Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Οργισμένος Κοτζιάς για τις διαρροές από τη Βουλή

Κοτζιάς
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κάτι περισσότερο από εξοργισμένος είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τις διαρροές για τα όσα συζητήθηκαν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Μια συνεδρίαση που έγινε την Τρίτη (06.03.2018) και ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Η αντίδραση από τον Νίκο Κοτζιά ήρθε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, με τον υπουργό Εξωτερικών να tweet-αρει κάνοντας λόγο για έλλειψη σοβαρότητας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Κοτζιάς ενοχλήθηκε γιατί θεώρησε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποκάλυψαν τι συζητήθηκε σε κλειστή συνεδρίαση. Μίλησε επίσης για πρωτοφανή γελοιότητα και “φωτογράφισε” τον Γιώργο Κουμουτσάκο λέγοντας πως “αρμόδιος της αντιπολίτευσης” δημοσιοποίησε τι του απάντησε «ενώ δεν είχε μιλήσει καν».

«Γνωστή η έλλειψη σοβαρότητας  βουλευτών αντιπολίτευσης που δημοσιοποιούν όσα είπαν σε κλειστές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής Βουλής, αλλά χθεσινή γελοιότητα ήταν πρωτοφανής: αρμόδιος αντιπολίτευσης “δημοσιοποίησε” τι μου απάντησε εντός της αίθουσας ενώ δεν είχε καν μιλήσει», έγραψε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Οργισμένος Κοτζιάς μέρος 1

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του και μετά τη (σχεδόν 4ωρη) συνεδρίαση στη Βουλή. Δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του υπουργού Εξωτερικών.

Μάλιστα, δεν έκρυψε την οργή του για το γεγονός πως η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, μόνο… κλειστή δεν ήταν.

«Η δουλειά μου είναι να είμαι σοβαρός και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή», τόνισε αποχωρώντας από την επιτροπή ο Νίκος Κοτζιάς.

Τι… είπαν ότι τους είπε ο Κοτζιάς

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ποιοτική αναβάθμιση των απαιτήσεων της Τουρκίας, όπως αυτή καταγράφεται τα τελευταία χρόνια που εντείνει τις απαιτήσεις της, και να εκτίμησε ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει και το επόμενο διάστημα να κλιμακώσει την επιθετικότητά της στην ευρύτερη περιοχή.

Για αυτό, φέρεται να εξέφρασε τη γνώμη πως θα πρέπει να κλείσουμε τα όποια άλλα εθνικά μέτωπα έχουμε ανοικτά, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο έτσι, ώστε οι πόροι μας να διατεθούν προς το θέμα των  ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μια θέση που έχει πάντως,  εκφράσει και η κυβέρνηση σε άλλο προγενέστερο χρόνο.

Ερωτηθέντες οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής για την ενημέρωση που του έκανε ο κ. Νίκος Κοτζιάς σχετικά με την  υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας, έλεγαν ότι τους είπε πως μια ιστορία ρουτίνας μετατρέπεται από την Άγκυρα  σε κάτι βαθύτερο, βάσει της στρατηγικής της Τουρκίας. Κάτι που όμως δεν υπάρχει, για αυτό και ο εισαγγελέας της Τουρκίας δεν μπόρεσε να στήσει κατηγορία περί κατασκοπίας σε βάρος των δύο στρατιωτικών μας. Σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, ο  υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί μας, ενώ άλλοι υπογράμμιζαν  ότι αυτό που αποκόμισαν ήταν πως η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας  να κρατήσει και σε μάκρος…

Πάντα, κατά τους ίδιους βουλευτές της Επιτροπής, ο  υπουργός Εξωτερικών φέρεται να τους είπε πως  ο εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε δύο εβδομάδες για την απαγγελία κατηγοριών κατά των στρατιωτικών μας μέχρι να διερευνηθούν τα κινητά τους, κάτι που δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε μια καθυστέρηση σκοπιμοτήτων.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επίθεση Κουμουτσάκου

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναλύοντας την στάση της Τουρκίας είπε ότι η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών πως η Τουρκία αποτελεί μια «νευρική» δύναμη είναι παντελώς λάθος «ανάγνωση», καθώς δεν είναι κάτι το «πρόσκαιρο», αλλά αποτελεί  μια σταθερή προκλητική στάση για όλη τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που αποδεικνύεται και με την στάση της Τουρκίας σε σχέση με την Ολλανδία και τώρα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς είναι ότι η επιχειρεί να λάβει η ομηρεία στρατηγική επιλογή άσκησης εξωτερικής   πολιτική της Τουρκίας που την ακολουθεί πλέον πιστά.

Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος φέρεται να επισήμανε ότι η υπόθεση με τους δύο στρατιωτικούς και όπως αυτή την χειρίζεται η Τουρκία, δικαιώνει την κριτική που άσκησε  η ΝΔ για τον τρόπο που οργανώθηκε και έγινε η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και επισημαίνοντας ότι οι  περίφημοι σοβαροί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκία,  όχι μόνο δεν  ισχυροποιήθηκαν  αλλά στην πραγματικότητα δεν υφίστανται.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις