Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις για τον Προτάσεβιτς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η υπόθεση της απαγωγής του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς μετά από κρατική αεροπειρατεία και η δράση μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών στη χώρα μας άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τα θέματα ασφαλείας στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

«Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη – ανέφεραν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ακόμα και σε μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας, πιάστηκε στον ύπνο και καλό θα είναι η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αντί να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Γιατί και η υποκρισία έχει τα όριά της».

Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, περί ύπαρξης πρακτόρων στην πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους,  πυροδότησε την ατμόσφαιρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θέτει μια σειρά από ερωτήματα όπως

-εάν ήξερε η ΕΥΠ την δράση των ξένων υπηρεσιών στην Ελλάδα,

-εάν εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε τέτοιες περιπτώσεις και

-εάν γνώριζαν το ποιοι ακριβώς συνόδευαν την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια.

Ρομάν Προτάσεβιτς: «Ομολογία» της συντρόφου του – Ανησυχεί η μητέρα της (video)

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει «να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και να απαντήσει εάν οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών σε ελληνικό έδαφος».

Με δεδομένο ότι στις επίσημες επισκέψεις υπάρχει πρωτόκολλο της ΕΥΠ για την ασφάλεια προσώπων, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπήρχε σχεδιασμός, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ένταση στις σχέσεις της Ε.Ε. με το καθεστώς Λουκασένκο (και κατ’ επέκταση με τη Ρωσία) έχει κορυφωθεί.

Καθώς όπως φαίνεται τουλάχιστον τρείς πράκτορες παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο, ο οποίος εμφανιζόταν ως μέλος της συνοδείας της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η ΕΥΠ γνώριζε ποιος είναι ο Προτάσεβιτς και ποιες κινήσεις είχε κάνει προκειμένου να μην εκτεθεί διεθνώς η χώρα.

Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας Alco όπου στην ερώτηση «Θα λέγατε ότι αισθάνεσαι πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ασφαλείς σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας» το 67% των πολιτών απάντησε «καθόλου» ή «λίγο».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι την συγκεκριμένη στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει απωλέσει ένα από τα βασικά στοιχεία του αφηγήματος της που είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε και επισήμως από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου – Στους 12 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη Νοτοπούλου και τον Καραμέρο, ακόμη μία αποχώρηση - Επόμενη επιλαχούσα η Θεοδώρα Ακριώτου, καθώς Χατζηγιαννάκης και Αποστόλου δεν αναμένεται να καταλάβουν την έδρα
Συμεών Κεδίκογλου
Κωνσταντίνος Τασούλας για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Η επίλυση του κυπριακού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
«Τιμάμε με βαθύ σεβασμό τα θύματα που αντιστάθηκαν με γενναιότητα στον εισβολέα για να υπερασπιστούν την κυριαρχία» δήλωσε ο Πρόεδρος της της Δημοκρατίας
Κωνσταντίνος Τασούλας
Παύλος Μαρινάκης για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Η κατοχή δεν μπορεί να γίνει κανονικότητα»
«Η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου αποτελούν μια διαρκή πρόκληση απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Στο φουλ οι μηχανές του ΠΑΣΟΚ: Οι 3 μεγάλες μάχες του Νίκου Ανδρουλάκη για 3η Σεπτεμβρίου, ΔΕΘ και μεταγραφές
Πρόκειται για άλλη μία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να δείξει πόσο έτοιμο είναι να κυβερνήσει ξανά, θυμίζοντας παράλληλα στους πολίτες πώς είχαν τα πράγματα, όταν αυτό ήταν στην κυβέρνηση και... ο λαός στην εξουσία
Ο Νίκος Ανδρουλάκης