Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πέτσας: Δεν εξετάζονται πρόσθετα μέτρα – Αναμένουμε δύσκολη εβδομάδα με αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων

Πέτσας: Δεν εξετάζονται πρόσθετα μέτρα – Αναμένουμε δύσκολη εβδομάδα με αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν εξαρχής και παραμένει το lockdown να τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου και να ξεκινήσει η σταδιακή λειτουργία των διάφορων δραστηριοτήτων, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε – απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση του newsit.gr – ότι αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν μια τέτοια εξέλιξη και ν’ ανοίξει π.χ. η εστίαση από την 1η Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση των περιορισμών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προετοίμασε, παράλληλα, την κοινή γνώμη για δύο αντιφατικές εξελίξεις, όπως είπε, που θα δούμε αυτή την εβδομάδα: να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, αλλά να ξεκινά σταδιακή κάμψη των κρουσμάτων, όπως αναμένουν και οι επιστήμονες. Αναγνώρισε δε την κόπωση που υπάρχει στον πληθυσμό, αλλά επισήμανε πως οι μέρες που διανύουμε είναι οι πιο κρίσιμες για τη μάχη με τον κορονοϊό.

Click4more Παπαθανάσης για lockdown: Λιανεμπόριο και εστίαση τα πρώτα που θα ανοίξουν από την 1η Δεκεμβρίου

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα που εξετάζονται πέραν αυτών που ελήφθησαν με τον περιορισμό της κινητικότητας, λόγω του κλεισίματος των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ επισήμανε ξανά την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων που ήδη ισχύουν. Ζήτησε, επίσης, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, μεταφέροντας π.χ. προσωπικό από τους κλειστούς βρεφονηπιακούς σταθμούς στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε, εξάλλου, να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση από το Μάρτιο έως και σήμερα, ενώ τόνισε ότι – όπως έχει γράψει το newsit.gr – όλη η επικράτεια αντιμετωπίζεται πλέον ως μία, ενιαία υγειονομική περιφέρεια για να διαχειριστεί η κυβέρνηση την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά και ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει γι’ αυτό το σκοπό την αύξηση των κλινών Covid στις ΜΕΘ. Αύριο, εξάλλου, θα υπάρξει ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το Πολυτεχνείο

Για το ζήτημα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις απαντήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση-πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα τοποθετηθεί ξανά, αλλά είναι δεδομένο ότι, όπως είπε, η Αστυνομία θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και δεν θα επιτρέψει πορεία. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την απαγόρευση της πορείας ως σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους και επανέλαβε – σε ερώτηση του newsit.gr – ότι η πρόταση του πρωθυπουργού είναι μια υπεύθυνη πρόταση και μια πρόταση ενότητας και όσοι αποφασίσουν να μην την ακολουθήσουν, απλώς θα εκτεθούν στα μάτια της κοινής γνώμης, υπενθυμίζοντας πως υπήρξε έγκαιρα σχετική ενημέρωση από την κυβέρνηση προς όλα τα πολιτικά κόμματα και ότι κανείς – πολλώ δε μάλλον τα κόμματα – δικαιούται να καλεί τους πολίτες σε απείθεια και ανυπακοή απέναντι στους νόμους.

Click4more Μήνυμα Σακελλαροπούλου στις πολιτικές δυνάμεις ενόψει Πολυτεχνείου: Δείξτε πνεύμα συνεννόησης!

Σχολιάζοντας ειδικότερα την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα συνδικαλιστικό όργανο που δεν έχει ρόλο να εκδίδει γνωμοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει από τη νομιμότητα όταν επιχειρεί να προκαταλάβει ζητήματα που κρίνονται εν τέλει από το φυσικό δικαστή. Υπενθύμισε δε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν εγείρει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας όταν ψηφίστηκε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε τη δυνατότητα απαγόρευσης συγκεντρώσεων και πορειών για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Δώρο Χριστουγέννων

Αναφερόμενος, επίσης, στις ανακοινώσεις για τα βοηθήματα στήριξης που θα δοθούν τα Χριστούγεννα, ο κ. Πέτσας δεν έδωσε λεπτομέρειες γι’ αυτούς που θα ωφεληθούν και παρέπεμψε στις τελικές ανακοινώσεις που είναι θέμα ημερών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Θέμα ημερών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις με την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια, ο κ. Πέτσας είπε πως το ζήτημα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Πέμπτη από την Ελλάδα και την Κύπρο και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μπει στο τραπέζι των διμερών συζητήσεων Αθήνας-Άγκυρας – εφόσον αυτές επαναληφθούν – θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Απέφυγε, τέλος, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για το ελληνικό αίτημα προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια των αεροσκαφών F-35.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις