Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η κόντρα στη Βουλή για ποδόσφαιρο και εθνικά

τροπολογία

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα στη συζήτηση της κύρωσης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ με αφορμή το ποδόσφαιρο.

Με επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο  Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως “καλύτερα να περνάω δύσκολα θα το ποδόσφαιρο, παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για κλείσιμο τραπεζών”. Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιτεθεί στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για μπάχαλο στο ποδόσφαιρο και  διχασμό.

Η συμφωνία για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ πέρασε τελικά από τη Βουλή με 175 υπέρ, 33 κατά, ενώ 80 βουλευτές δήλωσαν ”παρών”.  Συνολικά ήταν παρόντες 288 βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ των άλλων. ”Στην κοινωνία υπάρχει όντως διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στα εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό και για το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης. Αν η κατάσταση κ. Τσίπρα ήταν τόσο άσχημη όσο την περιγράφετε δεν θα προηγείτο η ΝΔ με διαφορά διπλάσια του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας. Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει”.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη διάταξη; Δεν μιλάμε για μία αθλητική διευθέτηση αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη.

Μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική

Έκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική.  Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός.

Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου.

Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. ο αθλητισμός είναι υγεία.

Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.

Ύστατη λύση η διακοπή της Superleague

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη.

Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες.

Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν μας επισκεφτούν οι ιθύνοντες της uefa και fifa να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα. Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί. Να γνωρίζουν οι συνένοχοι σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Καμιά απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής

Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα.

Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα.

Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα

Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική.

Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;

Πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε.

Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα.

Η επιστολή Πομπέο

Έλαβα πριν από 10 ημέρες επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον

Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε. Παραμένετε όντως απρόβλεπτος και αναξιόπιστος. Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία.

Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον. Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε παρόν – ψηφίστε τουλάχιστον όχι, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα – αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος.

Τα καλά ξεμπερδέματα τα επιστρέφω για τα δικά σας εσωκομματικά προβλήματα

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ των άλλων. ”Θα σας παρακαλούσα κ. Τσίπρα την επόμενη φορά όταν αναφέρεστε σε δηλώσεις τρίτων, ζητήστε από το επιτελείο σας τα ακριβή αντίγραφα αυτών που έχουν γίνει. Είμαι περίπου βέβαιος ότι ο σύμβουλος ασφαλείας του αμερικανού Προέδρου δεν τα είπε όπως τα είπατε εσείς.

Καταλαβαίνω ότι σας προκαλεί πολύ μεγάλη ενόχληση κάθε φορά που η χώρα λαμβάνει εύσημα για την πρόοδο που έχει πετύχει τους τελευταίους 6 μήνες. Σταματήστε αυτή την πιπίλα για το πόσο απρόβλεπτοι είστε και ότι βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια αφού τη βάλατε πρώτα.

Ενισχύουμε το πλαίσιο των στρατηγικών μας συμμαχιών. Όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες. Το επίπεδο ελληνογαλλικών σχέσεων ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Έχω τις επόμενες ημέρες να επισκεφτώ Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Απαράδεκτο και απρεπές να αφήνετε υπονοούμενα για τα ταξίδια του πρωθυπουργού.

Υπήρχε πάντα σε αυτή την αίθουσα πάγια πρακτική των πολιτικών δυνάμεων ότι όταν ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό αποφεύγεται η κριτική εντός Ελλάδος. Την έχετε εγκαταλείψει.

Τα καλά ξεμπερδέματα τα επιστρέφω για τα δικά σας εσωκομματικά προβλήματα. Θα μιλήσω και εγώ με ονόματα. Ο κ. Μαρινάκης είναι αυτός που σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα στις εφημερίδες μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου. Ως προς τον κ. Σαββίδη με τον οποιο πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη, αν θυυμάμαι καλά αυτός είχε πει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Εσείς τους πήρατε αγκαλιά”.

Τσίπρας: Οι πολίτες ανησυχούν για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

“Ανησυχούμε”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι “η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική”, για να σχολιάσει πως “όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “η ανησυχία αυτή είναι πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής”. Αυτό διότι, είπε, στην οικονομία “οι οιωνοί δεν είναι καλοί”, στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει “με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω” και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. “Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες”, συνέχισε, μιλώντας για “αδυναμία και επιτελική ανικανότητα” της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. “Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα”, τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι “δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα” και ότι “δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ”. “Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς”, είπε, θέτοντας το ερώτημα: “Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση – ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις