Πολιτική

Ο Τουσκ “κλείδωσε” την Ειδομένη – Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Μη στέλνετε 1.500 πρόσφυγες την ημέρα

Εμφανώς σκεπτικός για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ακούγοντας τις δηλώσεις του προέδρου ρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος με το μήνυμα που έστειλε ότι "η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα τράνζιτ" ήρθε ουσιαστικά να... "κλειδώσει" την κατεβασμένη μπάρα στην Ειδομένη.

Αν και το μήνυμα-έκκληση του κ. Τούσκ απευθυνόταν στους “παράτυπους οικονομικούς μετανάστες” είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόταν ουσιαστικά στο σύνολο των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “κατανοητές ως ένα βαθμό” τις αντιδράσεις χωρών απέναντι στο προσφυγικό τσουνάμι.

Εκείνο που είναι δεδομένο είναι οι πιέσεις που ασκούνται σε Αθήνα και Άγκυρα για να υπάρξει μια λύση. Χαρακτηριστικός της πίεσης που ασκείται από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και την Άγκυρα ο διάλογος που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέντ Νταβούτογλου την Πέμπτη (03.03.2016). Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Νταβούτογλου: «Δεν μπορώ όταν περνούν 1.500 πρόσφυγες την ημέρα να κάνουμε διακυβερνητική συνεργασία. Πρέπει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πήρε την εξής απάντηση: «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η Σύνοδος. Μην ανησυχείς, θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας».

Παράλληλα να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με το Προεδρικό Μέγαρο ώστε να εξασφαλιστούν οι όροι μιας πραγματικής συναίνεσης για το μείζον αυτό θέμα στο αυριανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, την ώρα μάλιστα που τα ίδια τα κόμματα της αντιπολίτευσης την επιζητούν, προτείνοντας τη σύγκλιση του Συμβουλίου.

Πλέον η Αθήνα προσδοκά και προσβλέπει σε μια απόφαση της Συνόδου Κορυφής που θα στέλνει ένα σαφές μήνυμα αλληλεγγύης-συνεργασίας αλλά και συνεπειών προς όλα τα κράτη-μέλη με σκοπό την τήρηση των κανόνων μέσα σε ένα κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης και κυρίως σε μια συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Γι’ αυτό το λόγο το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να πει OK στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας την Τρίτη, 8 Μαρτίου, στην Σμύρνη, την επόμενη ημέρα δηλαδή της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς πέραν των συμφωνιών σε διαφόρους τομείς της οικονομίας στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και η σύναψη όπως είπε ο πρωθυπουργό μιας σημαντικής συμφωνίας για “καθιέρωση ταχέων διαδικασιών επανεισδοχής επί τη βάσει και της προόδου που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του διμερούς μας Πρωτοκόλλου”.

Βασικό αντικείμενο αυτής της συνάντησης, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να αναλάβει η Άγκυρα προκειμένου να γίνει μια “προσπάθεια από κοινού” για να επιλυθεί η προσφυγική κρίση με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει “κοινή μας πεποίθηση παραμένει ότι ειδικά στους δύσκολους, κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, πρέπει να διατηρήσουμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς και να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυνατότητες για συνεργασία”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Σκληρό ροκ» ΝΔ με ΠΑΣΟΚ με άρωμα «σκανδάλου»: Η στρατηγική του Μαξίμου στον δρόμο για τις κάλπες
Βασικό «όπλο» της «γαλάζιας» παράταξης, είναι ο κατακερματισμός στο πολιτικό σκηνικό και η αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά στον χώρο της κεντροαριστεράς
Κυριακος Μητσοτάκης
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Παρακράτος Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιθεώρηση Εργασίας – Χτίζει αντιπερισπασμό πάνω σε ένα ψέμα»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για κατασκευασμένη υπόθεση και αντιπερισπασμό ώστε η κοινή γνώμη να μην ασχοληθεί με την έκρηξη στη Βιολάντα και την υπόθεση του Γιάννη Παναγόπολου
Ζωή Κωνσταντοπούλου
7
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Είμαστε περήφανοι, δεν λύγισαν, δεν λιγοψύχησαν» δηλώνουν στο newsit.gr συγγενείς των εκτελεσθέντων
Τα 12 ιστορικά ντοκουμέντα που εμφανίστηκαν προς δημοπράτηση στο eBay και εξετάζει το ΥΠΠΟ φωτίζουν για πρώτη φορά τις τελευταίες στιγμές των 200 της Πρωτομαγιάς του ’44, ενώ συγγενείς μιλούν για «ανατριχίλα» και υπερηφάνεια και εντείνονται οι πιέσεις να αποκτηθούν από το κράτος
Κομμουνιστές αντιστασιακοί οδηγούνται στο απόσπασμα την Πρωτομαγιά του '44
25
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 23
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης