Πολιτική

Όλα δείχνουν “παρών” του ΣΥΡΙΖΑ στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάβει φουλ τις μηχανές προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της επικαιρότητας, τα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθούν καθώς πανδημία, οικονομία και εθνικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σήμερα (24.08.2020) το πρωί σε μια διευρυμένη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας με την σύνθεση του «πρωινού καφέ» και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του  στις ψηφοφορίες για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Click4more Ελλάδα για παράταση τουρκικής NAVTEX: Καθαρά προσχηματική η αναφορά στο διεθνές δίκαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στο παρών στην ψηφοφορία της Τετάρτης, αν και στο εσωτερικό του κόμματος οι «53» έχουν ταχθεί υπέρ της θετικής ψήφου στη συμφωνία.

Έτσι –λένε πολλοί- ότι εάν σε επίπεδο κορυφής οι «53» επιλέξουν να επιμείνουν στη θέση τους, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων στο κόμμα αν και θεωρείται δύσκολο με το τέλος της θερινής ραστώνης να ξεκινήσουν τα προβλήματα από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ποιος κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα -λένε κάποιοι- η ιστορία αυτή ίσως αποτελέσει και την αφορμή ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να δείξει ποιος κουμαντάρει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα εθνικά έγιναν η αφορμή να ξυπνήσουν  τα εσωκομματικά πάθη.

Αφορμή στάθηκε η θέση που πήρε ο Νίκος Κοτζιάς και οι πιο σκληροί προεδρικοί, συνεπικουρούμενοι από τους παλαιούς «παπανδρεϊκούς», οι οποίοι διαφώνησαν με την αριστερή πτέρυγα και τους προερχόμενους από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ που αρθρογράφησαν θετικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Γιατί θέλουν… «παρών»

Όσοι εισηγούνται πάντως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το «παρών» θεωρούν ότι αφενός δεν θα δώσει επιχειρήματα στον Ταγίπ Ερντογάν να εκμεταλλευτεί τα «όχι» για δική του εσωτερική κατανάλωση και, αφετέρου, θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εμφανισθεί «πολύ πιο προσεκτική» στον διάλογο με την γείτονα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «το “παρών” δεν είναι “όχι”, όπως επέλεξε να κάνει η ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ασχέτως εάν τώρα την τηρεί με πάθος. Εξ άλλου εάν η κυβέρνηση ήθελε ενιαία στάση ας έκανε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή ας ερχόταν σε κάποιας μορφής συνεννόηση με την αντιπολίτευση πριν υπογράψει».

Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν πάντως ότι η τελική απόφαση θα παρθεί με όρους εθνικού συμφέροντος και στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και όχι με τη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών και ποσοστώσεων που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλλουν μετά από μια άγονη αντιπαράθεση.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για “μεσοβέζικη και ανέξοδη λύση” και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή αναμένεται να εξηγήσει πως δέχεται ότι η Συμφωνία “έσπασε” το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως θα υπενθυμίσει πως δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και δεν εντάσσεται σε μια συγκροτημένη στρατηγική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προεκλογικό μήνυμα Μαρινάκη από Θεσσαλονίκη: «Για να κερδίσεις, παίζει ρόλο και το όραμα που δίνεις για τα επόμενα χρόνια»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε στο επίκεντρο το κυβερνητικό έργο - Η απάντηση στην αντιπολίτευση για τη συγκέντρωση Κασιδιάρη στον ίδιο χώρο με την εκδήλωση της ΝΔ
Παύλος Μαρινάκης
«Σφάχτηκαν» Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου: «Είσαι η καλύτερη φίλη του Κασιδιάρη» – «Χυδαιολογείς, είσαι θαυμαστής των ναζί»
Σφοδρή αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς, με αφορμή τη συγκέντρωση υποστηρικτών του καταδικασμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
Νέες απειλές Ερντογάν μετά την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: «Θα εξουδετερώσουμε όσους στέκονται εμπόδιο στους στόχους μας»
Σκληρή ρητορική στον απόηχο της καταγγελίας του Έλληνα πρωθυπουργού για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο χαρακτήρισε παράνομο - «Η γεωγραφία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί»
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία
10
Μαρία Καρυστιανού για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το άδειο δωμάτιο
«Όπως στην Τέμπη, έτσι και παντού, η απαίτηση για απόδοση πραγματικών, ποινικών και πολιτικών ευθυνών είναι μη διαπραγματευτική», το μήνυμα της προέδρου της Ελπίδας για τη Δημοκρατία
Μαρία Καρυστιανού