Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Ο στόχος των εκλογών και η… απουσία συγγνώμης από Πολάκη

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Ο στόχος των εκλογών και η… απουσία συγγνώμης από Πολάκη
Φωτογραφία αρχείου

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, καθώς και οι προϋποθέσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο του προβληματισμού των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια των συζητήσεων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα αυτό έβαλε άλλωστε εμφαντικά κατά την εισήγηση του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι πλέον το ζητούμενο είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μια ψήφο.

Παράλληλα έντονη συζήτηση υπήρξε και για τα θέματα της διεύρυνσης του κόμματος. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επέλεξε να μην ζητήσει ούτε μια συγγνώμη στο κόμμα του για την θέση που έχει πάρει στο ζήτημα των εμβολιασμών δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις του στο κόμμα του.

Υπέρ του στόχου για “προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ραχοκοκκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ” τάχθηκε στην ομιλία του ο Νίκος Βούτσης σημειώνοντας όμως πως “δεν είναι ίδιες οι συνθήκες” με το 2012 και το 2015. Επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μία “νέα ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας” που θα δημιουργήσει ένα “νικηφόρο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα”. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε αναφερόμενος στην ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε “σύγκρουση με ένα καθεστώς και όχι με μια πολιτική δύναμη”. Τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να βάλει νερό στο κρασί του για ζητήματα που σχετίζονται με τον “διαχωρισμό κράτους εκκλησίας” και την “καταγγελία αυταρχικών πρακτικών”. Ειδικά για το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών επισήμανε πως “δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πάρα πολύ η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων” στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί.

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να γκρεμίσει τα πάντα, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα “έχουν ψηφιστεί πάνω από 200 νομοσχέδια”. Σημείωσε πως “απέναντί μας έχουμε δύο σκληρά καρτέλ αδίστακτων συμφερόντων” θυμίζοντας πως “ο μηχανισμός εξουσίας του Μαξίμου αποτελείται από μέλη του εκσυγχρονιστικού μπλόκ με συγκολλητική ουσία την εξουσία”. Επισήμανε όμως πως “η κοινωνία βγήκε στον δρόμο και διεκδίκησε” όταν προκλήθηκε από την κυβερνητική και “έδειξε αντιστάσεις”. Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει 3.100 ερωτήσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων ενώ “φέραμε στο φώς θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος”. Επισήμανε τέλος, οτι “αν δεν υπάρξει νίκη στις επόμενες εκλογές δεν ξέρω αν θα υπάρχει χώρα να κυβερνηθεί την μεθεπόμενη”. Τέλος, παρατήρησε ότι “η κυβερνώσα αριστερά δεν είναι διαμαρτυρία αλλά προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες”.

Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν διατυπώσει πρόγραμμα με λαϊκά και κατανοητά σημεία, κοινωνικά αναγκαία που θα χτυπάνε στην καρδιά της διαπλοκής. Όπως το 800 ευρώ μισθός και 35 ώρες δουλειά, το 2000 ευρώ εισαγωγικός μισθός στους γιατρούς, μια τράπεζα στα χέρια του δημοσίου κλπ. Όταν εκπέμψει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα ξανασυνεγείρει τους 500.000 που δεν ήρθαν στην κάλπη το 2019 αλλά είχαν έρθει το 2015, που θα φέρουν κόσμο που στήριζε Βαρουφάκη ακόμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μεγάλος κορμός είναι όσοι δεν ψήφισαν».

Τη δημιουργία ενός “ευρωπαϊκού μετώπου προοδευτικών δυνάμεων” πρόκρινε στην ομιλία της η Ράνια Σβίγγου τονίζοντας ότι περιεχόμενό του πρέπει να είναι η “μάχη ενάντια στις πολιτικές ανισότητες, τη φτώχεια, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την κλιματική αλλαγή”. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα μεγαλύτερα κόμματα της αριστεράς που όμως έχει την δυνατότητα να συζητά και με άλλους χώρους, όπως αυτός της σοσιαλδημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό μπορεί να γινει “γέφυρα μεταξύ των ευρύτερων προοδευτικών”.

Απαιτείται “τεκμηριωμένη προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση” σημείωσε ο προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ανέφερε παράλληλα ότι “είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός όπως τον περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας”. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνει προοδευτικό κάλεσμα για μια προοδευτική διακυβέρνηση λέγοντας πως “βεβαίως δεν περιμένουμε απάντηση πρίν τις εκλογές αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ακυβερνησία”.

“Πρωτιά στις εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος” επισήμανε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε επίσης πως όσα αποφασίζονται πρέπει να γίνονται πράξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “έχουμε ψηφίσει ομόφωνες αποφάσεις και ήρθε η ώρα να τις εφαρμόσουμε”. Επισήμανε επίσης ότι πρέπει “να γίνει αυτό που λέμε προοδευτική συμμαχία παντού” και πώς “όταν συζητάμε για το κόμμα μας πρέπει να αναρωτιόμαστε τι κόμμα θέλει η κοινωνία και όχι τι κόμμα θέλουμε εμείς να φτιάξουμε”.

Ο Αντώνης Κοτσακάς εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κινηθεί στην κατεύθυνση δημιουργίας δορυφορικών πολιτικών σχημάτων. Το πρώτο στον χώρο της άκρας δεξιάς και το δεύτερο στον χώρο του κέντρου προκειμένου να διαμορφώσει κυβερνητικές συμμαχίες μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις