Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ο Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάπτυξης

Τσίπρας

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα παρουσιάσει σήμερα (17.05.2021) το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιωμένος από στελέχη του κόμματος του αλλά και από Πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους φορέων.

Η συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινηθεί γύρω από την νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία σε διεθνές επίπεδο αλλά και στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του θα μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάκαμψης (το οποίο διεθνώς εκφράζεται κυρίως από τις επιλογές και τις προτάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ) και που σε πολλά σημεία δικαιώνει τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας όσο και παλιότερα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

«Το νέο αυτό μοντέλο έρχεται σε αντιπαράθεση με το «παλιό» μοντέλο, αυτό που επικράτησε τα τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και το οποίο έχει αποτύχει αλλά προωθείται εκ νέου από δυνάμεις που θέλουν τη διατήρηση του status quo και την ισχύ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που επαναφέρει συνεχώς παλιές αποτυχημένες συνταγές ανήκει σε αυτή την κατηγορία», θα πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

  • Έχει στόχο την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας.
  • Προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση μείωσης των μισθών.
  • Προωθεί τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.
  • Προωθεί την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια).
  • Προκρίνει δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.
  • Το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας. Προσβλέπει στο συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, στην ενεργειακή δημοκρατία και στην κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος:

Ευκλείδης Τσακαλώτος (πρώην Υπουργός, Συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Γιώργος Σταθάκης (πρώην Υπουργός , υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ).

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης).

Γιάννης Καλτσάς (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο).

Θεοδότα Νάντσου (Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF).

Νατάσα Ρωμανού (συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA).

Γιώργος Στεφανόπουλος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις