Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Πρόεδρος Αλβανίας για τη δήλωση Κοτζιά: Ο αλβανικός στρατός ξέρει που είναι τα σύνορα

Κοτζιάς Ιλίρ Μέτα
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Η πρόσφατη δήλωση του Νίκου Κοτζιά πως ο στρατός αρνείται να αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία σχολιάστηκε από τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ιλίρ Μέτα. «Ο Αλβανικός στρατός ξέρει που είναι τα σύνορα της Αλβανίας», είπε.

Ο Ιλίρ Μέτα θέλησε να σχολιάσει τα όσα είπε πριν από δυο μέρες στο ραδιόφωνο του News 24/7 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πως ο ελληνικός στρατός αρνείται να αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία.

Η τοποθέτηση του προέδρου της Αλβανίας έγινε στο διεθνές συνέδριο των δημοσιογράφων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «South East Europe Medi Forum», όπου ο Ιλίρ Μέτα μίλησε την Πέμπτη (15.11.2018).

«Σήμερα (σ.σ. χθες) κυκλοφόρησε μια είδηση fake news, όπου ένας πρώην υπουργός γειτονικής χώρας είπε ότι ο στρατός της χώρας του δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι τόσο όταν αυτές οι ειδήσεις είναι αληθινές όσο και όταν είναι fake news. Εδώ είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης να κρατούν απόσταση από κάθε χειραγώγηση που αυξάνει τη ρητορική και μας απομακρύνει από τη συνεργασία. Αν είναι fake news, πρέπει όλοι να εργαστούμε για να τις απομονώσουμε. Αν είναι αλήθεια, φυσικά το ζήτημα είναι λίγο πιο σοβαρό», είπε ο Ιλίρ Μέτα.

Ο Αλβανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως «φυσικά, δεν ανησυχώ για το λόγο ότι οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων του αλβανικού στρατού ξέρουν που είναι τα σύνορα και δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση από καμία άλλη χώρα, σαν δημοκρατική χώρα που είμαστε.

Ανησυχώ γιατί πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνύπαρξη. Τα Βαλκάνια είναι μια πολύ ταραγμένη περιοχή, ιστορικά και εθνικά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε, σημειώνοντας πως οι μειονότητες πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πως η μοναδική λύση είναι η αρμονική συνύπαρξη, με βάσει τις ιδρυτές αρχές της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο 24/7 ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στα σύνορα με την Αλβανία είχε πει: «(…) Ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίσουν τα πρωτόκολλα της Φλωρεντίας και των Παρισίων, της συμφωνίας του Ελσίνκι. Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας προέβλεπε την αυτονομία της βορείου Ηπείρου, σε αυτό παραπέμπουν κάποιες δηλώσεις».

Με πληροφορίες από: oranews.tv

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις