Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Τσίπρας στο πλευρό των δικηγόρων για τη ρήτρα αναπροσαρμογής τους λογαριασμούς ρεύματος

Ο Τσίπρας στο πλευρό των δικηγόρων για τη ρήτρα αναπροσαρμογής τους λογαριασμούς ρεύματος

Δίπλα στον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό -ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να γίνουν μαζικές αγωγές ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής -θα βρεθεί σήμερα (28.04.2022) το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας έτσι ότι περνάει στην πράξη στην μάχη κατά της ακρίβειας στην ενέργεια.

Πριν από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη του, ο Δημήτρης Βερβεσός ανέφερε ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών και εξήγησε τους λόγους που οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρέμβουν νομικά και να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην κατάθεση συντονισμένα προσφυγών αλλά και εξώδικων διαμαρτυριών.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα κάλεσε  τους πολίτες να εξουσιοδοτήσουν τους δικηγορικούς συλλόγους προκειμένου να εκπροσωπηθούν δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, στη δικαστική μάχη έναντι της ρήτρας αναπροσαρμογής.

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος!

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρίνουν με τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια του 2013 και 2014 την κατάσταση που επικρατεί στην ενέργεια και ζητάει να σταματήσουν οι «αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος».

«Κάνεις δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα επειδή αδυνατεί να πληρώσει την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  και προσθέτουν: «Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τους μισθούς τους και ο κ. Μητσοτάκης χαριεντίζεται με τους Γλύξμπουργκ αναζητώντας τεχνογνωσία για νέες μπίζνες στο Τατόι. Αν όντως θέλει τεχνογνωσία, ας δει το παράδειγμα των κυβερνήσεων Πορτογαλίας και Ισπανίας που μείωσαν κατά 50% τα τιμολόγια του ρεύματος».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι οι διακοπές ρεύματος έχουν να κάνουν με την βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την απόλυτη πρόσδεση της τιμής του ρεύματος στο φυσικό αέριο, τα golden boys με τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και «την έπαυλη του κύριου Στάσση».

«Μοιραία κυβέρνηση»

«Χθες η μέρα έκλεισε με 500 πολίτες να κάνουν αίτηση ρύθμισης για τη ΔΕΗ κι άλλοι τόσοι θα είναι σήμερα κι άλλοι τόσοι θα είναι αύριο. Έχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις ρύθμισης. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ελέγχεται από την Αρχή για τη διερεύνηση του μαύρου χρήματος. Δεν τον ξέρω τον κ. Στάσση προσωπικά, ούτε υπαινίσσομαι κάτι, η Αρχή θα κάνει τη δουλειά της, αλλά η περίπτωση των ακριβοπληρωμένων golden boys δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο, είναι ένα καθεστώς που έχει φτιάξει η ΝΔ σε διάφορους δημόσιους και ευρύτερα δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ακριβοπληρώνονται για να κάνουν τι; Για να μας λένε ότι ανέβηκε η μετοχή της ΔΕΗ; Με τις παράλογες αυξήσεις; Πρόκειται για μια μοιραία κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλοι «θυμόμαστε τι είχε γίνει το ’12, το ’13, το ’14, το ’15, τις στιγμές της ανθρωπιστικής κρίσης, τα κομμένα ρεύματα. Τα ίδια θα ξαναζήσουμε. Και τώρα θα τα ζήσουμε όχι μόνο στους πιο αδύναμους οικονομικά, αλλά και στις επιχειρήσεις. Αυτή η χρονιά, που αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, τα όποια κέρδη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εξανεμιστούν, γιατί θα πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η  κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. «Κρατάει το “κύπελλο” του ακριβότερου ρεύματος στην Ευρώπη. Δεν έχει υιοθετήσει καμία πρόταση, δεν έχει παρέμβει σ’ αυτό τον κερδοσκοπικό μηχανισμό. Πληρώνουμε τις φτηνές μορφές ενέργειας, από ΑΠΕ, από υδροηλεκτρικά, όσο το ακριβό φυσικό αέριο. Είναι επιλογή. Είναι επιλογή για να κερδοσκοπούν τέσσερις παραγωγοί ρεύματος. Δεν έχει παρέμβει ώστε να δώσει τη δυνατότητα να υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια ανάμεσα σε μεγάλους καταναλωτές και στους παραγωγούς ενέργειας, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν έχει παρέμβει για να μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Δεν έχει παρέμβει για να μειώσει τον φόρο στα καύσιμα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις