Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρώτη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Γιάννη Στουρνάρα μετά από χρόνια – Τι θα συζητηθεί

Πρώτη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Γιάννη Στουρνάρα μετά από χρόνια – Τι θα συζητηθεί

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθούν σήμερα μετά από αρκετά χρόνια προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των πλειστηριασμών και ιδιαίτερα το ζήτημα της πρώτης κατοικίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα συνοδεύεται από την τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, από τον τομεάρχη Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Καλογήρου, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρώην αν. υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συζητήσει με τον Έλληνα τραπεζίτη τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος του για την ανάσχεση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Η συνάντηση θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στις 16:00 στην Τράπεζα της Ελλάδος

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση γίνεται μετά από μία μακρά περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο ανδρών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικρίνει τον Γιάννη Στουρνάρα για την στάση που κράτησε όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προεκλογική παροχολογία, λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για εξαγγελίες στα χνάρια του Μαυρογιαλούρου.

Οι ίδιοι άνθρωποι επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει ουσιαστικά και σταθερά την κοινωνία, ενώ υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών. «Τα βοηθήματα του κ. Μητσοτάκη τα είχε “φάει” ήδη ο πληθωρισμός» ανέφεραν χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας τις ανακοινώσεις για αύξηση 15,4% στα τρόφιμα.

«Σήμερα με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια Μητσοτάκη βιώνουμε την χειρότερη υπερφορολόγηση για την κοινωνική πλειοψηφία. Η χρονιά που έκλεισε έφερε 4 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ!» επεσήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ισπανίας τόνισε ότι «μηδένισε το ΦΠΑ, αύξησε τέσσερις φορές τον βασικό μισθό πάνω από τον πληθωρισμό και κλείνει τώρα με 5,5% αύξηση του ΑΕΠ».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 300 εκατ. για τη στήριξη των συνταξιούχων. Η μόνιμη παροχή της 13ης σύνταξης ωστόσο – που και η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει – κόστιζε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Με τέσσερις προϋπολογισμούς Μητσοτάκη, επομένως, μιλάμε για 4 δισ. ευρώ περικοπές στους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση κόβει μόνιμες δαπάνες και προεκλογικά δίνει ελάχιστα. Ο Μητσοτάκης κλέβει δέκα και επιστρέφει ένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική και να μιλάει για τα δημοσιονομικά της χώρας, γιατί δεν είναι αυτός που την έχει χρεοκοπήσει δύο φορές… Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια χώρα χρεοκοπημένη και την άφησε και με το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και με ένα ρυθμισμένο χρέος του οποίου το 80% είναι κλειδωμένο σε επιτόκιο 1% για τα επόμενα 15 χρόνια!».

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την κριτική της ΝΔ περί παροχολογίας και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έλεγαν ότι: «Το να έχει η χώρα συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιθεώρηση εργασίας, που την διέλυσε η ΝΔ, δεν είναι παροχή. Είναι ζήτημα διαφορετικού μοντέλου και μιας σοβαρής αναπτυξιακής σταθερής πορείας για την επόμενη ημέρα .Το 2012 όταν μειώθηκε 32% ο βασικός μισθός για τους κάτω των 25 ετών, και 23% συνολικά, το επιχείρημα ήταν η δήθεν μείωση της ανεργίας. Όμως, έτσι είχαμε τη χειρότερη ανεργία και τη χειρότερη ύφεση που έχει βιώσει η χώρα. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 27% τον κατώτατο μισθό για τους κάτω των 25 ετών, και 11% συνολικά, και ανάπτυξη είχαμε και η κατανάλωση αυξήθηκε και τα δημόσια έσοδα ενισχύθηκαν. Γιατί ο βασικός μισθός συνολικά πέφτει στην κατανάλωση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις