Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιους και γιατί θέλει να πιέσει η Νέα Δημοκρατία εν όψει πολιτικών εξελίξεων

Ποιους και γιατί θέλει να πιέσει η Νέα Δημοκρατία εν όψει πολιτικών εξελίξεων

Στο μικροσκόπιο της οδού Πειραιώς βρίσκονται οι ζυμώσεις που εξελίσσονται παρασκηνιακά και όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσουν σε ραγδαίες ανακατατάξεις και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό έως το τέλος του μήνα και την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σ’ αυτή τη λογική, η πίεση της ΝΔ θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει τέσσερις βασικούς αποδέκτες.

Ο πρώτος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση εν συνόλω. Με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, δείχνει να σηκώνει το γάντι που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να καταφεύγει είτε σε ψήφο εμπιστοσύνης – εκφράζοντας βεβαιότητα ότι διαθέτει 151 βουλευτές – είτε σε πρόωρες εκλογές, εάν δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ο δεύτερος θα είναι ο Πάνος Καμμένος. Στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρόκειται για μία ακόμη κακοστημένη παράσταση των δύο κυβερνητικών εταίρων και πως ανεξάρτητα από το αν θ’ αποσύρει ή όχι τελικώς την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, θα έπρεπε να το έχει κάνει με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και όχι τώρα, κερδίζοντας μερικούς μήνες παραμονής στην εξουσία. Η αντίδραση, άλλωστε, της οδού Πειραιώς στην τηλεοπτική συνέντευξη Τσίπρα πως «θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους όταν χάσουν τις εκλογές» είχε αποδέκτη και τον υπουργό Άμυνας. Φράση την οποία είπε νωρίτερα, κατά την ομιλία του ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο τρίτος είναι οι βουλευτές που εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση κι αντίστοιχα στηρίζεται σ’ αυτούς ο κ. Τσίπρας. Εκτός των ΑΝΕΛ που βρίσκονται σε αποσύνθεση κι εξάλλου κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη μέλη της κυβέρνησης, την οποία δεν θα εγκαταλείψουν, υπάρχουν «πρόθυμοι» βουλευτές από δύο ή ακόμη και από τρία κόμματα. Με αποτέλεσμα στην οδό Πειραιώς να επισημαίνουν το παράδοξο που συντελείται, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Ζητούν, μάλιστα, «διευθύνσεις και ονόματα» από τον πρωθυπουργό, εντείνοντας την πίεσή τους και θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Ο τέταρτος και τελευταίος αποδέκτης της πίεσης εκ μέρους της ΝΔ είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η επίσημη τοποθέτηση του Ποταμιού ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ενόχλησε την οδό Πειραιώς και στένεψε τα «περάσματα» που θα μπορούσε να έχει το Ποτάμι σε μετεκλογική ή ακόμη και προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Έτσι, η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Θεοδωράκη μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας και η πρόθεσή του να στηρίξει τις Πρέσπες μόνον εάν προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ερμηνευτεί κάλλιστα υπό αυτό το πρίσμα.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του για το πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες ως τις εκλογές, αναζητώντας ευρύτερες συναινέσεις και πραγματοποιώντας ανοίγματα σε ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Έστειλε και μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος, καλώντας τα στελέχη του να μη ράβουν κοστούμια εξουσίας, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής και μηχανογραφικής υποστήριξης των εκλογών, όπως φημολογείται ότι θα πράξει, εάν διεξαχθούν πολλαπλές εκλογές το Μάιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις