Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Πάνος Καμμένος: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης – Να γίνει δημοψήφισμα

Πάνος Καμμένος: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης – Να γίνει δημοψήφισμα

Ο Πάνος Καμμένος φεύγει από το υπουργείο Άμυνας. Οι ΑΝΕΛ φεύγουν από την κυβέρνηση και όχι μόνο αυτό: όσοι μείνουν να στηρίξουν τον πρόεδρό τους, δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη που έδωσε μετά το πρωινό ραντεβού του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά την ανακοίνωση ότι ο ίδιος και οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση.

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να “βγάλει” από την κυβέρνηση τα στελέχη του κόμματός του. Αλλά η «απάντηση» στη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πως «θα κάνω δεκτή κάθε παραίτηση που θα μου τεθεί». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ (αν και ο προγραμματισμός ήταν διαφορετικός) καθυστέρησε μισή ώρα τη συνέντευξη Τύπου για να περιμένει όσα θα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας. Και μετά, έκανε γνωστό ότι οι ΑΝΕΛ όχι μόνο αποχωρούν από την κυβέρνηση αλλά δεν θα τη στηρίξουν στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε πως ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του (όσοι απομείνουν τέλος πάντων) μπορούν να δεχτούν λύση στο Σκοπιανό με τον όρο Μακεδονία. «Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο», είπε ο κ. Καμμένος και διευκρίνισε πως «γι’ αυτό ακριβώς και μόνον τον λόγο ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που τη χτίσαμε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε την εμπιστοσύνη μας στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Κατά τον Πάνο Καμμένο, η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης γίνεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έθεσε και θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είπε πως όποιος ανταλλάξει τη θέση του στην κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ. «Τώρα ήρθε η ώρα θα παραδώσουμε την καρέκλα. Να σπάσουμε την καρέκλα», σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Λέμε όχι όσοι μείνουμε» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας ότι «οι ΑΝΕΛ μετρώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψήφο των πολιτών. Είμαστε σαν τη Λερναία Ύδρα, κάθε φορά που μας διαλύουν, διπλασιαζόμαστε». «Εγώ, η κα Κόλλια και ο κ. Κατσίκης θα καταψηφίσουμε», είπε ο Πάνος Καμμένος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποχής από την ψηφοφορία.

Πολλές φορές ο Πάνος Καμμένος άφησε αιχμές για την Έλενα Κουντουρά (που δεν έχει τοποθετηθεί για το τι θα κάνει), για τον Βασίλη Κόκκαλη (που έφυγε για την Κίνα), για τον Τέρενς Κουίκ και τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Και αφού απείλησε με διαγραφές, γνωρίζοντας πως αν το κάνει (και με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις) απηύθυνε κάλεσμα σε ανεξάρτητους βουλευτές να συνταχθούν με τους ΑΝΕΛ.

Από τα πυρά του Πάνου Καμμένου δεν γλίτωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος και διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον κατηγόρησε πως «αντισυνταγματικά εκχώρησε εθνική κυριαρχία». Μάλιστα, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμώντας ότι το 80% των Ελλήνων πολιτών τάσσεται κατά.

«Προκαλώ τον Τσίπρα, δίπλα στην κάλπη των ευρωεκλογών να βάλει άλλη μια» είπε ο Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα. Ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τους υπουργούς – στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και θεώρησε ότι πρέπει να το κάνει. «Τέσσερα χρόνια δεν ανταλλάξαμε ούτε μια κακή κουβέντα» είπε.

Ερωτηθεί δε για το ενδεχόμενο, αφού συνδέει την ψήφο εμπιστοσύνης με τη συμφωνία των Πρεσπών, να υπογράψει και μια πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, ο Πάνος Καμμένος έστειλε κι ένα… μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε πως αν δεσμευτεί ότι δεν θα στηρίξει λύση σύνθετης ονομασίας και πως θα καταργήσει με νόμο τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκείνος θα υπογράψει την πρόταση μομφής της ΝΔ.

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις