Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο… «Χουντίνι» Τσίπρας και το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν απαντήθηκε

ΣΥΡΙΖΑ

Ως σύγχρονος Χουντίνι ο Αλέξης Τσίπρας καλείται μια μέρα μετά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να συνδυάσει απόψεις, ιδεολογίες, ανησυχίες και προβληματισμούς προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αποσυσπειρώσεις και απογοητεύσεις…

Η πρώτη συνεύρεση των περίπου 700 ανθρώπων στο ΣΕΦ έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι διόλου εύκολα και απλά για κανέναν μέσα και γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το παραδέχθηκε άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στην εισήγηση του ανέφερε ότι «το εγχείρημα της ενότητας είναι δύσκολο αλλά και τόσο αναγκαίο», προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσει με όλους να κάνουν ένα βήμα πίσω από «τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες» και ένα βήμα μπροστά «στη συνεννόηση και τη συνεργασία».

Click4more: Καβγάς Τσακαλώτου με Μπίστη για το ποιος είναι… 40 χρόνια αριστερός

Ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της διήμερης συνάντησης που είχαν τα στελέχη που θα επιχειρήσουν την δημιουργία του νέου κόμματος, προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους όσων είναι στην «πόρτα εισόδου» για τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί από τους οποίους εξέφρασαν την άποψη αν οι Συριζαίοι τους θέλουν «ως κομπάρσους ή συμμέτοχους» λέγοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες ούτε ενοικιαστές».

Παράλληλα έκλεισε και άλλο ένα θέμα. Το ότι υπάρχουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. «Δεν υπάρχει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ που να μην θέλει την διεύρυνση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Που να μην αντιλαμβάνεται ότι το κόμμα πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μεγαλώσει».

Φυσικά το μεγάλο ερώτημα που προέκυψε και δεν απαντήθηκε σε αυτή την συνάντηση είναι αν μιλάμε για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτές οι δύο έννοιες έχουν διαφορετικό περιεχόμενο, καθώς η μετεξέλιξη ή ο μετασχηματισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται σε ένα καινούργιο κόμμα ενώ η διεύρυνση στο άνοιγμα του ήδη υπάρχοντος κόμματος στην κοινωνία.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες χρησιμοποιούσε όλες τα λέξεις -μετεξέλιξη, μετασχηματισμός, διεύρυνση- ενώ όταν εκ των πραγμάτων κλήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει ήδη δύο μεγάλες περιόδους. Η πρώτη ήταν όταν δημιουργήθηκε με την συμμετοχή όλων των συνιστωσών. Η δεύτερη όταν ανέλαβε την εξουσία μετά από τρείς εκλογικές αναμετρήσεις και τώρα που βαδίζει στην τρίτη φάση. Στο μετασχηματισμό, την μετεξέλιξη».

Το δεύτερο θέμα που φαίνεται ότι θα απασχολήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η δημιουργία των νέων οργανώσεων. Τα κομματικά στελέχη αντιλαμβάνονται μεν την ανάγκη του να υπάρξουν νέες θεματικές οργανώσεις εφόσον οι ήδη υπάρχουσες φτάνουν τα 150 μέλη εκφράζουν ωστόσο τον φόβο ότι αυτές μπορούν θα αποτελέσουν τον «Δούρειο Ίππο» για την «άλωση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή κάποια από τα στελέχη, τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν κομματικούς μηχανισμούς μπορεί να γράψουν  νέα μέλη, τα οποία στο συνέδριο θα καθορίσουν τη μορφή και την ιδεολογία που θα έχει το νέο κόμμα.

Click4more: Φλαμπουράρης: Να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να μας επαναφέρει ο λαός στην κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και σε όσα στελέχη έθεσαν ιδεολογικά διλλήματα όπως ότι μέσα από τη διεύρυνση μπορεί «να χάσουν την αριστερή τους  ψυχή». «Θα χάσουμε την αριστερή ψυχή μας μόνο αν υπάρξει έστω και μία πιθανότητα να μην πετύχει η διεύρυνση  και ο μετασχηματισμός» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είναι σαν να κλείνεσαι στο ιερό αφήνοντας το εκκλησίασμα απέξω».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί στο θέμα της ονομασίας του κόμματος – το θέμα αυτό το έβαλε μόνο ο Νίκος Παππάς – αλλά και στον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου.

Οι πληροφορίες λένε ότι, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει με επιφυλακτικότητα την αλλαγή του ονόματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις