Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Οι φόβοι Τσίπρα πίσω από το μπαράζ συναντήσεων – Η ενόχληση με Κασσελάκη και η ομάδα του στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι φόβοι Τσίπρα πίσω από το μπαράζ συναντήσεων – Η ενόχληση με Κασσελάκη και η ομάδα του στον ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή (16.11.2023) παρέμβαση του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα -τόσο με την συνάντηση του με τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και με τον Νάσο Ηλιόπουλο και Διονύση Τεμπονέρα- είχε έναν και μοναδικό στόχο. Να διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από τις δύο πλευρές προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Δηλαδή τόσο ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης να δείξει με τον πιο σαφή τρόπο τι εννοεί όταν αναφέρει ότι τείνει χείρα φιλίας προς αυτούς που τον αμφισβητούν αλλά και η πλευρά Αχτσιόγλου και «6+6» να ανταποκριθεί αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Το εάν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί την συγκεκριμένη στιγμή είναι το μεγάλο ζητούμενο καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κρίσιμη συνεδρίαση που θα γίνει την Κυριακή από τα στελέχη που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου και τους «6+6».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη να συναντηθούν και έτσι την Τετάρτη το βράδυ έγινε η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ενώ χθες με δική του πρωτοβουλία συναντήθηκε με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα.

Η συνάντηση Τσίπρα – Κασσελάκη έγινε σε καλό κλίμα, με τον νυν αρχηγό και τον προκάτοχό του να εξετάζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τρόπους να μην βαθύνει κι άλλο η κρίση.

Σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι το θέμα της ενότητας ενώ μπήκε το θέμα της αμφισβήτησης του μαξιλαριού των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα κρατικά ταμεία.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την δημόσια αμφισβήτηση του επιτεύγματος αυτού το οποίο στην συνέχεια βοήθησε την χώρα να βγει από τα μνημόνια.

Επίσης στην συνάντηση έγινε καθαρό ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι η ομάδα μέσα στην οποία βρίσκεται ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξη Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου είναι η δική του ομάδα την οποία ανέδειξε αυτός πολιτικά.

Παράλληλα θεωρεί ότι η περαιτέρω «αιμορραγία» του κόμματος σε στελεχιακό δυναμικό και σε επίπεδο μελών, μπορεί να επιφέρει ένα μοιραίο χτύπημα για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται ότι η αποχώρηση μίας μεγάλης ομάδας βουλευτών από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πριν από δυο μέρες πάντως υπήρξαν και οι συναντήσεις και οι επαφές των γραμματέων της ΚΕ με τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλου, την Θεανώ Φωτίου και την Σία Αναγνωστόπουλου προκειμένου να βρεθεί μια λύση πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κυριακής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γραμματείς ζήτησαν από τα στελέχη να παραμείνουν στο κόμμα και να μην αποχωρήσουν, παίρνοντας ωστόσο πίσω το σκληρό κείμενο κριτικής όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δανείζεται επιχειρήματα από την φαρέτρα της ακροδεξιάς (alt right).

Πάντως πληροφορίες λένε ότι στελέχη από την πλευρά των «6+6» θεωρούν ότι βιάστηκαν με το κείμενο που κατέθεσαν και το οποίο κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα σκληρό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις