Πολιτική

Ομπάμα: Διπλό “μήνυμα”! Στην Ευρώπη για χρέος, στον Τσίπρα για μεταρρυθμίσεις [pics]

Ηχηρό μήνυμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστειλαν Αλέξης Τσίπρας και Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη της κατ' ιδίαν συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον περίβολο του Μ. Μαξίμου, όπου προσήλθε πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο, για να τον συνοδεύσει εν συνεχεία στο Γραφείο του.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ελπίζει πολύ σύντομα να βρουν ανταπόκριση οι κόποι του ελληνικού λαού και να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους. “Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους”, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η υποδοχή και οι παράλληλες κρίσεις

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο τηλεοπτικό διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Μπαράκ Ομπάμα στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της περιόδου και το γεγονός ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.

«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού (σου) και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Γιατί», σημείωσε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση, την πολιτισμική και την πνευματική, υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες». Υπογράμμισε ότι «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε μια θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ «θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις σε αυτά τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας ζητήματα».

Ευχαριστώ, στήριξη και… παραινέσεις από Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ευχαρίστησε καταρχήν τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν.

Επίσης ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «γι΄ αυτά που έχει επιτύχει τις δύσκολες εποχές που έχει περάσει».

«Ελπίζω αυτή η ανάπτυξη που είδαμε και παρατηρήσαμε, να αποτελέσει το στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έλθουν αργότερα, να φθάσουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση. Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εμμένουμε και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρξει μια ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε επιπλέον τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για τη «συμπόνοια με την οποία αντιμετώπισαν τις ροές των προσφύγων και επίσης για την συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση στο προσφυγικό θέμα».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προσθέτοντας «θα συνεργαστούμε μαζί για την εξεύρεση μιας λύσης και παράλληλα για να δούμε πώς θα μειώσουμε τις ροές των μεταναστών και φυσικά και παράλληλα να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις και συρράξεις που προκαλούν τις ροές».

Ομπάμα στην Αθήνα: Έχετε πολλά ακόμα να κάνετε

«Όσον αφορά το Κυπριακό, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και με τη δική μας συνεργασία, θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και βλέπουμε στην Ελλάδα μια φίλη και σύμμαχο, ένα πολύ σημαντικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», επισήμανε ο κ. Ομπάμα ο οποίος μετέφερε, επίσης την αγάπη για την Ελλάδα από την ελληνοαμερική κοινότητα των ΗΠΑ..

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μετωπική Καρυστιανού κατά ΔΣΑ για την αναβολή της εκδήλωσης: «Φίμωση του διαλόγου με παλαιοκομματικά κριτήρια»
Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» αφήνει αιχμές για παρεμβάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επισημαίνει ότι η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη αναβάλλεται, αλλά δεν ακυρώνεται
Μαρία Καρυστιανού
Δραγασάκης για Τσίπρα: «Δεν βλέπω κυβερνητική αλλαγή χωρίς αυτόν»
Ο ανεξάρτητος βουλευτής βλέπει καταλυτικό ρόλο του πρώην πρωθυπουργού στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά κρατά αποστάσεις από το εγχείρημα της ΕΛΑΣ μέχρι να φανεί αν μπορεί να εκφράσει μια νέα Αριστερά
Γιάννης Δραγασάκης 8
Εργοστάσιο drones στη Μαλακάσα εγκαινίασε ο Νίκος Δένδιας – Οι δυνατότητες παραγωγής
H νέα μονάδα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της «Ατζέντας 2030», που στοχεύει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας σε θάλασσα, ξηρά, αέρα, αλλά και στον κυβερνοχώρο και το διάστημα
Drones στην Μαλακάσα
«Σφάζονται» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δωρεάν ΜΜΜ στους νέους: «Φέρτε τον λογαριασμό» – «Ψάξτε τα λεφτόδεντρα στις πολεοδομίες»
Η πρόταση Ανδρουλάκη για δωρεάν μετακινήσεις έως τα 24 έτη άναψε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη να μιλά για «κρυφό κόστος» και τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά ότι το μέτρο κοστίζει μόλις 35 εκατ. ευρώ
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Αντώνης Σαμαράς για νόμο Κατσέλη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου
Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ιστορική δικαίωση» υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ζητεί από funds, servicers και τράπεζες επαναϋπολογισμό οφειλών και επιστροφή ποσών
Αντώνης Σαμαράς 10