weather-icon °C AΘΗΝΑ

“Ο Τσίπρας εξασφάλισε στήριξη… στο νήμα” – Η ψήφος εμπιστοσύνης κυριαρχεί στον διεθνή τύπο

“Ο Τσίπρας εξασφάλισε στήριξη… στο νήμα” – Η ψήφος εμπιστοσύνης κυριαρχεί στον διεθνή τύπο

Ο Βελγικός Τύπος σημειώνει ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναφορά γίνεται τόσο στην αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση όσο και στο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία πάντως αναφέρεται ότι ο συμβιβασμός που περιέχει δεν γίνεται αποδεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές που για το λόγο αυτό εναντιώνονται στην κύρωσή του από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ο Τσίπρας διατηρεί την εμπιστοσύνη του ελληνικού Κοινοβουλίου» τιτλοφορείται εξάλλου σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTBF, το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, εξαιτίας της αντίθεσής του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Ο Τσίπρας ξεπέρασε με επιτυχία το τεστ”

Στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεπέρασε με επιτυχία το τεστ της ψήφου εμπιστοσύνης» τονίζει η δημόσια τηλεόραση Rai. H ιταλική τηλεόραση μεταδίδει ότι αυτή η έκβαση επετεύχθη χάρη στη στάση βουλευτών που διαγράφηκαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ σημειώνεται και η σκληρή αντιπαράθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό.

«Ο Τσίπρας εξασφάλισε εμπιστοσύνη στο νήμα» γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, προσθέτοντας ότι «κανονικά αυτή η ψήφος θα επιτρέψει στον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι την κανονική ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, το ερχόμενο Φθινόπωρο».

Η ειδησεογραφική πύλη Il Post υπενθυμίζει ότι «πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και η επικύρωση της αλλαγής ονομασίας της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα, τέλος, με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, «η χθεσινή ψήφος εμπιστοσύνης ανοίγει τον δρόμο, τώρα, στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μεγάλο ενδιαφέρον και στην Σερβία

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη χθεσινή ψηφοφορία επιδεικνύουν και τα ΜΜΕ στη Σερβία. Το θέμα προβάλλεται από όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα μεταξύ των πρώτων ειδήσεων, παρά την πλούσια εσωτερική επικαιρότητα όπου κυριαρχεί η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) παρουσιάστηκε ως τρίτο θέμα, μετά τον Πούτιν και τις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία. «Ο Τσίπρας επέζησε ακόμη μία ψηφοφορία, η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών» σχολιάστηκε στο ρεπορτάζ της RTS που μεταδόθηκε στο πρωινό δελτίο ειδήσεων.

Σε αναλυτικό άρθρο της εφημερίδας Politika εκτιμάται ότι με το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας αποφεύγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η εφημερίδα ασχολείται με τις εσωτερικές διεργασίες στο Ποτάμι και το ενδεχόμενο να απέχει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση η συμφωνία θα μπορούσε να περάσει με την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών αλλά αυτό θα δημιουργούσε θέμα πολιτικής εγκυρότητας της απόφασης.

Ο σερβικός Τύπος καταγράφει επίσης τις αντιδράσεις της Μόσχας από τη χθεσινή ετήσια συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της συμφωνίας των Πρεσπών.

“Αρκετοί ανεξάρτητοι στήριξαν τον Τσίπρα”

“Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας απέσπασε ψήφο εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή, κατά την οποία η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, 151, ανάμεσά τους αρκετοί ανεξάρτητοι, στήριξαν τον αρχηγό της κυβέρνησης, ο οποίος προς το παρόν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και να θέσει ήδη σύντομα σε ψηφοφορία την αμφιλεγόμενη συμφωνία για την μετονομασία της ΠΓΔΜ” τονίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα “Tiroler Tageszeitung”.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως μετά τη ψηφοφορία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Βουλή ψήφισε υπέρ της σταθερότητας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της χώρας», και ο ίδιος στην προηγηθείσα συζήτηση είχε επισημάνει πως στους επόμενους εννέα μήνες η κυβέρνησή του έχει μπροστά της «πολλά σημαντικά καθήκοντα».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, με 78 βουλευτές, ψήφισε κατά του Αλέξη Τσίπρα και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η χώρα χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση, έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο».

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στη διαφορά για το ονοματολογικό, η «Tiroler Tageszeitung» αναφέρει πως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ οδήγησε στην διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα, με την αποχώρηση του υπουργού ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου και ακολούθησε η προσφυγή του πρωθυπουργού στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

 

#TAGS MM