Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ορκωμοσία βουλευτών: Τα καναρινί, τα μπλε ηλεκτρίκ και «σταράκια» – Ποιες κυρίες ξεχώρισαν στη Βουλή

Ορκωμοσία βουλευτών: Τα καναρινί, τα μπλε ηλεκτρίκ και «σταράκια» – Ποιες κυρίες ξεχώρισαν στη Βουλή

Περισσότεροι από 68 πρέσβεις και μέλη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών παρακολούθησαν από τα θεωρεία των επισήμων την σημερινή (28.05.2023) ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής. Μεταξύ αυτών και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Γιώργος Τσούνης.

Οι 300 βουλευτές βρήκαν το πρόγραμμα της πανηγυρικής συνεδρίας και μια τσάντα με δώρα στα έδρανά τους στη Βουλή ως «ενθύμιον» της ορκωμοσίας τους. Μέσα στην τσάντα υπήρχαν τρία «συμβολικά» βιβλία με τίτλους: «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν 200 χρόνων». «Το Σύνταγμα του 1864: 150 χρόνια μετά…». «Η πολιτική συμπεριφορά των Προσφύγων. 1923 – 1967».

Σε τραπεζάκια που στήθηκαν στο περιστύλιο έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας υπέγραψαν αυτή την φορά οι βουλευτές τα έγγραφα της ορκωμοσίας τους και όχι σε γραφείο του ισογείου όπως γινόταν τις περασμένες φορές.

Το μπλε σκούρο από τους άνδρες και το λευκό από τις γυναίκες, ήταν τα χρώματα που κυριάρχησαν στις ενδυματολογικές επιλογές που επιλέξανε οι 300. Στις εξαιρέσεις το ανοικτό κεραμιδί των Σοφίας Ζαχαράκη, Νίκης Κεραμέως. Η κόκκινη εσάρπα της Φωτεινής Πιπιλή, τα ροζ της Όλγας Κεφαλογιάννη και Θεοδώρας Τζάκρη, το κόκκινο σακάκι των Σεμίνα Διγενή και Όλγας Γεροβασίλη, το καναρινί της Μερόπης Τσιούφη, το μπλε ηλεκτρίκ της Ζωής Ράπτη και της Έλενας Ράπτη αλλά και τα «σταράκια» της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Στα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας, δίπλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν η πρώην υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Βασίλης Μπαγιώκος​.

Πηγαδάκια, αγκαλιές και selfies στη Βουλή – Όλα όσα έγιναν στην πανηγυρική συνεδρίαση

Πολιτικός όρκος δόθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά και από τους Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Γερουλάνο του ΠΑΣΟΚ.

Φουλ του ροζ με λίγο κόκκινο στην ορκωμοσία – Τι φόρεσαν οι κυρίες της νέας Βουλής

Τέσσερις ήταν οι βουλευτές που είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και ορκίστηκαν στο Κοράνι. Οι δύο από το ΠΑΣΟΚ,  ένας από την ΝΔ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις