών στη χώρα μας άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τα θέματα ασφαλείας στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

«Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη – ανέφεραν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ακόμα και σε μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας, πιάστηκε στον ύπνο και καλό θα είναι η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αντί να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Γιατί και η υποκρισία έχει τα όριά της».

Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, περί ύπαρξης πρακτόρων στην πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους,  πυροδότησε την ατμόσφαιρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θέτει μια σειρά από ερωτήματα όπως

-εάν ήξερε η ΕΥΠ την δράση των ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα,

-εάν εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε τέτοιες περιπτώσεις και

-εάν γνώριζαν το ποιοι ακριβώς συνόδευαν την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια.

Ρομάν Προτάσεβιτς: «Ομολογία» της συντρόφου του – Ανησυχεί η μητέρα της (video)

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει «να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και να απαντήσει εάν οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών σε ελληνικό έδαφος».

Με δεδομένο ότι στις επίσημες επισκέψεις υπάρχει πρωτόκολλο της ΕΥΠ για την ασφάλεια προσώπων, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπήρχε σχεδιασμός, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ένταση στις σχέσεις της Ε.Ε. με το καθεστώς Λουκασένκο (και κατ’ επέκταση με τη Ρωσία) έχει κορυφωθεί.

Καθώς όπως φαίνεται τουλάχιστον τρείς πράκτορες παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο, ο οποίος εμφανιζόταν ως μέλος της συνοδείας της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η ΕΥΠ γνώριζε ποιος είναι ο Προτάσεβιτς και ποιες κινήσεις είχε κάνει προκειμένου να μην εκτεθεί διεθνώς η χώρα.

Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας Alco όπου στην ερώτηση «Θα λέγατε ότι αισθάνεσαι πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ασφαλείς σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας» το 67% των πολιτών απάντησε «καθόλου» ή «λίγο».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι την συγκεκριμένη στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει απωλέσει ένα από τα βασικά στοιχεία του αφηγήματος της που είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο: Οι πέντε προϋποθέσεις και ο παράγοντας των δικογραφιών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοράη, μια αναμέτρηση το φθινόπωρο θα μπορούσε να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση ενώ τα νέα πολιτικά σχήματα δεν θα έχουν ακόμη προλάβει να οργανωθούν
Εκλογές
Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου: Στο επίκεντρο οι αγροτικές ενισχύσεις και η αντιμετώπιση των επιζωοτιών
Εξετάστηκαν οι νέες καταβολές, η επιδότηση τιμολογίων λιπασμάτων και τα μέτρα βιοασφάλειας για ευλογιά αιγοπροβάτων και αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Μητσοτάκης, σύσκεψη στο Μαξίμου