Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Πρωτόγνωρα Χριστούγεννα με κλειστά μαγαζιά – Το “στοίχημα” που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση

Πρωτόγνωρα Χριστούγεννα με κλειστά μαγαζιά – Το “στοίχημα” που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση

Κλειστά μαγαζιά, με λειτουργία του click away από την Κυριακή. “Δε θέλουμε να αναγκαστούμε τα πάρουμε πίσω και αυτά τα μέτρα” διεμήνυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Προετοιμασίες για τον εμβολιασμό.

Ένα νέο στοίχημα καλείται να κερδίσει τώρα η κυβέρνηση, προς όφελος ασφαλώς της δημόσιας υγείας. Είναι αυτό του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει η αγορά κατά την εορταστική περίοδο, με την απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα να χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σκληρή πλην επιβεβλημένη, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως είναι ήδη γνωστό μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, από μεθαύριο Δευτέρα θα λειτουργήσουν μόνο τα κομμωτήρια – με ραντεβού – και τα βιβλιοπωλεία, ενώ στο λιανεμπόριο θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από αύριο Κυριακή το λεγόμενο “click away”. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά και θα μπορούν να παραλαμβάνουν με φυσική παρουσία από το κατάστημα τα προϊόντα.

Ουσιαστικά, δηλαδή, μ’ αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται το «φρακάρισμα» στις εταιρείες ταχυμεταφορών, ωστόσο η εφαρμογή των κανόνων του “click away” παραμένει γρίφος κι ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα. Αφενός διότι – θεωρητικά πάντα – ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες, αφετέρου διότι οι κανόνες για την εφαρμογή του μέτρου (αναμονή δέκα λεπτών και ουρά έως εννέα ατόμων, ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, παράδοση σε εξωτερικό χώρο κτλ.) φαντάζουν δοκιμασία για… γερά νεύρα για καταστηματάρχες και πελάτες.

“Δε θέλουμε να αναγκαστούμε να ανακαλέσουμε και τα μέτρα που ανακοινώσαμε”

Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση ν’ αποφευχθεί αυτό ακριβώς που αποτέλεσε το φόβο που υποχρέωσε ειδικούς και κυβέρνηση να πάρουν την απόφαση για κλειστά καταστήματα: ο συγχρωτισμός. Και όπως τόνισε κατά την παρουσίαση των μέτρων ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ουδείς επιθυμεί να βρεθεί η κυβέρνηση στη δυσάρεστη θέση ν’ ανακαλέσει ακόμη και τα μέτρα που χθες ανακοίνωσε και θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, λόγω συνωστισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

click4more: Εμβόλιο Pfizer – Κορονοϊός: Έτοιμη να δώσει έγκριση η FDA

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, τη λειτουργία και των ιερών ναών μόνο τις ημέρες των εορτών και συγκεκριμένα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων. Προβλέπεται, όμως, αυστηρό όριο εννέα ατόμων στους ναούς και 25 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς. Παράλληλα, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο (7 το πρωί με 9 το βράδυ), ενώ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 10 αντί για τις 9 το βράδυ από αύριο Κυριακή.

Προετοιμασίες για τον εμβολιασμό

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η προετοιμασία της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί σήμερα στο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Αντίστοιχη σύσκεψη είχε λάβει χώρα και το περασμένο Σάββατο, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βελτιστοποιηθεί ο συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων φορέων.

Από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αισιόδοξος ότι τα πρώτα εμβόλια θα αδειοδοτηθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έως το τέλος του έτους και αμέσως θα φτάσουν στις χώρες-μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Ελλάδας – προκειμένου να ξεκινήσει εντός λίγων μόνον ωρών και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Τόνισε, επίσης, ότι η εκστρατεία ενημέρωσης στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση θα έχει στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι εν τέλει είναι αυτό που εγγυάται το τέλος της περιπέτειας με την πανδημία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις