Πολιτική

Παπανδρέου: Πρέπει να μειώσουμε το χρέος για να ανασάνουμε – Τι λένε στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός μιλά ανοιχτά για την ανάγκη μείωσης του χρέους. "Η εθνική προσπάθεια αναγνωρίζεται απο όλους" είπε ο πρωθυπουργός που νωρίτερα συναντήθηκε με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Πρόσθεσε επίσης οτι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια και πως ποτέ κανένας πολίτης ευρωπαϊκής χώρας δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. “Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε το σεβασμό”. Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η ελάφρυνση του χρέους, το βάρος του οποίου είναι δυσβάσταχτο, και πρέπει να μειωθεί “για να ανασάνουμε”. Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μιλά ανοιχτά για την ανάγκη μείωσης του χρέους γεγονός που σηματοδοτεί και τις εξελίξεις ενόψει των τελικών αποφάσεων την Τετάρτη που πιθανότητα να προβλέπουν μεγάλο κούρεμα της τάξης του 50% για το ελληνικό χρέος.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συναντήθηκαν πριν απο τη Σύνοδο των 17 με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο. Κυβερνητικοί κύκλοι αρκέστηκαν να πούν οτι ήταν μία “καλή συνάντηση” .

Για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη συνολικά, κυβερνητικές πηγές είπαν οτι το διάστημα μέχρι την Τεταρτη θα είναι κρίσιμο καθώς τότε αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά το περίγραμμα της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη και ειδικότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, που αφορά κυρίως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, στις διαπραγματεύσεις εξετάζονται διάφορα σενάρια και διορθωτικές κινήσεις επι των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, με σκοπό να ανευρεθεί ένα ισόρροπο σχήμα, όπως έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπέρ της Ελλάδος και όχι υπερ των τραπεζών. Αναζητούμε δηλαδή ως Ελλάδα “μία καθαρή και οριστική λύση, νομικά και θεσμικά ασφαλή, που θα καλύπτει την Ελλάδα και την Ευρωζώνη” έλεγαν οι κύκλοι. Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν επίσης οτι οι εταίροι μας εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι απο το γεγονός της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, λαμβάνοτας υπόψη την πίεση που δεχόταν η κυβέρνηση και οι βουλευτές και το βάρος που σηκώνουν οι έλληνες πολίτες ενώ παράλληλα υπήρξαν αρνητικές εντυπώσεις για τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης. Οι εταίροι μας, ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι, θα ήθελαν μεγαλύτερη δέσμευση απο το πολιτικό σύστημα της χώρας, για την προώθηση των διαρθωτικών αλλαγών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι λένε οτι το νέο σχήμα  όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το κούρεμα δηλαδή, είναι προαπαιτούμενο για την διαμόρφωση των προυπολογισμών του ’13 και του ’14.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβένρηση είναι οι επιπτώσεις που θα εχει στα ασφαλιστικά ταμεία ενα μεγάλυτερο κούρεμα καθώς αυτά είναι στο “κόκκινο”. Το πλέον σίγουρο για τα αφαλιστικά ταμεία είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει την όποια χασούρα θα έχουν αυτά απο το κούρεμα που μπορεί να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός επιστρέφει απο τις Βρυξέλλες οπου θα παραμείνουν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαχινίδης. Ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης για να παραστεί στη Σύνοδο της Τετάρτης.

Διαβάστε
Όλη η κρυμμένη αλήθεια για το “κούρεμα” – Θα φέρει νέα μέτρα που θα γονατίσουν τη χώρα – Την Τετάρτη θα ανακοινώσουν το μέγεθός του

Οι αποφάσεις την Τετάρτη με την Μέρκελ να οδηγεί την κούρσα – Προειδοποίησε την Ελλάδα και για νέα μέτρα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Γιώργος Μυλωνάκης επέστρεψε σπίτι του – Πήρε εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Πλέον θα λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται στο σπίτι, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του Τίνα Μεσσαροπούλου επιστρέφει τη Δευτέρα στην εκπομπή Happy Day
Γιώργος Μυλωνάκης 36
Σκληρή επίθεση Τσουκαλά σε Μητσοτάκη για το άρθρο 86: «Αλλάζει ο Μανωλιός για να βάλει τα ρούχα του αλλιώς»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβερνητική πρόταση για το άρθρο 86, υποστηρίζοντας ότι παρά τις πολύμηνες δεσμεύσεις για ουσιαστική αλλαγή, τελικά διατηρείται στη Βουλή η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης
Κώστας Τσουκαλάς 7
ΕΛΑΣ: Ο Τσίπρας «χτίζει» κόμμα χωρίς τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώνει όργανα «σφιχτά» και ευέλικτα
Σφιχτές δομές και συνέδριο μετά τις εκλογές σχεδιάζουν στην Αμαλίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει ξανά μπροστά και να αποφεύγει μοντέλα που θυμίζουν τις εσωτερικές (αν)ισορροπίες της Κουμουνδούρου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 44
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 8
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 49