Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Προανακριτική: Το πόρισμα της ΤτΕ, το βουνό που κοιλοπονούσε και το υπόμνημα Παππά

Προανακριτική: Το πόρισμα της ΤτΕ, το βουνό που κοιλοπονούσε και το υπόμνημα Παππά

Στον επίλογο οδηγείται η προανακριτική επιτροπή καθώς κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι μετά την σημερινή κατάθεση του  πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Tραπέζης Αττικής Αθανασίου Τσάδαρη δεν θα καταθέσει χρειάζεται να καταθέσει άλλος μάρτυρας και μπορεί να κληθεί ο ελεγχόμενος πρώην  υπουργός να καταθέσει. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως δεν θα προσέλθει να καταθέσει με φυσική παρουσία αλλά μέσω υπομνήματος.

Υπέρ της απόφασης να μην κληθεί να καταθέσει άλλος μάρτυρας ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, “κατά” ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε με το “παρών”.

Δήλωση Νίκου Παππά

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς σε δήλωσή του αμέσως μετά αναφέρει ότι  «Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό», και δίνει ραντεβού για την συνέχει όχι στην προανακριτική αλλά στην Ολομέλεια.

Όλη η δήλωση

«Έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο;

Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής.

Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα.

Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».

Πόρισμα ΤτΕ

Την ίδια ώρα  στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής διαβιβάστηκε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τους ελέγχους ως προς τη νομιμότητα της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ ευρώ που εξέδωσε η Τράπεζα Αττικής στον Ιωάννη  Βλαδίμηρο Καλογρίτσα για να την καταθέσει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Ένα πόρισμα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνει διαφορετικές αναγνώσεις και “φόκους”.

Το πόρισμα της ΤτΕ ΕΔΩ

Πηγές από τη ΝΔ

Κύκλοι της πλειοψηφίας σχολίαζαν τις διαπιστώσεις της ΤτΕ ότι το πόρισμα καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς Παππά. Το χαρακτήριζαν μάλιστα “πόρισμα – κόλαφο” που καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά ότι η προέλευση των 3 εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ελεγχθεί και εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί η έκθεση της αρμόδιας διεύθυνσης της Τ.τ.Ε που παραδόθηκε στο προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλής. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το ποσό αυτό προήλθε από τη μεταβίβαση στον Καλογρίτσα ποσού 3 εκατ. ευρώ από τους ‘Αραβες βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης.
Το πόρισμα της ΤτΕ φωτίζει πλήρως τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν για να συμμετάσχει η εταιρία Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ channel» .

Η έκθεση διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί απ’ τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και αναφέρει ότι με παρότρυνση της Τραπέζης της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξαν τρεις συνολικά αναφορές στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πιο συγκεκριμένα, δύο αναφορές από τα στελέχη της Attica Bank και μια αναφορά από την  Εθνική Τράπεζα για τις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ που εστάλησαν στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο πόρισμα δεν αναφέρεται η τυχόν διενέργεια περαιτέρω ελέγχου των εν λόγω αναφορών απο την Αρχή οι οποίες διαβιβάστηκαν καθώς αξιολογήθηκαν από τα τραπεζικά στελέχη ως ύποπτες συναλλαγές και ήδη εγείρονται πολλά ερωτήματα.Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ψευδής ο ισχυρισμός τόσο του ελεγχόμενου τότε Υπουργού Νίκου Παππά όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιθέτως, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κεντρική τράπεζα είχε χτυπήσει απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016 «καμπανάκια» στα τραπεζικά στελέχη να αποστείλουν στην Αρχή Καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος όλες τις ύποπτες αναφορές τους για τα 3 εκατ. ευρώ. Από την έκθεση  προκύπτει ότι όλα έγιναν μέσα σε 24 ώρες για να στηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ channel», επιβεβαιώνοντας ως προς την ροή του χρήματος τα όσα  έχουν καταθέσει οι κ.κ. Τόμπρας και Καλογρίτσας. Σύμφωνα με τα όσα χαρακτηριστικά αναφέρονται μόλις μία μέρα πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες με ιδιωτικό συμφωνητικό οι όροι του οποίου ουδέποτε υλοποιήθηκαν, τα διοχέτευσε στη νεοσυσταθείσα εταιρία του γιου του, Ιωάννη Βλαδίμηρου, για να καλύψει την εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει στη δημοπρασία.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

1.Το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ εισήλθε μέσω της Attica Bank στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε με έμβασμα της εταιρίας που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού για την ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρία του Καλογρίτσα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι οι επιμέρους όροι της συμφωνίας υλοποιήθηκαν. Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό τα 3 εκατ. αφορούσαν προκαταβολή για έργα ύψους 45 εκ ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε θα έπρεπε μέσα σε επτά ημέρες από τη λήψη της προκαταβολής να παράσχει ισόποση εγγυητική επιστολή, εντός δεκατεσσάρων ημερών οι Άραβες να έδιναν στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε όλες τις πληροφορίες για τα έργα που θα αναλάμβαναν και μέσα σε τρεις μήνες η εταιρία του Καλογρίτσα να γνωστοποιούσε πώς θα υλοποιούσε το έργο ύψους 45 εκατ. ευρώ.μΤίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το  πόρισμα-βόμβα της έκθεσης της ΤτΕ κάτι που ενισχύει τις υποψίες περί εικονικής συναλλαγής και όχι σύναψης πραγματικής εργολαβίας.

2.Στο συμπέρασμα περί εικονικής συναλλαγής συγκλίνει η αναφορά του πορίσματος ότι την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29 Αυγούστου 2016, που η  εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε έλαβε το ποσό των 3 εκατ. από τους Άραβες, το μετέφερε στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.  Ο υιός Καλογρίτσα, την ίδια μέρα, μετέφερε τα 3 εκατ. σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» που τηρούσε στην Attica Bank με σκοπό να συμμετάσχει στη δημοπρασία που θα γινόταν την επομένη μέρα (30 Αυγούστου 2016) για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας.  Η Attica Bank στις 29 Αυγούστου, δέσμευσε το ποσό των 3 εκατ. και εξέδωσε την εγγυητική επιστολή που χρησιμοποιήθηκε για να συμμετάσχει η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Δηλαδή, μέσα σε λίγες ώρες, χρήματα που προορίζονταν για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στα βάθη της Αραβίας  κατέληξαν στην Attica Bank για να μπορέσει να στηθεί ο «ΣΥΡΙΖΑ channel».

3.Το ποσό των 3 εκατ.  παρέμενε δεσμευμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2017 στην Attica Bank  όταν και αποδεσμεύθηκε κατόπιν επιστολής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (δηλαδή επί υπουργίας Νίκου Παππά)  με θέμα «την επιβεβαίωση επιστροφής της εγγυητικής επιστολής και την απαλλαγή της τράπεζας από την εγγύηση αυτή».

4.Στις 19 Ιανουαρίου 2017 ξεκινά η αντίστροφη πορεία των 3 εκατ ευρώ που επίσης κίνησε το ενδιαφέρον των επιθεωρητών της Τραπέζης της Ελλάδος.  Αρχικά, το ποσό των 3 εκατ. ευρώ μεταφέρεται από τον  λογαριασμό της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» σε λογαριασμό Ταμιευτηρίου του ιδίου και από κει κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών.  Σημειώνεται, ότι η μεταφορά έγινε με τρεις συναλλαγές (2,9 εκατ. 90.000, και 10.000 ευρώ) ενώ πριν στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα υπήρχαν διαθέσιμα μόλις 198.166,14 ευρώ. Στο μεταξύ, μετά από έρευνα της Τράπεζας Αττικής, προέκυψε ότι η εταιρία «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» είχε αλλάξει επωνυμία ( 4 Νοεμβρίου 2016 και 14 Νοεμβρίου 2016) και ονομαζόταν πλέον «MEDIA DOC ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε» με διακριτικό τίτλο «MEDIA DOC». Πρόκειται για την εταιρία που εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2016  την εφημερίδα Documento με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη.

5.Στις 24 Ιανουαρίου 2017, ποσό ύψους 1.200.024 ευρώ που αποτελούσε μέρος των υπό διερεύνηση 3 εκατ.  ευρώ μεταφέρθηκε από το λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα σε άλλο λογαριασμό του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ακολούθως μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε επίσης στην Ε.Τ. Ε. Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 1.923.000 ευρώ) μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 σε λογαριασμό όψεως της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε στην Attica Bank. Από την ανάλυση των λογαριασμών στην Εθνική και στην Attica Bank προκύπτει ότι τα ποσά αναλώθηκαν σε πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε ή μεταφέρθηκαν σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο τον κλάδο των κατασκευών, σε λειτουργικά έξοδα και προμηθευτές.

Μεγάλο ερώτημα αν η Αρχή Καταπολεμησης έλεγξε τις εν λόγω αναφορές και πού τελικά κατέληξε

Στο πόρισμα σοκ της Τραπέζης της Ελλάδος, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο όπου διαπιστώνεται με απολύτως σαφή τρόπο, η αδράνεια που επέδειξε στις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.  Συγκεκριμένα επισημαίνεται, ότι τόσο η Attica Bank όσο και η Ε.Τ. Ε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια όταν πρόκειται για σημαντικές συναλλαγές, είχαν προχωρήσει σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή κατά του βρώμικου χρήματος τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2016 χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.

Η Attica Bank υπέβαλε την πρώτη αναφορά στις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν από τον Ιανουάριο του 2017 όταν αποδεσμεύθηκε το ποσό των 3 εκατ ευρώ με επιστολή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια. Η Attica Bank υπέβαλε συμπληρωματική αναφορά στις 24 Φεβρουαρίου 2017 και η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε τη δική της αναφορά για τις συναλλαγές που την αφορούσαν στις 7 Μαρτίου 2017. Οι επιθεωρητές της Τ.τ.Ε επισημαίνουν ότι η Attica Bank από τις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και σε χρόνο κατά  τον οποίο ήδη είχαν διενεργηθεί οι συναλλαγές για να έρθει το έμβασμα των 3 εκ ευρώ και να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή (29 Αυγούστου 2016) είχε ενημερώσει αρμοδίως τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της Τ.τ.Ε και η οποία επέστησε την προσοχή στα στελέχη της Attica Bank να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να προχωρήσουν σε ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών ώστε σε περίπτωση που έβρισκαν ενδείξεις ασυνήθους ή ύποπτης δραστηριότητας να προχωρούσαν στην υποβολή αναφοράς προς την Αρχή. Αυτό έγινε λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 2016 αλλά έκτοτε υπήρξε σκοτάδι στη συνέχιση της έρευνας. Ζητούνται εξηγήσεις για ποιο λόγο η Αρχή για την αντιμετώπιση του βρώμικου χρήματος δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πόρισμα-βόμβα της Τ.τ.Ε.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας με υπογραφή Στουρνάρα προκύπτει η νόμιμη προέλευση των 3 εκατομμυρίων ευρώ  και στη συνέχεια η διοχέτευση της στην παραγωγική δραστηριότητα του Τοξότη. ​Θεωρούν δε ότι στην προανακριτική σήμερα μπήκε “οριστική ταφόπλακα στην άθλια μεθόδευση της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Παππά”.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε την πραγματική ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών. Επιβεβαίωσε την προέλευση και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι το εν λόγω έμβασμα και η έκδοση της συναφούς εγγυητικής επιστολής έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών. Παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία για την κατάληξη αυτού του ποσού μετά την επιστροφή του στον όμιλο Καλογρίτσα.

Συγκεκριμένα, όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως προκύπτει ακόμα από την έκθεση, για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερες τόσο η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και η ΤτΕ. Μάλιστα, ηAttica Bank και η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπέβαλαν στην αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις σχετικές αναφορές με όλα τα στοιχεία. Όπως αναφέρεται, «η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης».

Στα βασικότερα σημεία της η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι:

  • Μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, τα χρήματα (3 εκατ. ευρώ) πέρασαν από την εταιρεία ΜΜΕ του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στην εταιρεία Τοξότης του ομίλου, η οποία στη συνέχεια τα ανάλωσε «μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματος της εταιρείας».
  • «Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αριθμό ……… της εταιρείας “Τοξότης ΑΕ”, δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/εξόφλησης επιταγών, κυρίως μικρής αξίας […] Από ευρύ δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν […] προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών».
  • Η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερωθεί από την Τράπεζα Αττικής και στο πλαίσιο των εποπτικών της καθηκόντων επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της Attica Bank στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους.

Συνοπτικά, έγινε ενδελεχής έλεγχος τόσο για την προέλευση των χρημάτων όσο και για την κατάληξή τους.

Η φάρσα ολοκληρώνεται ως κωμωδία και η μεθόδευση ως τραγωδία για τους εμπνευστές της.

Παρατίθενται, αναλυτικά, βασικά σημεία της έκθεσης:

  • «8. Μετά την επιστροφή της ως άνω εγγυητικής επιστολής και τη συνεπακόλουθη αποδέσμευση του ποσού, αυτό μεταφέρθηκε αυτούσιο υπέρ του μοναδικού μετόχου κ. Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Συναφώς προσκομίσθηκαν στοιχεία διενέργειας μείωσης μετοχικού κεφαλαίου. Ο κ. Ι.Β. Καλογρίτσας μετέφερε το ποσό (σχεδόν στο σύνολό του) υπέρ της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., η οποία στη συνέχεια ανάλωσε σταδιακά το ποσό για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών από το παραγωγικό κύκλωμά της. Συναφώς, διενεργήθηκε έλεγχος στην κίνηση των λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν και ευρύς δειγματοληπτικός έλεγχος συναλλαγών» (σελ. 3)
  • «12. Στις 19.1.2017, κατόπιν επιστροφής της εγγυητικής επιστολής και της συνεπακόλουθης αποδέσμευσης, το υπό διερεύνηση ποσό των 3.000.000 ευρώ μεταφέρθηκε αρχικά σε λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ με αιτιολογία Μείωση Μετοχικού Κεφαλαίου και εν συνεχεία κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματός της» (σελ. 6)
  • «13.ii Στις 24.1.2017 μέρος 1.200.024 ευρώ του υπό διερεύνηση ποσού μεταφέρθηκε από τον υπ’ αρ. ..………… λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ σε λογαριασμό ταμιευτηρίου του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Ε.Τ.Ε.) και ακολούθως σχεδόν στο σύνολο του μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» επίσης τηρουμένου στην Ε.Τ.Ε. Το υπολειπόμενο ποσό (1.923.000 ευρώ περίπου) μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 στον τηρούμενο στην ATTICA Bank λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» Σημειώνεται ότι υπήρξαν και ορισμένες μικρής αξίας συναλλαγές χρέωσης, όπως πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών εξόδων της «εταιρείας» και πληρωμές προς τρίτους, συνολικού ύψους 67 χιλ ευρώ» (σελ. 7)
  • «14. i. Στις 24.01.2017 από τον λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ (υπ’ αριθ. ……………) τηρούμενου στην ATTICA BANK, μεταφέρθηκαν κεφάλαια συνολικού ύψους 1.200.024 ευρώ στον τηρούμενο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λογαριασμό ταμιευτηρίου του κ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΗ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ με IBAN: GR ………………………………., μέσω (8) οχτώ συναλλαγών ποσού 150.003 ευρώ η καθεμία το υπόλοιπο του οποίου διαμορφώθηκε σε 1.999.937 ευρώ. Από εκεί στο διάστημα από 26.01.2017 έως 29.03.2017 ποσό συνολικού ύψους 1.136.900 ευρώ μεταφέρθηκε στον τηρούμενο στην Ε.Τ.Ε. λογαριασμό όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» με αρ. ………….. μέσω είκοσι μίας (21) συναλλαγών ύψους από 1.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Επίσης ποσό 45.000 ευρώ μεταφέρθηκε σε λογαριασμό της «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ έγιναν πληρωμές υποχρεώσεων της εταιρείας (ΔΥΟ, ΔΕΗ, ΤΜΕΔΕ) κα.

Από την επισκόπηση του λογαριασμού όψεως της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» με αρ. ………………, προκύπτει ότι τα ως άνω κεφάλαια, €1.136.900 συνολικά, σε συνδυασμό με άλλες πιστώσεις στον λογαριασμό, συνολικής αξίας €483χιλ. περίπου, προερχόμενες από δανειακά και ίδια κεφάλαια, αναλώθηκαν σταδιακά στο διάστημα από 26.01.2017 μέχρι την 05.04.2017, οπότε και το υπόλοιπο του λογαριασμού ανήλθε σε €4,38. Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αρ. …………… της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των εν λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/ εξόφλησης επιταγών (1.511 συναλλαγές χρεώσεων), κυρίως μικρής αξίας (μέση αξία συναλλαγών €1.080, από €0,1 έως €52.000 εκάστη). Από ευρύ, ποσοτικά, δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν ως προς τον δικαιούχο των εμβασμάτων και πληρωμών προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών (π.χ. τοπογράφοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες καυσίμων, προμηθευτής επαγγελματικών οχημάτων, συστήματα διαχείρισης αποβλήτων κ.α.)». (σελ. 8 –σελ. 9)

  • «ii Συναλλαγές πληρωμών/μεταφοράς κεφαλαίων συνολικής αξίας €1,55εκ. (241 συναλλαγές αξίας από €11 έως €140.000) με δικαιούχους κυρίως επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των κατασκευών, προμηθευτές και λοιπά λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (καύσιμα, ηλεκτρολογικά υλικά, δομικά υλικά, μηχανολόγοι μηχανικοί, προμήθειες, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κ.α).

Συναλλαγές πληρωμών υπέρ του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων συνολικής αξίας €571χιλ. (43 συναλλαγές αξίας από €16 έως €185χιλ.) που αφορούν σε εργοδοτικές εισφορές ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ασφαλιστικές οφειλές-ΚΕΑΟ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΥΟ.

Συναλλαγές ιδίων κεφαλαίων (ανάληψη μετρητών, μεταφορές σε άλλους λογαριασμούς της εταιρίας), συνολικής αξίας €51χιλ. (6 συναλλαγές από €630 έως €24χιλ.)» (σελ. 9-10)

  • «15.       Οι Τράπεζες ATTΙCΑ ΒΑΝΚ και Ε.Τ.Ε, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το νομοκανονιστικό πλαίσιο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ν.4557/2018 και Απόφαση Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων 281/5/17.3.2009), σύμφωνα με το οποίο οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια ως προς τους πελάτες τους και να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή σημαντικές συναλλαγές τους, ζητώντας, κατά περίπτωση, πρόσθετα δικαιολογητικά έγγραφα προκειμένου να τεκμηριώσουν ότι οι συναλλαγές τους είναι συμβατές με το οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ των πελατών τους,προέβησαν σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες του άρθρου 47 του ν.4557/2018, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 του ν.4557 /2018, για συναλλαγές σχετιζόμενες με το υπό διερεύνηση ποσό των €3εκ. Ειδικότερα, η ΑΤΤΙCΑ ΒΑΝΚ υπέβαλε αναφορά ύποπτης ή ασυνήθους συναλλαγής προς την Αρχή στις 03.10.2016 και συμπληρωματική αυτής στις 24.02.2017, ενώ η Ε.Τ.Ε υπέβαλε μία αναφορά στις 07.03.2017 για συναλλαγές που την αφορούσαν» (σελ. 10)
  • «16.       Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η ΑTTΙCΑ ΒΑΝΚ στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και σε χρόνο κατά τον οποίο είχαν ήδη διενεργηθεί οι συναλλαγές που σχετίζονταν με το εισερχόμενο έμβασμα των €3εκ. και την έκδοση της Ε/Ε (29.08.2016), ενημέρωσε αρμοδίως την Δ.Ε.Ε.Ε σε σχετική με το θέμα επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας η Δ.Ε.Ε.Ε, στο πλαίσιο των εποπτικών καθηκόντων της, επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της ΑTTΙCΑ ΒΑΝΚ στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους, ώστε σε περίπτωση που μετά την αξιολόγησή τους από την Τράπεζα υφίστανται ενδείξεις ασυνήθους ή ύποπτης δραστηριότητας, να προβεί στην υποβολή αναφοράς προς την Αρχή, κατά τα προβλεπόμενα στο κεφ. 8 της Απόφασης ΕΤΠΘ281/2009 πράγμα το οποίο έγινε στις 3.10.2016» (σελ.10-11)».

Διάγραμμα της ροής του χρήματος, όπως εμπεριέχεται στην έκθεση σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ 

Πηγές ΚΙΝΑΛ: Παππάς ο «ιθύνων νους» για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel

«Από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι ο κ. Νίκος Παππάς αποτέλεσε τον «ιθύνοντα νου» στη μεθόδευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel», ανέφεραν πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Και πρόσθεσαν: «Έχει δηλαδή αποδειχθεί ότι ο Υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ο κατ’ εξοχήν εγγυητής και θεματοφύλακας της διαφάνειας του διαγωνισμού, -αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με τον Νόμο- «πατρόναρε» και διαμεσολαβούσε ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο το «στήσιμο» του διαγωνισμού. Μια ακόμη προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, στην οποία ευτυχώς οι θεσμοί της Πολιτείας μας αντιτάχθηκαν».

Πυρά στη ΝΔ

Από το Κίνημα Αλλαγής άφησαν αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας. «Με ευθύνη της πλειοψηφίας -σε συνεννόηση άραγε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;- φαίνεται πως η Προανακριτική Επιτροπή σπεύδει να ολοκληρώσει άρον-άρον τις εργασίες της. Αιφνιδιαστικά, αποφασίζεται να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων, και αμέσως μετά γίνεται δεκτό ο κ. Παππάς να μην εμφανιστεί καν αλλά να αρκεστεί η Επιτροπή σε έγγραφο απολογητικό υπόμνημα.

Το Κίνημα Αλλαγής αντιδρά και δεν συμπράττει σε αυτές τις εξελίξεις. Ζητεί να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, σύμφωνα με την εντολή της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι μάρτυρες που ήδη κατέθεσαν, και κυρίως ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, οφείλουν να καταθέσουν όλα τα έγγραφα που οι ίδιοι υποστήριξαν ότι κατέχουν. Άλλως γεννώνται εύλογα ερωτηματικά.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα επιμείνουμε να έρθουν όλα στο φως».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις