Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

“Πόρτα” της αντιπολίτευσης στον Τσίπρα για το Σκοπιανό – Τα… άκουσε για τον Καμμένο [vids]

“Πόρτα” της αντιπολίτευσης στον Τσίπρα για το Σκοπιανό – Τα… άκουσε για τον Καμμένο [vids]
Φωτογραφία Eurokinissi

Για διγλωσσία -λόγω της στάσης του Πάνου Καμμένου- έκαναν λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί κατά της συναντήσεις που είχαν σήμερα (27.01.2018) με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, για το Σκοπιανό.

Όλοι οι αρχηγοί κάλεσαν εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό να λύσει τα του οίκου του, με δεδομένο ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιμένει να απορρίπτει τον όρο «Μακεδονία» παρά το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αδύνατο να αποκλειστεί αυτή η λέξη.

Παράλληλα, όλοι άφησαν αιχμές για την απουσία ενημέρωσης και για την επιμονή της κυβέρνησης να πορεύεται χωρίς να έχει εξασφαλίσει εθνική γραμμή ή επαρκή ανταλλάγματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Νωρίς το πρωί, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά, με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν ψυχρό.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Έτσι, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση.

Άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα» και υποστήριξε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

Φώφη Γεννηματά

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Είχαμε μια όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν και μετά την ενημέρωση να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».

Σταύρος Θεοδωράκης

Την κρυστάλλινη, όπως δήλωσε, θέση του Ποταμιού για σύνθετη ονομασία παράλληλα με δεσμευτικές εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ανέπτυξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην συνάντησή τους το μεσημέρι του Σαββάτου.

 

Σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας κινείται σε εθνική γραμμή ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Όσο για το αν συμβαίνει το ίδιο με τον κ.Καμμένο, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. « Σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο φανατισμός και οι ακραίες εκδηλώσεις που στήνουν ανά την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της μη ενημέρωσης του κόσμου και της απουσίας ξεκάθαρων τοποθετήσεων από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση που εδώ και μήνες εμφανίζεται με διπλή γλώσσα.

Βασίλης Λεβέντης

Τέλος, ο Βασίλης Λεβέντης, ύστερα από την δίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, τόνισε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν . Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα .

Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ .

Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις