Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Παραιτήθηκε και ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής

Φωτογραφία: Eurokinissi (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: Eurokinissi (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Λίγο καιρό μετά την παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη από τη θέση του γενικού γραμματέα πρώτης υποδοχής ακόμη μια παραίτηση (η τρίτη που κατατέθηκε και έγινε δεκτή) έρχεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αυτή τη φορά παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος.

Στην επιστολή παραίτησης που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος κάνει λόγο για «διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού» στα ελληνικά νησιά και για «ζητήματα προστασίας των προσφύγων». Σημειώνεται πως ήταν η τρίτη κατά σειρά παραίτηση που υπέβαλε μέσα σε διάστημα επτά μηνών!

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος υπέβαλε την πρώτη του παραίτηση στις 20 Μαρτίου 2016 και μάλιστα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη δεύτερη στις 17 Ιουνίου στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και την τρίτη, η οποία και έγινε τελικά δεκτή, στις 26 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πριν από σχεδόν δυο μήνες είχε υποβάλει την παραίτησή του ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής Οδυσσέας Βουδούρης και μάλιστα με καταγγελίες για κακοδιοίκηση, υπερ-κοστολογήσεις και φωτογραφικές διαδικασίες «φωτογραφίζοντας» τον Γιάννη Μουζάλα και το προσωπικό του περιβάλλον.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, στην επιστολή παραίτησης, ξεκινά επικαλούμενος τη διαφωνία του ως προς «την εμμονή στη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία εγείρει ζητήματα τόσο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου προστασίας των προσφύγων όσο και από απόψεως συνεπειών στα νησιά, ιδίως του Β. Αιγαίου, με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού».

Ο κ. Παπαδόπουλος είναι νομικός και υπήρξε μέλος της Ομάδας Δικηγόρων που επί πολλά χρόνια συμπαρίσταται σε πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, το ιστορικό του αυτό αναφέρει ως πρόσθετο λόγο παραίτησης, καθώς επισημαίνει ότι στις 29 Νοεμβρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές της Ομάδας εναντίον συγκεκριμένων αποφάσεων της διοίκησης.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν στη συγκρότηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου. Στις επιτροπές αυτές η κυβέρνηση άλλαξε τη σύσταση, βάζοντας δικαστικούς και βγάζοντας εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι προσφυγές αφορούν και στην κρίση των Επιτροπών αυτών που χαρακτηρίζουν την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» και στέλνουν πίσω Σύρους μετανάστες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε