Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Παίρνει πάνω του το Ασφαλιστικό ο Τσίπρας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το ρίσκο να διαβουλευθεί με το “κίνημα της γραβάτας” και τους αγρότες αναλαμβάνει εσπευσμένα ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο πιθανή αποτυχία στην επιχείρηση πολιτικής καταστολής των κινητοποιήσεων θα την χρεωθεί ο ίδιος προσωπικά με άγνωστες πολιτικές συνέπειες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι η συνεννόηση που επετεύχθη με τους εργοδότες στο θέμα των εισφορών μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού μπορεί να σημειωθεί και τώρα, αρκεί όλες οι πλευρές να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Έτσι μετά την προχθεσινές συσκέψεις στο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας βλέπει σε πρώτη φάση αυτή την ώρα τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελμάτων και επιστημόνων, αποφασισμένος αφενός να προχωρήσει η μεταρρύθμιση αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος και αφετέρου κάνοντας “διορθώσεις” σε επιμέρους σημεία προκειμένου να χρυσώσει το χάπι ανά επάγγελμα.

“Η μεταρρύθμιση θα γίνει” είναι πάντως το σκληρό μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός από το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, καθώς το ασφαλιστικό είναι “μείζον εθνικό πρόβλημα” τονίζοντας πως οφείλουμε “όλοι να κατανοήσουμε πως δεν γίνεται σε λιγότερο από 4 εκατομμύρια ενεργού πληθυσμού, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι άνεργοι, να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι”.

Καθοριστική ίσως για τις εξελίξεις στο μέτωπο των κινητοποιήσεων θα είναι η αυριανή αντιπαράθεση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όπου ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως στη ΝΔ για έλλειψη θέσεων και προτάσεων και ότι ουσιαστικά κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ και τους δανειστές που θέλουν “οριζόντια μείωση συντάξεων”, ενώ αναμένεται να κάνει και ανακοινώσεις για αλλαγές στο προσχέδιο της μεταρρύθμισης.

Είναι προφανές ότι τα μάτια και τα αυτιά των δανειστών θα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στη ελληνική Βουλή, γεγονός που το γνωρίζει φυσικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ο οποίος καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, αφού από τη μια επαγγελματίες και αγρότες περιμένουν τα “δώρα” και από την άλλη το “κουαρτέτο” των δανειστών επιμένει σε μέτρα όπως οριζόντια μείωση συντάξεων και κατάργηση των εφάπαξ, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο…”σοβαρή” η πρόταση της κυβέρνησης και να βγουν τα νούμερα!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε