Πολιτική

Όλα δείχνουν “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάβει φουλ τις μηχανές προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της επικαιρότητας, τα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθούν καθώς πανδημία, οικονομία και εθνικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σήμερα (24.08.2020) το πρωί σε μια διευρυμένη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας με την σύνθεση του «πρωινού καφέ» και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του  στις ψηφοφορίες για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Click4more Ελλάδα για παράταση τουρκικής NAVTEX: Καθαρά προσχηματική η αναφορά στο διεθνές δίκαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στο παρών στην ψηφοφορία της Τετάρτης, αν και στο εσωτερικό του κόμματος οι «53» έχουν ταχθεί υπέρ της θετικής ψήφου στη συμφωνία.

Έτσι –λένε πολλοί- ότι εάν σε επίπεδο κορυφής οι «53» επιλέξουν να επιμείνουν στη θέση τους, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων στο κόμμα αν και θεωρείται δύσκολο με το τέλος της θερινής ραστώνης να ξεκινήσουν τα προβλήματα από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ποιος κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα -λένε κάποιοι- η ιστορία αυτή ίσως αποτελέσει και την αφορμή ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να δείξει ποιος κουμαντάρει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα εθνικά έγιναν η αφορμή να ξυπνήσουν  τα εσωκομματικά πάθη.

Αφορμή στάθηκε η θέση που πήρε ο Νίκος Κοτζιάς και οι πιο σκληροί προεδρικοί, συνεπικουρούμενοι από τους παλαιούς «παπανδρεϊκούς», οι οποίοι διαφώνησαν με την αριστερή πτέρυγα και τους προερχόμενους από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ που αρθρογράφησαν θετικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Γιατί θέλουν… «παρών»

Όσοι εισηγούνται πάντως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το «παρών» θεωρούν ότι αφενός δεν θα δώσει επιχειρήματα στον Ταγίπ Ερντογάν να εκμεταλλευτεί τα «όχι» για δική του εσωτερική κατανάλωση και, αφετέρου, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εμφανισθεί «πολύ πιο προσεκτική» στον διάλογο με την γείτονα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «το “παρών” δεν είναι “όχι”, όπως επέλεξε να κάνει η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ασχέτως εάν τώρα την τηρεί με πάθος. Εξ άλλου εάν η κυβέρνηση ήθελε ενιαία στάση ας έκανε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή ας ερχόταν σε κάποιας μορφής συνεννόηση με την αντιπολίτευση πριν υπογράψει».

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν πάντως ότι η τελική απόφαση θα παρθεί με όρους εθνικού συμφέροντος και στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και όχι με τη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών και ποσοστώσεων που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλλουν μετά από μια άγονη αντιπαράθεση.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για “μεσοβέζικη και ανέξοδη λύση” και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή αναμένεται να εξηγήσει πως δέχεται ότι η Συμφωνία “έσπασε” το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως θα υπενθυμίσει πως δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και δεν εντάσσεται σε μια συγκροτημένη στρατηγική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μιχελογιαννάκης για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ μετά τη περατζάδα από ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη: «Γιατί να μην είμαι αξιόπιστος;» – Τι λέει για Τσίπρα
Αυτοκριτική για το τρίτο μνημόνιο και την απεργία πείνας του 2014, αιχμές για τον χώρο του πρώην ΣΥΡΙΖΑ και μήνυμα στον πρόεδρο της ΕΛΑΣ
Μιχελογιαννάκης και Τσίπρας
Μαρινάκης: «Καμία υποχώρηση» στην Κάσο – Το «άδειασμα» στον Συρίγο και η απάντηση για τις αποζημιώσεις βουλευτών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου θα προχωρήσει - Τι είπε για τα περί «αλαζονείας» κυβερνητικών στελεχών, την υπόθεση των Τεμπών και τα γενέθλια της ΝΔ
Παύλος Μαρινάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πιερία: «Δεν υπάρχει για εμάς καμία ξεχασμένη περιοχή» – Η θερμή υποδοχή στον Κολινδρό και τα «πηγαδάκια» με τους κατοίκους
«Μιλάω για μια Ελλάδα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες θα έχουν ίδιες ευκαιρίες και πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες» δήλωσε ο πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τον δήμο Πύδνας - Κολυνδρού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πιερία
Ανανεώθηκε πριν 40 λεπτά
6
Με «τα γαλάζια σου γράμματα» της Γαλάνη η επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
«Ακρίβεια στα καύσιμα; Επιστολή στην φον Ντερ Λάιεν. Επιστολή στην φον Ντερ Λάιεν για την ακρίβεια. Επιστολή στην φον Ντερ Λάιεν για τον ΦΠΑ τώρα. Πόσες επιστολές θα στείλετε πια για αυτά που πρέπει εσείς να λύσετε;»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Μαρία Καρυστιανού: Ελέγχθηκε το ιατρείο μου, νόμιμο το μηχάνημα βιοσυντονισμού – Υπάρχει κβαντική ιατρική αλλά όχι εξειδίκευση
Κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη και την Ματίνα Παγώνη να ανακαλέσουν για το μηχάνημα - Κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δημοσιοποίηση του ονόματός της - Τι είπε για τη δίκη των Τεμπών και την κόρη της
Μαρία Καρυστιανού 149