Πολιτική

Περιμένοντας την «Κελέση»! Στην ΓΑΔΑ πάλι οι βουλευτές μήπως εμφανιστεί και ο «Σαράφης»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με χαμηλές προσδοκίες θα βρεθούν στη ΓΑΔΑ οι βουλευτές – μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξετάσουν την «Αικατερίνη Κελέση» και, αν εντοπιστεί, και τον «Μάξιμο Σαράφη».

Την ίδια ώρα και ενώ όπως όλα δείχνουν κανείς δεν θα εμφανιστεί, εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας. Οι ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο  προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Η επιστολή Κελέση της 15ης Φεβρουαρίου

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση – αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη – μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Click4More Υπουργός Δικαιοσύνης στο newsit.gr: «Να μπουν όρια στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων»

Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ’ ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση».

Η «Κελέση» αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.

Click4More Πέτσας: «Ο Τσίπρας είναι σε πανικό! Επιλέγει να εμπλακεί στο έργο της προανακριτικής»

«Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» στη δήλωση-αίτησή της προς την προκαταρκτική επιτροπή.

Όπως επισημαίνει, από την υπαγωγή της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έχει συνεργαστεί πλήρως και ανελλιπώς τόσο με τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όσο και με τα εντεταλμένα όργανα της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis.

Προεξοφλεί, επίσης, ότι με την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της επιτροπής της Βουλής θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της, και θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά της. Παρακαλεί, δε, τα μέλη της επιτροπής να σεβαστούν την ανωνυμία και τη μυστικότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ανακαλώντας την κλήση της σε κατάθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά σε πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ για την αναμονή στο Αττικόν και τα ράντζα - «Αφήνουμε τους λαϊκιστές να εξευτελίζονται»
«Δηλαδή ο κ. πολιτευτής του Πασόκ έχει πέσει έξω μόνον 100%…(για ΠΑΣΟΚ δεν το λες και άσχημα εδώ που τα λέμε)» σχολίασε αιχμηρά ο υπουργός Υγείας
O Άδωνις Γεωργιάδης
Μαρία Καρυστιανού για Αλέξη Τσίπρα: «Δεν μπορώ την κοροϊδία, πήρε στοιχεία της ιδρυτικής μας διακήρυξης και τα παρουσίασε ως δικά του»
«Παρουσίασε ως προτάσεις του στοιχεία που είχε η ιδρυτική μας, χαμηλού επιπέδου το σχόλιο για τα περιστέρια» ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Μαρία Καρυστιανού
7
Αιμίλιος Χειλάκης, Ισιδώρα Ζουγανέλη, Γιώτα Νέγκα, Ιωάννα Παππά ανάμεσα στους 28 καλλιτέχνες που υπέγραψαν για το κόμμα Τσίπρα
Ανάμεσα στις υπογραφές ξεχωρίζουν αυτές του τραγουδιστή και ραδιοφωνικού παραγωγού Κώστα Θωμαΐδη, καθώς και του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη - Δείτε όλα τα ονόματα
Πρόσωπα της τέχνης που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη 81
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το επίδομα των 150 ευρώ για κάθε παιδί, η επιδότηση diesel και η αναφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως μια χώρα με σοβαρές ενεργειακές προοπτικές. Δεν προδικάζει φυσικά κανένα αποτέλεσμα. Δείχνει όμως ότι το διεθνές ενδιαφέρον όχι μόνο παραμένει ισχυρό, αλλά διευρύνεται»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 35