Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Σκοπιανό

Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Σκοπιανό
Φωτογραφία Eurokinissi

Ύστερα από εβδομάδες διεργασιών και επαφών και κυρίως μετά την πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει, για το Σκοπιανό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Σκοπιανό και αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, τόνισε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. “Υπήρξε ένδειξη κατανόησης στο ζήτημα του αλυτρωτισμού. Θεωρώ ότι αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και της Εθνικής Οδού…”.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως “η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας. Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Ο πρωθυπουργός κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αυτό έχει αποτελέσει σημείο τριβής με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αναταραχή υπάρχει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αν τελικά η Ελλάδα δεχθεί σύνθετη ονομασία και υπάρξει υποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου στο αν θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία, τότε αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις. Ήδη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης δήλωσε νωρίτερα, ότι αν τα γυρίσει ο Καμμένος, θα φύγει από το κόμμα.

Μίνι υπουργικό για το Σκοπιανό

Στις 17:30 και ύστερα από περίπου δυόμιση ώρες, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Παρασκευής (26.01.2018) μίνι υπουργικό για το Σκοπιανό. Στο μίνι υπουργικό υπό τον Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν:

ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης
η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Όλγα Γεροβασίλη
ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς,
ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης
ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και
οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ.

Το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε χωριστά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο.

“Τα άκουσε” ο πρωθυπουργός κλείνοντας τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Επεισοδιακές ήταν οι επαφές για τα αυριανά ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η αντίδραση της ΝΔ και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν οργισμένη. Αρχικά η αντίδραση της ΝΔ ήταν: «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση».

Τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μεταβεί στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως θα αναχωρήσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στα Αραβικά Εμιράτα. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 10.00. Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό.

Φώφη σε Τσίπρα: Θα έρθω αλλά με όσα κάνεις διχάζεις τους Έλληνες

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως ενημέρωσαν συνεργάτες της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε στον κ. Τσίπρα οτι ακολουθεί μυστική διπλωματία και θα πρέπει να προσέξει επειδή με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες.

ΕΊναι αυτονόητο, λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η κ. Γεννηματά θα πάει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12.30 το μεσημέρι, γιατί λειτουργεί θεσμικά.

Τα όσα “διέρρευσαν” για τη συνομιλία του πρωθυπουργού με την κα Γεννηματά προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου. Όπως μάλιστα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ “πρέπει να είναι σε μεγάλη δυσκολία για να διαρρέει τις συνομιλίες της”.

Για τις 13.30 κλείστηκε το ραντεβού με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στις 15.00 θα δει τον Σταύρο Θεοδωράκη. Στις 17.30 θα δει τον Βασίλη Λεβέντη.

Την ίδια ώρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει από τις 10 το πρωί για το Σκοπιανό. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τους ιεράρχες για τις επαφές του με Τσίπρα και Παυλόπουλο. Στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα του συλλαλητηρίου της 04/02/2018.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις