Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Πρόταση μομφής: Η αναφορά Μητσοτάκη στις εκλογές που συζητήθηκε στα πηγαδάκια της Βουλής και προκάλεσε αίσθηση

Πρόταση μομφής: Η αναφορά Μητσοτάκη στις εκλογές που συζητήθηκε στα πηγαδάκια της Βουλής και προκάλεσε αίσθηση

«Μετωπική» ήταν η σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Στις τριήμερες εργασίες στην Ολομέλεια δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η πανδημία του κορονοϊού, η διαχείριση της κακοκαιρίας, η υπόθεση Novartis, ακόμα και τα… sms του Μένιου Φουρθιώτη. 

Παρά τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη «μάχη» της Βουλής, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει με αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του στους τομείς για τους οποίους προκάλεσε την πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ: στην πολιτική προστασία, με φόντο την πρόσφατη κακοκαιρία, την πανδημία αλλά και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι του πέταξε για άλλη μία φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες κάλπες, εκτιμώντας ότι ο κ. Τσίπρας «θυμήθηκε τις εκλογές για να κλείσει εσωκομματικές πληγές».

«Το επόμενο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν να παραμείνει δεύτερο κόμμα αντί για τρίτο στην επόμενη Βουλή» σημείωσε με νόημα.

«Να καταδικαστεί εν μέσω πανδημίας μια εκλεγμένη κυβέρνηση 31 μηνών, επιτυχιών ή λιγότερων επιτυχημένων αποτελεσμάτων, για να κυβερνήσει ποιος; Ποιος; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του. Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας η οποία ηττήθηκε κατά κράτος στην κάλπη. Αυτός που επικαλείται ως νέα μία πολιτική η οποία έχει ήδη καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό ως η χειρότερη εμπειρία που βίωσε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε στα πηγαδάκια της Βουλής, ακόμη και από «γαλάζια» στελέχη, ότι ο Πρωθυπουργός αυτή τη φορά δεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι… οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Συνεργάτες πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντούσαν πως δεν έχει αλλάξει επ’ ουδενί ο σχεδιασμός του.

Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας για τη… «σκευωρία της Novartis»

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε στη… «σκευωρία Novartis», όπως χαρακτήρισε την συγκεκριμένη υπόθεση, με φόντο και την αρχειοθέτηση των φακέλων από τη Δικαιοσύνη για τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς Α. Σαμαρά και Π. Πικραμένο και τους πρώην υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, Άδ. Γεωργιάδη και Μ. Σαλμά.

«Δεν έχω πολλά να πω περί Δημοκρατίας με αυτούς οι οποίοι στοχοποίησαν συστηματικά δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Όχι για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο αλλά για την αθλιότερη σκευωρία Novartis που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Διακόπτω τώρα την ομιλία μου για να πάρετε το λόγο κ. Τσίπρα και να ζητήσετε συγγνώμη που τους κρεμάσατε στα μανταλάκια. Και σήμερα κάθεστε σιωπηλός και μειδιάτε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας. Και μας κάνετε και κηρύγματα για το κράτος δικαίου εσείς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σήκωσε το γάντι» για το θέμα Φουρθιώτη…

Άμεση ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού και στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για «εκβιασμό» στελεχών της κυβέρνησης από τον υπόδικο Μένιο Φουρθιώτη.

«Αφιερώσατε το ένα τρίτο της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη; Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Γι’ αυτό την κάνατε τελικά αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Για τον κ. Φουρθιώτη, έτσι δεν είναι;» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι μόνο ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στον πρώην τηλεαστέρα, σε αντίθεση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά στον… Λένιν

«Ο Λένιν, που τόσο σας αρέσει, έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής μας διακυβέρνησης» απάντησε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κατάφερε να περάσει «με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες».

Όσον αφορά στην πρόσφατη κακοκαιρία ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε για άλλη μία φορά οργανωτικές αδυναμίες τους κράτους, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες ευθύνες ανήκουν στην Αττική οδό.

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για… αφωνία στο θέμα των ευθυνών της εταιρείας. «Τι είναι αυτό το οποίο σας κάνει να υπερασπίζεστε τις Αττικές Διαδρομές με τέτοιο πάθος, με τη σιωπή σας;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας κάνει φέτος πρόταση δυσπιστίας γιατί έμεινε ανοιχτή η Αττική Οδός όταν στην περσινή κακοκαιρία εγκαλούσε την κυβέρνηση  γιατί έκλεισε τότε την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, όπως είπε. «Τόση συνέπεια, τόση αξιοπιστία» σημείωσε.

Στον τομέα της πανδημίας ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονόμευσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν όσοι αναλάμβαναν την ευθύνη των μολύνσεων σε διαδηλώσεις, ζητώντας να ανοίξουν τα σχολεία όταν έκλειναν και να κλείνουν όταν άνοιγαν. Εσείς δηλαδή, που βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι τάχα βάζατε πλάτη» τόνισε ο Πρωθυπουργός δείχνοντας εκ νέους τον Παύλο Πολάκη ως… πρωτεργάτη του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

«Ανάπτυξη πάνω από 7%»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικά και στην οικονομία… Στην ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν στη χώρα μας μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, στο γεγονός ότι “μέσα στην υγειονομική περιπέτεια η Ελλάδα θα εμφανίσει το 2021 ανάπτυξη πολύ πάνω από 7%”, επίδοση στις τρεις υψηλότερες της Ευρώπης, όπως δήλωσε, αλλά και στη μείωση της ανεργίας από το 17,3% το 2019 στο 13,4% σήμερα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη που έχει παράσχει ήδη η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, ενώ απαρίθμησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. που έγιναν πράξη ή έχουν δρομολογηθεί.

Στο στόχαστρο και το Κίνημα Αλλαγής

Για πρώτη φορά από την εκλογή του ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ότι συνάχθηκε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα περίμενα ότι οι διακηρύξεις περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν σε αυτόνομη στάση, σε διαφοροποιημένο λόγο και ανάλογη ψήφο” τόνισε. “Δεν θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Βουλευτές ΝΔ: «Μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας για τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο Πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικές και για την Ελλάδα του αύριο και ο κ. Τσίπρας για τον Φουρθιώτη. Το ΚΙΝ.ΑΛ. επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν» σχολίαζαν βουλευτές της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι η πρόταση δυσπιστίας, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, «έγινε μπούμερανγκ» για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις