Πολιτική

Όλα δείχνουν “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάβει φουλ τις μηχανές προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της επικαιρότητας, τα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθούν καθώς πανδημία, οικονομία και εθνικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σήμερα (24.08.2020) το πρωί σε μια διευρυμένη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας με την σύνθεση του «πρωινού καφέ» και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του  στις ψηφοφορίες για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Click4more Ελλάδα για παράταση τουρκικής NAVTEX: Καθαρά προσχηματική η αναφορά στο διεθνές δίκαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στο παρών στην ψηφοφορία της Τετάρτης, αν και στο εσωτερικό του κόμματος οι «53» έχουν ταχθεί υπέρ της θετικής ψήφου στη συμφωνία.

Έτσι –λένε πολλοί- ότι εάν σε επίπεδο κορυφής οι «53» επιλέξουν να επιμείνουν στη θέση τους, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων στο κόμμα αν και θεωρείται δύσκολο με το τέλος της θερινής ραστώνης να ξεκινήσουν τα προβλήματα από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ποιος κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα -λένε κάποιοι- η ιστορία αυτή ίσως αποτελέσει και την αφορμή ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να δείξει ποιος κουμαντάρει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα εθνικά έγιναν η αφορμή να ξυπνήσουν  τα εσωκομματικά πάθη.

Αφορμή στάθηκε η θέση που πήρε ο Νίκος Κοτζιάς και οι πιο σκληροί προεδρικοί, συνεπικουρούμενοι από τους παλαιούς «παπανδρεϊκούς», οι οποίοι διαφώνησαν με την αριστερή πτέρυγα και τους προερχόμενους από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ που αρθρογράφησαν θετικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Γιατί θέλουν… «παρών»

Όσοι εισηγούνται πάντως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το «παρών» θεωρούν ότι αφενός δεν θα δώσει επιχειρήματα στον Ταγίπ Ερντογάν να εκμεταλλευτεί τα «όχι» για δική του εσωτερική κατανάλωση και, αφετέρου, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εμφανισθεί «πολύ πιο προσεκτική» στον διάλογο με την γείτονα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «το “παρών” δεν είναι “όχι”, όπως επέλεξε να κάνει η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ασχέτως εάν τώρα την τηρεί με πάθος. Εξ άλλου εάν η κυβέρνηση ήθελε ενιαία στάση ας έκανε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή ας ερχόταν σε κάποιας μορφής συνεννόηση με την αντιπολίτευση πριν υπογράψει».

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν πάντως ότι η τελική απόφαση θα παρθεί με όρους εθνικού συμφέροντος και στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και όχι με τη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών και ποσοστώσεων που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλλουν μετά από μια άγονη αντιπαράθεση.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για “μεσοβέζικη και ανέξοδη λύση” και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή αναμένεται να εξηγήσει πως δέχεται ότι η Συμφωνία “έσπασε” το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως θα υπενθυμίσει πως δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και δεν εντάσσεται σε μια συγκροτημένη στρατηγική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 5
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 159
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης 5
ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ: Ο Μπελέρης εκθειάζει τον Κασιδιάρη και ο Μπεκίρης από το γραφείο Μητσοτάκη συναντήθηκε με συνομιλητή του
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδοκιμάσει δημοσίως τον ευρωβουλευτή της Φρέντι Μπελέρη
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης 6
Παύλος Μαρινάκης: «Προφανώς και μας καλύπτουν οι εξηγήσεις Πλεύρη για την υπόθεση Μαζωνάκη» – Δεν ζητάμε άδεια για μείωση ΕΦΚ
Ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε την ερμηνεία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως απαιτείται ευρωπαϊκή άδεια για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
Παύλος Μαρινάκης