Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Πως έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο “παρών” για την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ

ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος στην πολυφωνία που υπήρχε το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ για την επικύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας έδωσε χθες (24.08.2020) ο Αλέξης Τσίπρας στη διευρυμένη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας παρακολουθήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες τον έντονο διάλογο ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος του σχετικά με το πώς πρέπει να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, θέλησε να βάλει ένα τέλος στην εσωστρέφεια, καθώς θεωρεί ότι τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και «υπέρ» στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ανέπτυξε με επιχειρήματα τα τρία σενάρια – όχι, ναι, παρών – προκειμένου να ακουστούν και να κατατεθούν στην σύσκεψη οι προβληματισμοί όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Ο. Γεροβασίλη, Π. Σκουρλέτης, Α. Χαρίτσης, Ε. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Α. Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς, Σ. Αναγνωστοπούλου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Δρίτσας, Θ. Θεοχαρόπουλος και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, η άποψη να καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία δεν βρήκε κανένα υποστηρικτή.

Όπως έλεγαν μάλιστα τα στελέχη της Κουμουνδούρου, η τελική απόφαση είχε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρων και όχι με τη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών και ποσοστώσεων που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλλουν μετά από μια άγονη αντιπαράθεση.

Το «παρών» είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και το ίδιο έκανε και χθες. Ξεκάθαρη υπέρ αυτής της θέσης ήταν επίσης η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Μπίστης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ακολουθώντας ο καθένας τους διαφορετικό σκεπτικό τοποθετήθηκαν υπέρ του ναι ή του παρών.

Η πολιτική σύνθεση της σύσκεψης βοήθησε ιδιαίτερα ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς ακρότητες και χαρακτηρισμούς και οδήγησε όλες τις πλευρές στο «παρών».

Ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τετάρτη στην ομιλία του αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για «ανύπαρκτη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική γεγονός που μπορεί να στοιχίσει στην χώρα».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολογώντας την απόφαση τους έλεγαν συγκεκριμένα:

– Ενώ ήταν σαφές πως η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού θα εκλαμβανόταν από την Τουρκία ως ευκαιρία για να προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο θωράκισής τους.

– Η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει έστω κοινή δήλωση της ΕΕ για καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών με απειλή κυρώσεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως σε διπλωματικό επίπεδο οι κυρώσεις αποδυναμώθηκαν αντί να ενισχυθούν, καθώς οι εταίροι δεν πιέστηκαν προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους με ορισμένους να κρατούν ίσες αποστάσεις.

– Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιμένει να αποφεύγει να διευκρινίσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση και εάν συνδύασε τον κανόνα της μέσης γραμμής με την αρχή της αναλογικότητας. «Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια» επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, «ώστε η Συμφωνία να μην χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία – με τον γνωστό διαστρεβλωτικό τρόπο – ως υπέρ της προηγούμενο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις