Παρασκευή, 17 Μαΐ
22oC Αθήνα

Πρώτη… μέρα στη Βουλή – Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα: Αδέξιος και αρχάριος μαθητής

Πρώτη… μέρα στη Βουλή – Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα: Αδέξιος και αρχάριος μαθητής

Με ανεβασμένες «στροφές» κριτικής και επικρίσεων από τους εισηγητές της αντιπολίτευσης για όσα ανέφερε χθες (05.10.2015) στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη έθεσε τις πρώτες γραμμές της σκληρής και αποφασιστικής αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «η παράταξή μας, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα απροστάτευτη και να υπονομευθεί το μέλλον της». Σημείωσε ότι «οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα θα πρέπει να περάσουν από την θεωρία στην πράξη…» « τους οκτώ προηγούμενους μήνες είδαμε ανακόλουθους διαχειρισμού που στοίχησαν πολύ ακριβά στον τόπο και οδηγηθήκαμε στο τρίτο Μνημόνιο διακινδυνεύοντας την πορεία της χώρας στην Ευρώπη. Εμείς όμως αποτρέψαμε με την στάση μας αυτό τον κίνδυνο…».

Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «τα ψέματα τελειώσαν, δεν θα υπάρξει ούτε μια ημέρα περίοδος χάριτος…» «Το παρελθόν σας και οι μπλόφες σας, βαραίνει το παρόν σας….». Αναφερόμενη στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε, ακολούθησε δρόμο αντιστροφής της πραγματικότητα… Του χρειάστηκαν επτά μήνες για να καταλάβει ότι το κούρεμα του χρέους δεν ήταν λύση και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος των Μνημονίων είναι η επιστροφής την βιωσιμότητα» και κατέληξε ότι «δεν τρέφουμε αυταπάτες, τίποτα δεν μας πείθει ότι θα κυβερνήσετε αποτελεσματικά γι’ αυτό και καταψηφίζουμε και δηλώνουμε παρόντες στην κοινωνία…».

Υψηλούς τόνους και από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Ανδρέα Λοβέρδο που καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «παιχνίδια εξουσίας… για αδέξιους χειριστές» «που κόστισε 70 δις στο λαό, καθώς 35 δις ήταν αυτά απορρίψατε, 25 δις είναι αυτά που απαιτούνται πλέον για τις τράπεζες και σε αυτά όλα ας υπολογίσετε πόσο μας κοστίζει η αποεπένδυση και η ύφεση… Εάν τα κάναμε εμείς, θα μας είχατε κρεμάσει… θα μας είχατε κάνει να αλλάξουμε χώρα…».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα είπε «για όσους επαίρονται ότι νίκησαν στις εκλογές ότι η «μπάλα είναι το γήπεδο» και το παιχνίδι ξαναρχίζει από την Πέμπτη όταν θα έρθουν τα νομοσχέδια, όταν θα ξαναδιορθώνονται τα μέτρα που η άφρονα πολιτική σας έφερε το αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο…». Κλείνοντας την ομιλία του χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αρχάριο μαθητή» και προειδοποίησε και αυτός με την σειρά του ότι «δεν θα υπάρχουν πολιτικά μαξιλαράκια, ότι σπείρατε θα θερίσετε»και εμείς «καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε «πως τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να έχουν καμία ελπίδα από τα λεγόμενα «ισοδύναμα»… Δεν έχουν καμία ουσία οι αναφορές για το «παράλληλο πρόγραμμα»…. Η κυβέρνηση με αυτές τις αναφορές θέλει να διασπάσει την λαϊκή ενότητα και αγωνιστικότητα… Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με την αναδιάρθρωση του Χρέους… Πρόκειται για μια διαχείριση της ακραίας φτώχειας…» Υπάρχει άλλος δρόμος και αυτός είναι η μονομερή διαγραφή του χρέους… Καμία ανοχή σε λογικές κοινωνικής συναίνεσης του “διαίρει και βασίλευε”… H περιουσία να περάσει στο λαό από τα καπιταλιστικά και μονοπωλιακά συμφέροντα…Αυτό μπορεί να είναι το εφαλτήριο για ριζικές ανατροπές…».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης είπε ότι «ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τις αγνοήσει τελείως, διότι τι αξιοπιστία μπορούν να έχουν όλες αυτές οι φλυαρίες περί «παράλληλων» προγραμμάτων και «ισοδύναμων» όταν έχει καταρρεύσει πλήρως η αξιοπιστία της κυβέρνησης αυτής από την επτάμηνη διακυβέρνηση, του άκρατου κομματισμού, της ολοκληρωτικής προπαγάνδας, του νεποτισμού, της καθεστωτικής συμπεριφοράς, της ανυπαρξίας οιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής, της προστασίας των συντεχνιακών συμφερόντων».

Μίλησε για «μαθητευόμενους μάγους που συνειδητά παραπλανούσαν τους πολίτες…» και κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει στην πραγματικότητα λέγοντας «συνέλθετε, προσγειωθείτε επί τέλους, διότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει, το Grexit και η κατάρρευση ελλοχεύουν κι είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη να το αποτρέψετε…» σταματήστε «να κατέχεστε ακόμα από τη γοητεία της πλάνης…». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «αύξησε τον δανεισμό και το χρέος και τώρα μιλάτε για ελάφρυνσή του! Και αντί για mea culpa και ταπεινότητα υπόσχεται και πάλι ανύπαρκτους παραδείσους… Εμείς, δεν πρόκειται ούτε να ανεχτούμε αυτήν την κυβέρνηση ούτε να τις χαριστούμε σε τίποτα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο και με το δικό μας αξιακό περιεχόμενο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.. Θα επιμείνουμε στην έναρξη των διαδικασιών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος» καθιστώντας σαφές ότι το Ποτάμι «δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Ενδιαμέσως, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός επέκρινε με τις δικές τους αντιλήψεις την κυβέρνηση λέγοντας πως «υπηρετείτε τα ίδια αφεντικά…». Διάνθισε τις αναφορές τους από την Γιάννα Αγγελοπούλου μέχρι το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως «εσείς οι επαναστάτες, οι κομμουνιστές τρέχετε στον Λευκό Οίκο να πάρετε την έγκριση, εσείς είστε αριστεροί σε σημαίες και γραφεία, η Χρυσή Αυγή όμως είναι αυτή που θα υποστηρίξει τα δίκαιο του ελληνικού λαού με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα».
Οι παριστάμενοι βουλευτές της Χ.Α αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλία του Λαγού, αποχώρησαν ομαδικά, δείχνοντας ότι δεν έχουν διάθεση να ακούσουν τους υπόλοιπους ομιλητές των κομμάτων τουλάχιστον δια ζώσης…

Στον αντίποδα της κριτικής, ανοίγοντας την συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος υποστήριξε όπως «ο λαός απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από κακούς συμβουλάτορες του παρελθόντος, έκλεισε την πόρτα στο χρεοκοπημένο παρελθόν και έδωσε εντολή να τελειώνουμε με την διαφθορά, την διαπλοκή και τα θαλασσοδάνεια…». Απαιτείται είπε, «και αλλαγή στάση ζωής που θα πρέπει να μεταδοθεί στην κοινωνία για να τελειώνουμε από το πελατειακό κράτος» και πρόσθεσε «δεν εφησυχάζουμε ποτέ, συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση… κερδήθηκαν πολλά παρόλο τις Κασσάνδρες που όλα θέλουν να τα υποβαθμίζουν…». Αναφορικά με την ανάπτυξη είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική βιομηχανία και η παραγωγή και όχι σε μια Ελλάδα υπηρεσιών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε