Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Τσίπρας και το δίλημμα των εκλογών

Ο Τσίπρας και το δίλημμα των εκλογών

Με την φράση «η δημοκρατία κινδυνεύει», ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε το δίλημμα των επόμενων εκλογών κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ, λέγοντας: «Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, λοιπόν, είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα. Γιατί είναι: Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ, ζήτησε παράλληλα από τους πολίτες να αμφισβητήσουν στην πράξη την απειλή «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».

«Ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή τη φορά, το διακύβευμα των εκλογών υπερβαίνει ακόμα και τις σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά.

Όχι γιατί οι διαχωρισμοί αυτοί έχουν πάψει να υπάρχουν, όπως ελπίζουν οι αντίπαλοί μας. Το αντίθετο, σήμερα είναι πιο εμφανείς από ποτέ.

Αλλά γιατί η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Γιατί η Δημοκρατία κινδυνεύει.

Και όπως σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όταν υπερασπιστήκαμε την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Όταν δώσαμε το αίμα μας για τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Η αριστερά και η δημοκρατική παράταξη έβαλε πρώτα την Ελλάδα. Αυτή είναι και τώρα η προτεραιότητά μας. Η Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμα ότι: «Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο.

Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας;

Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;

Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μία σύγκρουση δίχως τέλος, αλλά μια μάχη ιδεών. Συγκρούεται το νέο με το παλιό.

Οι προοδευτικές δυνάμεις με τις δυνάμεις της βαθιάς συντήρησης.

Οι δημοκρατικοί πολίτες με το παρακράτος.

Η δική τους ηθική είναι ο πλούτος και η εξουσία.

Η δική μας ηθική είναι η ελευθερία και η Δημοκρατία.

Για αυτό και η δική μας επανάσταση θα είναι ειρηνική».

Αναφερόμενος μάλιστα στις εκλογές με την απλή αναλογική και στο ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Και ο ελληνικός λαός με σύνεση και νηφαλιότητα θα αποφασίσει για το μέλλον αυτού του τόπου. Γνωρίζοντας ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της Απλής Αναλογικής. Που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Οι εκλογές με απλή αναλογική, δηλαδή, για πρώτη φορά με ένα εκλογικό σύστημα δικαιοσύνης, δε θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητα.

Αντίθετα θα δώσουν τη δυνατότητα στο λαό μας να πάρει αυτός τις τύχες στα χέρια του. Και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων.

Και για μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του Λαού μας.

Μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης, δεν είναι κυβέρνηση αστάθειας. Αντιθέτως».

Απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί τερατογέννεσης, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας. Και η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση.

Και αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Η νέα μεγάλη Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα για τη δημιουργία μιας νέας εποχής, δεν περισσεύει κανένας πολίτης, κανένας δημοκράτης.

Αυτή η νέα αρχή ανήκει σε όλους μαζί».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις