Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Προς Εξεταστική ή Προανακριτική για τον Παππά – Σε πρώτο πλάνο και ο Τσίπρας

Προς Εξεταστική ή Προανακριτική για τον Παππά – Σε πρώτο πλάνο και ο Τσίπρας

Τα πορίσματα της Δικαιοσύνης είναι το κλειδί για τα επόμενα βήματα διερεύνησης της υπόθεσης Παππά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και τυχόν εμπλοκής του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν. Τα μηνύματα που έστειλαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή όσο και ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνεία, αφού, αργά ή γρήγορα, η Δικαιοσύνη θα διαβιβάσει αμελλητί – όπως ορίζει ο νόμος – τη δικογραφία για τον πρώην υπουργό στη Βουλή. Εν συνεχεία, θα αξιολογηθούν τα στοιχεία που εμπεριέχονται σ’ αυτήν και θα ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στο επόμενο βήμα.

Δεδομένη είναι πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης η διερεύνηση της υπόθεσης Παππά να φτάσει ως το τέλος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πιθανότατα θα οδηγηθεί σε μια Προανακριτική και όχι απλώς μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, εάν υπάρχει η παραμικρή υποψία τέλεσης αδικημάτων. Κατά πληροφορίες, άλλωστε, η Δικαιοσύνη ερευνά κι άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Νίκος Παππάς και όχι μόνο αυτή των καταγγελιών Καλογρίτσα, όπου οι ευθύνες πιθανότατα δεν θα είναι μόνο πολιτικές.

Click4more Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Θα έχετε χρόνο να δώσετε εξηγήσεις για όσα βλέπουν το φως τις τελευταίες εβδομάδες»

Πρακτικά, δηλαδή, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μπροστά της τρεις επιλογές: είτε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την απόδοση πολιτικών ευθυνών είτε τη σύσταση Προανακριτικής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και την πιθανή παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο. Είτε, τέλος, την αναπομπή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, ούτως ώστε να συνενωθούν υποθέσεις και φάκελοι και να υπάρξει πιο ενδελεχής έρευνα.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο newsit.gr πως αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι επιλογές, ενώ για τον κ. Τσίπρα υπάρχουν μεν βάσιμες υποψίες πως ήταν ενήμερος για τη δράση του πρώην στενού του συνεργάτη, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί αποδείξεις που να το θεμελιώνουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού είναι δεδομένες, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη. Γι’ αυτό και καλείται ακόμη κι απευθείας από τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις και ν’ αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Είτε, δηλαδή, να αποκηρύξει τον κ. Παππά είτε να τον καλύψει και να επιβεβαιώσει από εκεί και πέρα πως ο πρώην υπουργός δεν ενεργούσε αυτοβούλως.

Click4more Δημοσκόπηση: Το απόλυτο κοντράστ για Μητσοτάκη – Τσίπρα! Έκδηλος ο φόβος για κορονοϊό και Τουρκία

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο, προσώρας αντιμετωπίζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο εμπλοκής του κ. Τσίπρα σε διαδικασίες κοινοβουλευτικής διερεύνησης. «Ας μην βιαζόμαστε», συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά η αποστροφή Μητσοτάκη στη Βουλή για πολλούς «δείχνει» προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ευθυνών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μην ανησυχείτε, θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα και εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή θα χρειαστεί κι εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε διαμηνύσει μεν ότι δεν σέρνει στα δικαστήρια τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά όλα θα κριθούν πλέον από την εξέλιξη των πραγμάτων και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, αφού στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να κάνουν επ’ ουδενί υποχωρήσεις ή συμβιβασμούς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις