Πολιτική

Πρόθεση για πρόταση μομφής κατά Κοτζιά από τη Νέα Δημοκρατία

Το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής όχι κατά της κυβέρνησης αλλά κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά εξετάζει η Νέα Δημοκρατία. Αφορμή η συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Όλα τα ενδεχόμενα για το πως θα αντιδράσει μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού πως υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια για να ονομαστεί η ΠΓΔΜ “Βόρεια Μακεδονία” εξετάζει η Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα σε αυτά και η πρόταση μομφής.

[read4more]

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Πειραιώς εξετάζουν το σενάριο, όταν θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, να κατατεθεί πρόταση μομφής όχι κατά της κυβέρνησης αλλά κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να “εγκλωβίσει” επί της ουσίας, τον Πάνο Καμμένο. Από τη πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης (όπως έκανε και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για την υπογραφή συμφωνίας με την ΠΓΔΜ εξαιτίας του Πάνου Καμμένου.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος ξεκαθάρισε και την Τρίτη (12,06.2018) σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία για όνομα με το συνθετικό “Μακεδονία”. Ξεκαθάρισε, επίσης, όμως, ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Τα δυο σενάρια για την πρόταση μομφής

Για την ώρα υπάρχουν δυο σενάρια για το πότε ενδεχομένως να κατατεθεί η πρόταση μορφής από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν η πρόταση μομφής κατατεθεί σήμερα ή αύριο (σ.σ. όταν αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης), τότε αυτομάτως θα σταματήσει η διαδικασία συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση μομφής.

Το δεύτερο σενάριο είναι η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή (15.06.2018) όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής διαρκεί έως τρεις μέρες και λήγει με ψηφοφορία.

Να γίνει ψηφοφορία στη Βουλή πριν από την ψήφιση της συμφωνίας, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, ζήτησε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Ακούστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Νέα Δημοκρατία: Δεν γίνεται κυβέρνηση αλα καρτ

Το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Η Μαρία Σπυράκη είπε “κάθε πράγμα στον καιρό του” όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής. Επιτέθηκε ωστόσο στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπογράψει μια εθνικής σημασίας συμφωνία με τα Σκόπια, τονίζοντας σε ότι αφορά στη στάση του Πάνου Καμμένου πως “δεν μπορούμε να κυβερνούμε αλά καρτ”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7