Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Τσίπρας, τα προεκλογικά διλήμματα και το “μνημόνιο με τον λαό”

Τσίπρας μνημόνιο
Φωτογραφία Eurokinissi

Τα διλήμματα της προεκλογικής περιόδου με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών έθεσε χθες (28.11.2018) με την ομιλία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην διευκολύνει σε τίποτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δώσει μια θετική χροιά στα… μνημόνια κάνοντας λόγο «για μνημόνια με τον λαό» αποκαλύπτοντας ουσιαστικά το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα με το οποίο θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε έτοιμος να αναδείξει τα κενά στις προτάσεις που έκανε ο αρχηγός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις προτάσεις της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «πέραν του ότι είναι αντισυνταγματικές  θα διαλύσουν και τελείως την Αυτοδιοίκηση».

«Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους -και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο- τι σημαίνει; Σημαίνει χαμηλότερους φόρους στους πλούσιους δήμους που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με χαμηλότερη φορολόγηση, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερος ΕΝΦΙΑ στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας!», τόνισε χαρακτηριστικά ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός των άλλων έδωσε απάντηση και σε όσους μιλούν για παροχολογία επικαλούμενος τις εξαγγελίες του στην Θεσσαλονίκη ενώ όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του θέλησε να καθησυχάσει και τους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα συμφωνηθέντα δημιουργώντας καινούργια προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

«Θα με ρωτήσετε, όμως, σήμερα κάποιοι από εσάς: «Γιατί δεν φέρνεις να ψηφίσεις σήμερα και τη μείωση του επιπλέον 20% μεσοσταθμικά για το 2020»; Η απάντηση που θα σας δώσω είναι πολύ απλή, είναι έντιμη και καθαρή», είπε.

«Εμείς, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα και τα υλοποιούμε αυτά ένα προς ένα. Μάλιστα, τα είπαμε λίγο πιο μαζεμένα. Όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη, αυτό συνήθως συμβαίνει. Γιατί ο σχεδιασμός είναι νοικοκυρεμένος σχεδιασμός. Τα είπαμε λίγο πιο μαζεμένα από όσα τελικά καταφέραμε. Μιλήσαμε για 700 εκατομμύρια και όχι για 910 εκατομμύρια περίπου, που προβλέπει ο Προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε στο τέλος του χρόνου για το 2019» ανέφερε.

Σε καθαρά προεκλογικός τόνους επιτέθηκε εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ επιχείρησε να αποδομήσει όλο το πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, το δημόσιο.

«Αναφέρομαι στις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που και σήμερα λείπει- για το λεγόμενο «ασφαλιστικό Πινοσέτ», που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα, που με πολύ κόπο το ανοικοδομήσαμε και θα πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Αναφέρομαι στις σκέψεις και στα σχέδια για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, καθώς θεωρείται ιδεοληψία της Αριστεράς την εργασιακή νομιμότητα που εμείς επαναφέρουμε στον τόπο.

Αναφέρομαι στα σχέδια -κρυφά και φανερά- για απολύσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά βεβαίως και στο συνολικό στρατηγικό σας αφήγημα που δεν είναι άλλο από ένα αφήγημα και σχέδιο υπερβολικής μείωσης της φορολογίας για τους πλούσιους, τους έχοντες και τους κατέχοντες, την ελίτ, αλλά για τη μεσαία και τη χαμηλή διαστρωμάτωση διατήρησης των φορολογικών βαρών ή και επαύξησης θα έλεγα» ανέφερε.

Θετικό πρόσημο στη λέξη μνημόνια θέλησε να δώσει εκτός των άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «μνημόνιο για τη στήριξη της κοινωνίας», τη στήριξη των χαμηλών στρωμάτων για την οριστική έξοδο της χώρας και της οικονομίας από την κρίση.

Έδωσε ακόμα έμφαση στην αποκατάσταση των αδικιών λέγοντας ότι «η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα και με τη θέληση του λαού και μετά τον Οκτώβρη του 2019» αφήνοντας και πάλι να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στην λήξη της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε τέλος ότι η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο, με πολλή δουλειά να βγαίνει από την κρίση, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει υπό μία προϋπόθεση. «Ότι δεν θα γυρίσει πίσω στη διευρυμένη διαφθορά, δεν θα γυρίσει πίσω στην κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, δεν θα γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων, δεν θα γυρίσει πίσω στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις