Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Τσίπρας «κλείνει το μάτι» σε Γεννηματά, Βαρουφάκη και ΚΚΕ για μετεκλογική συνεργασία

Ταμείο Ανάκαμψης

Γέφυρες για μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έριξε χθες (16.06.2021) από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για την επόμενη μέρα.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα το αποσύρουμε όταν οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις – στην επομένη εκλογική αναμέτρηση- να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ποιους έκανε άνοιγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόταν στην πραγματικότητα στο ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, στο ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και φυσικά στο ΚΚΕ, αν και ο Περισσός εμφανίζεται πάντα ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε τέτοιου είδους σενάρια.

Η Φώφη Γεννηματά πάντως έχει μιλήσει και αυτή για απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε μάλιστα την ατζέντα επάνω στην οποία θα μπορούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν προκειμένου να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση. Τα θέματα αυτά είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό καθώς και τα ζητήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως συνέχεια σε αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ότι δηλαδή από το μυαλό του πρωθυπουργού δεν έχει φύγει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Έτσι προφανώς επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις κάνοντας την πρώτη κίνηση προς τους εν δυνάμει κυβερνητικούς του εταίρους.

Αυτογκολ στο εργασιακό

Την ίδια ώρα, πάντως, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα επικοινωνιακό αυτογκόλ κατάφεραν να ρίξουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης.

Η επιμονή τους να λένε ότι καταψηφίζουν το σύνολο του εργασιακού νομοσχεδίου χωρίς να διευκρινίζουν ότι υπερψηφίζουν -όπως τα περισσότερα κόμμα της αντιπολίτευσης- τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δημιούργησε ένα αλαλούμ και έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να κάνει τις δικές της ερμηνείες.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες, δηλαδή τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις γονικές άδειες, με τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, έπρεπε να έχουν ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2019.

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου «η κυβέρνηση κάνοντας έναν ελιγμό έβαλε ως άρθρα του νομοσχεδίου τις ευρωπαϊκές οδηγίες τις οποίες προφανώς και θα υπερψηφίζαμε».

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι γιατί τόσο καιρό που ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε αυτά τα θέματα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντιζαν να εξηγήσουν ότι δεν πρόκειται για εθνικά νομοθετήματα  αλλά για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχουν μάλιστα υπογραφή Τσίπρα. 

Σε ανακοίνωση του πάντως χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα  και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο.

Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις