Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Πέτσας: «Δεν κάνουμε δώρα σε ιδιώτες κλινικάρχες! Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα»

Πέτσας - Τσίπρας

«Δεν υπάρχουν δώρα στους ιδιώτες. Υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας, η οποία θα προχωρήσει», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας στις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εν μέσω κρίσης να ευνοήσει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο επίταξης εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως ακριβώς προβλέπεται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε συγκεκριμένα ότι διπλασιάστηκε η αποζημίωση για τις ΜΕΘ που νοικιάζει το Δημόσιο από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, υποστηρίζοντας ότι το ποσό των 1.600 ευρώ καλύπτει και τους εργαζομένους που απασχολούνται στις ΜΕΘ, ενώ τα 800 ευρώ μόνο τα έξοδα της Μονάδας. Επιπλέον, το ποσό αυτό είναι κάτω από το μέσο όρο της διεθνούς πρακτικής που ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Click4more Το «Ομόλογο Corona» και η νέα μάχη Βορρά – Νότου

Επίσης, σε ό,τι αφορά καταγγελίες για υπερκοστολόγηση τεστ διάγνωσης του κορονοϊού που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι η τιμή θα αναπροσαρμοστεί σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο.

Η εκ περιτροπής εργασία

Για τα εργασιακά και συγκεκριμένα τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η διάταξη για εκ περιτροπής εργασία, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε την εργασία αντί της ανεργίας και ότι το πλαίσιο θα επανεξεταστεί μετά την κρίση, εάν αυτό χρειαστεί. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» και ότι το κόστος από τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στην οικονομία «πρέπει να το αναλάβουμε όλοι μαζί». Επίσης, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν και άλλοι ΚΑΔ στις επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες, καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και τα δεδομένα αναθεωρούνται διαρκώς, ενώ τον Απρίλιο θα αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τη στήριξη της απασχόλησης. Προανήγγειλε δε ρύθμιση για τις επιταγές, προκειμένου πάλι να εξασφαλιστεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Click4more Ύφεση έως 3% φέρνει στην Ελλάδα ο κορονοϊός

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, τρεις είναι οι άξονες των πολιτικών της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορονοϊού:

–  Η ανάσχεση της διασποράς του
–  Η ενίσχυση του συστήματος υγείας
– Η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ειδικά δε ως προς τον δεύτερο άξονα, επανέλαβε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει με όλους τους απαραίτητους πόρους το ΕΣΥ, είτε αυτοί αφορούν σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών είτε σε προμήθεια υλικού. Ερωτηθείς δε για το ευρωομόλογο («Ομόλογο Κορόνα») και την πρωτοβουλία Μητσοτάκη και άλλων οκτώ ηγετών της ΕΕ εν όψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης εν είδει Συνόδου Κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το αίτημα ωριμάζει σταδιακά και θ’ αποτελέσει, εάν υλοποιηθεί, ένα σημαντικό εργαλείο για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού και των συνεπειών του στην οικονομία.

Έκανε λόγο, επίσης, για εθνικό μέτωπο και ομοψυχία ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για συγκινητική – όπως είπε – συμμόρφωση της πλειονότητας των πολιτών με πρωτοφανή για καιρό ειρήνης περιοριστικά μέτρα, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα – για τον οποίο είπε ότι έχει κρατήσει αξιοπρεπή στάση – να αποδοκιμάσει ακραίες απόψεις και δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, διέψευσε ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση υγειονομικού υλικού που προοριζόταν για την Ελλάδα από άλλο κράτος και υπογράμμισε πως εφεξής οι επαναπατρισμοί Ελλήνων από το εξωτερικό θα γίνονται σε απόλυτη συνεννόηση με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις