Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Προανακριτική novartis: Θα κληθούν να καταθέσουν Πολάκης, Τζανακόπουλος και δυο προστατευόμενοι μάρτυρες

Προανακριτική novartis: Θα κληθούν να καταθέσουν Πολάκης, Τζανακόπουλος και δυο προστατευόμενοι μάρτυρες
photo intime

Έντονη αντιπαράθεση σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή που συνεδρίασε για να αποφασίσει ποιοι θα είναι οι επόμενοι μάρτυρες που θα κληθούν και με ποια σειρά.

Η πρόταση που «πέρασε» κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες συντάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ, είναι αυτή της ΝΔ όπου περιλαμβάνει: από πολιτικά πρόσωπα τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, τους προστατευόμενους μάρτυρες «Κατερίνα Σαράφη» και «Μάξιμο Σαράφη» και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η πρόταση της πλειοψηφίας αφήνει ανοικτό, σε σχέση με όσα κατέθεσε η κυρία Τουλουπάκη να ζητηθούν οι καταθέσεις των δύο επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

Επιφυλάχθηκε για την κλήτευσης της πρώην Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, όπως και για την κατά αντιπαράσταση εξέταση της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένιας Δημητρίου με τον εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή.

Επιφύλαξη κρατήθηκε, τέλος, μετά την κατάθεση του κ. Μιωνή, εάν χρειάζεται να κληθεί η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου καθώς και η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα όπως και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε την κλήτευση της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, επανεξέταση των εισαγγελέων Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου. Επίσης τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη», την πρώην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου. Ακόμη ζήτησαν πριν την κατάθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να προηγηθούν οι καταθέσεις των δύο επίκουρων εισαγγελέων, Στέλιου Μανώλη και Χρήστου Ντζούρα.

Τι περιελάμβανε η πρόταση ΚΙΝΑΛ

Από το ΚΙΝΑΛ η πρόταση περιελάμβανε την κατάθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και μάλιστα να γίνει ανωμοτί καθώς και να προσκληθούν για εξέταση οι Σάμπι Μιωνή, Παύλος Πολάκης και Δημητρής Τζανακόπουλος, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και εάν χρειαστεί κατ αντιπαράσταση εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξουμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» αντίστοιχα με τους Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγκέλη.

Κατά τη συνεδρίαση έντονη φέρεται να ήταν η αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ σχετικά με το αίτημα που έχει υποβάλει το δεύτερο, η κατάθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς να γίνει ανωμοτί, διαδικασία κατάθεσης που γίνεται σε μάρτυρες που ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις. Κάτι που όμως απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μίλησε για απαράδεκτη και κατάπτυστη πρόταση και την απέδωσε ως μια ρεβανσιστική κίνηση εναντίον της γιατί έχει διώξει ποινικά βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης φέρεται να αποσαφήνισε ότι όπως είχε αναφέρει και όταν το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε το αίτημα αυτό – παρ όλο που παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του- δεν μπορεί να κληθεί η κυρία Ελένη Τουλουπάκη ως ύποπτη από την Επιτροπή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, φέρεται να υποστήριξε πως εμείς εδώ είμαστε πολιτικό όργανο, δεν έχουμε ρόλο για ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ λέγεται πως ο εισηγητής του Βασίλης Κεγκέρογλου, επέμεινε στο αίτημα της ανωμοτί κατάθεσης λέγοντας ότι “στο χωριό μου και στην Κρήτη λέμε «τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις;». Η δράση όλων όσων συμμετείχαν στη σκευωρία είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι εισαγγελέας. Υπάρχει σκευωρία. Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή και το αίτημά μας για την Επιτροπή κατατεθειμένο”.

Έντονη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στην επιστολή Τουλουπάκη

Σύμφωνα με πηγές από την προανακριτική επιτροπή έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την επιστολή που έστειλε χθες η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη λέγοντας ότι το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για ανωμοτί κατάθεση παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητάς της και ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι σαν να επεμβαίνει με μια τέτοια ενέργεια στο έργο του εισαγγελέα Ζαχαρή που διεξάγει σχετική έρευνα.’

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ προχώρησαν σε μια δήλωση που αναφέρει πως “καλωσορίζουμε την αντίδραση της αξιότιμης κ. Εισαγγελέως Διαφθοράς στο νόμιμο αίτημά μας για ανωμοτί εξέτασή της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Εκτιμούμε την αμεσότητα της απάντησής της, την ώρα που η ίδια αρνείται πεισματικά να αποστείλει στη Βουλή τα έγγραφα και τα στοιχεία που της έχουμε επανειλημμένως ζητήσει. Αλήθεια, τι φοβάται και ποιους προσπαθεί να καλύψει -και πέραν του εαυτού της;

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρα 7 παρ. 1 και 5 παρ. 3 ν. 3126/2003) εξοπλίζει την Επιτροπή με αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου, που υποχρεούται να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες όχι μόνο ενός υπουργού αλλά και των συμμετόχων του -μη πολιτικών προσώπων. Η διαδικασία δηλαδή δεν είναι πολιτική, αλλά νομική, με πολύ συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, ανεξαρτήτως υπουργικής ιδιότητας.

Η κ. Τουλουπάκη βαρύνεται, επομένως, με καθ’ έξη άγνοια νόμου, που δεν μπορεί να της συγχωρεθεί. Ή όντως δεν γνωρίζει ή εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις. Η δε αναφορά της σε πειθαρχική μας δίωξη ως βουλευτών (!). αποτελεί για εμάς την πιο ισχυρή απόδειξη πως κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

Όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευόδωση του έργου της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής. Ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι, θα επιμείνουμε στην εις βάθος διερεύνηση ενός διαφαινόμενου υπόγειου παραδικαστικού κυκλώματος, με αδιαφανείς απολήξεις και πειθήνια όργανα σε καίριες θέσεις.

Όσο κι αν φωνάζουν, δεν θα μας σταματήσουν. Η αλήθεια θα λάμψει και θα τυφλώσει όσους έχουν μάθει να ζουν στο σκοτάδι”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις