Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Παίζει… καθυστερήσεις ο Λαγός για να γλιτώσει την έκδοση στην Ελλάδα

Παίζει… καθυστερήσεις ο Λαγός για να γλιτώσει την έκδοση στην Ελλάδα

Ένας Βέλγος δικαστής κρατά στα χέρια του την τύχη που θα έχει το επόμενο διάστημα ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να προβάλει την απόφαση για να μπλοκάρει την έκδοσή του.

Ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη το πρωί της Μεγάλης Τρίτης (27.04.2021) έξω από το σπίτι του στις Βρυξέλλες, λίγο αφού η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Έλληνα ευρωβουλευτή μετά την καταδίκη του για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Από εκείνη την ώρα ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής κρατείται και έχει το δικαίωμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκήσει, να προσβάλει την απόφαση και να μπλοκάρει έτσι (ίσως και για δυο μήνες) την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Το τι θα γίνει θα αποφασίσει Βέλγος δικαστής, ο οποίος θα εξετάσει αν το έγκλημα για το οποίο ο Λαγός καταδικάστηκε στην Ελλάδα είναι έγκλημα και στο Βέλγιο και αν είναι ύποπτος φυγής.

Click4more Γιάννης Λαγός: Η στιγμή της σύλληψης και η σύντροφος… διερμηνέας – Με μισθό Ευρωβουλευτή και στη φυλακή!

Όσον αφορά στο τελευταίο, πάντως, ο Γιάννης Λαγός είχε βρεθεί σε σημείο Covid τεστ πριν από μερικές μέρες και είχε πει ότι σχεδίαζε να φύγει για τη Νορβηγία…

Αν ο Λαγός δεν προσβάλει την απόφαση, τότε η έκδοσή του θα μπορούσε να γίνει με τατύτατες διαδικασίες και να εκδοθεί στην Ελλάδα για να μεταφερθεί στις φυλακές μαζί με τα άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής ακόμη και πριν το Πάσχα. Αν όμως παίξει… καθυστερήσεις, όπως και αναμένεται να κάνει, τότε η υπόθεση θα τραβήξει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ερυθρά Αγγελία για το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκο

Μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol “ερυθρά αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία.

Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις