Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Προϋπολογισμός: Πέρασε με πόλεμο! Τσίπρας, Μητσοτάκης… εκλογές!

Τσίπρας Μητσοτάκης προϋπολογισμός
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε στην Βουλή, ωστόσο Τσίπρας και Μητσοτάκης κατέστησαν σαφές ένα πράγμα.
Ότι η προεκλογική περίοδος όχι απλά έχει ξεκινήσει, αλλά πλέον έχει πάρει “φωτιά”.
Άγριες κόντρες, εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις και παρουσίαση των σχεδίων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την επόμενη μέρα.
Οι τσακωμοί, η ψηφοφορία… σφηνάκι και όλα όσα έγιναν στο Κοινοβούλιο.

Στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε στο… άψε – σβήσε (σ.σ. μιας και η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά) το βράδυ της Τρίτης, 18.12.2018, στην Βουλή με 154 “ΝΑΙ” και 143 “ΌΧΙ”. Η κόντρα που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας και ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μονοπώλησε το ενδιαφέρον, με τον δεύτερο να παίρνει αρχικά τον λόγο και να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την οικονομία, όσο και για τα υπόλοιπα “καυτά” ζητήματα της πολιτικής ατζέντας.

Ο Αλέξης Τσίπρας… σήκωσε το γάντι και με αλλεπάλληλες προσωπικές επιθέσεις απάντησε σε αυτές του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το κλίμα να είναι σε αρκετά σημεία της βραδιάς “εκρηκτικό”.

Πάντως, αν και η αποψινή κοινοβουλευτική διαδικασία στην Βουλή αφορούσε -υποτίθεται- σε καθαρά οικονομικά ζητήματα, ήταν φανερό από τις ομιλίες των δύο “μονομάχων” πως η θεματολογία ξεκινούσε και τελείωνε γύρω από ένα ζήτημα: Τις εκλογές.

Αν κάποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία πως η προεκλογική περίοδος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, απόψε… πείστηκε.

Από την μία πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κατηγορεί την κυβέρνηση για το “αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο“, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη μέρα. Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας να κατηγορεί την αντιπολίτευση για την “καταστροφική πενταετία 2010-2014 που κατέστρεψε τον τόπο”, παρουσιάζοντας… το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα.

Με φόντο, λοιπόν, τις εκλογές που έρχονται οι δύο αντίπαλοι ξέθαψαν τα… τσεκούρια του πολέμου -αν αυτά είχαν ποτέ θαφτεί- και επιδόθηκαν σε εκατέρωθεν σφοδρές επιθέσεις, τόσο προσωπικές, όσο και σε επίπεδο κομμάτων.

Προϋπολογισμός – Μητσοτάκης: Ξεκίνημα με… γέλια και λάθος υπουργό!

Τσίπρας Μητσοτάκης προϋπολογισμός

Ο αρχηγός της ΝΔ ξεκίνησε κάνοντας μια αναφορά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, από τον οποίο και πήρε την σκυτάλη στο βήμα της Βουλής. Και τότε έκανε ένα… λάθος. Συγκεκριμένα είπε, αναφερόμενος στον κ. Χουλιαράκη: “Καθώς τον παρακολουθούσα, σκεφτόμουν κύριε Χουλιαράκη εσείς δεν ήσασταν υπουργός και το πρώτο εξάμηνο του 2015;”.

Εκείνη την στιγμή από τα υπουργικά έδρανα ακούστηκαν πολλά… όχι (!) μιας και ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα μετά το… θυελλώδες πρώτο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς.

Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση: “Δεν ήσασταν. Έκανα λάθος. Ζητώ συγννώμη. Το αποκηρύσσετε λοιπόν. Δεν πειράζει, ήταν πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας κι αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα. Ο έχων την βασική ευθύνη“.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Προϋπολογισμός – Σφοδρή κριτική για τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ

Στην συνέχεια, το… μενού είχε επίθεση “από τα αποδυτήρια”: “Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων, των σκανδάλων και της διαπλοκής”, τόνισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για λαϊκισμό, δημαγωγία, πολιτική χωρίς αρχές, κομματικούς διορισμούς, αλαζονεία, ανικανότητα, πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Συνεχίζοντας εμφανίστηκε βέβαιος ότι “στις εκλογές που έρχονται, θα κλείσει οριστικά ο θλιβερός κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης”.

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της συμπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης είπε “αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνετε στη Βουλή” και πρόσθεσε ότι ο κύκλος της κρίσης θα είχε κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια, “αν εσείς κ. Τσίπρα μαζί με τον κ. Καμμένο δεν προκαλούσατε εκλογές με τη σύμπραξη του κ. Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής”. Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι “εμποδίσατε την έξοδο απ’ το 2ο Πρόγραμμα και παγιδεύσατε τη χώρα σε ένα νέο κύκλο λιτότητας, ζημιώνοντάς την με πάνω από 100 δισ. ευρώ” και παρέθεσε τις δηλώσεις των κ. Ρέγκλινγκ και Βίζερ.

Click4more: “Σκοτώθηκαν” Μητσοτάκης – Βούτσης! Βαριές κουβέντες στην Βουλή! video

Στην συνέχεια ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση επισημαίνοντας πως “τα υπερπλεονάσματα σημαίνουν φόρους”, χαρακτηρίζοντας στην συνέχεια τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης “αναξιόπιστο και μη αναπτυξιακό”.

“Ο προϋπολογισμός αυτός υπηρετεί τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα με πρώτο θύμα είναι οι Δημόσιες Επενδύσεις που ήδη υπολείπονται κατά 1,55 δισ. και ψαλιδίζονται κατά 550 εκατομμύρια ακόμα το 2019…Και αυτό το μίζερο ΑΕΠ συμπιέζεται ακόμα περισσότερο από τα υπερπλεονάσματα. Τέλος, και αυτός ο προϋπολογισμός παραμένει αντίπαλος του πολίτη. Διατηρεί τους 29 φόρους και τις δεκάδες περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ. Πυροβολεί τη μεσαία τάξη. Θέτει εμπόδια στους επενδυτές. Αλλά εξοντώνει και τους πιο αδύναμους. Κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και διαρκώς τους πολλαπλασιάζει, συντρίβοντας τον κορμό της κοινωνίας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας Μητσοτάκης προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός και το πλάνο της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης αφού υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι παρελθόν σε λίγους μήνες αναφέρθηκε στους δικούς του στόχους που “περιγράφει το λιτό δίπτυχο «Λιγότεροι φόροι και εισφορές – Περισσότερες επενδύσεις και νέες, καλές δουλειές».

“Επιδίωξή μας είναι η τόνωση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η προστασία των πιο αδύναμων. Και στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα, ώστε να δοθεί χώρος για μέτρα αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για πρόνοιες κοινωνικής συνοχής”, συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ, παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο του κόμματός του για την επόμενη μέρα (διαβάστε αναλυτικά όσα είπε εδώ).

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Προϋπολογισμός – Τσίπρας: Προσωπική επίθεση με το… καλημέρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Τσίπρας Μητσοτάκης προϋπολογισμός

Μετά τον αρχηγό της ΝΔ, τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον πρωθυπουργό να παίρνει ακολούθως την σκυτάλη και να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ, με αφορμή το… επεισόδιο που είχε προηγηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για το οποίο πηγές της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησαν ανοιχτά τον ΠτΒ.

Θυμηθείτε την ένταση στο βίντεο

Η ένταση ξεκίνησε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από μια βουλευτή της αντιπολίτευσης να φύγει από την αίθουσα -προφανώς εκνευρισμένος από μια συμπεριφορά της που δεν “έπιασε” το τηλεοπτικό πλάνο- και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε οργισμένος ξεκινώντας την ομιλία του.

Click4more: Επικό σαρδάμ Τσακαλώτου για το “χρονοντούπαλο” της Ιστορίας

“Είμαι κοντά στα 10 χρόνια σε αυτή την αίθουσα. Παρακολουθώ από παιδί την Βουλή. Ειλικρινά μένω άναυδος. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ παρόμοια συμπεριφορά, όχι αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά πολιτικού αρχηγού. Να απευθύνεται με αυτό το ιταμό και αυταρχικό ύφος, απέναντι σε εκλεγμένους βουλευτές. Μια συμπεριφορά που αν οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε νεύρα, να διατάζετε εκλεγμένο βουλευτή να περάσει έξω… Αναρωτιέμαι αν είναι τα νεύρα σας ή αν είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας. Να συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζετε ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας. Δεν είναι όμως. Εδώ είναι ο Ναός της Δημοκρατίας. Μπορεί στην ζωή σας κάποια πράγματα να τα βρήκατε εύκολα, αλλά αυτή η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο

Επίθεσης… συνέχεια με Συμφωνία των Πρεσπών

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα… πολέμου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κατηγορίες της ΝΔ πως “αντάλλαξε” την Συμφωνία των Πρεσπών με την μη περικοπή στις συντάξεις.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έφτασε στο χαμηλότερο σκαλί χυδαιότητας, τονίζοντας: “Η συναλλαγή θέλει δύο. Με ποιον έκανα συναλλαγή; Με τον κ. Γιούνκερ; Αυτή είναι η Ευρώπη κ. Μητσοτάκη η Ευρώπη στην οποία αγωνιζόσασταν να παραμείνουμε; Η Ευρώπη της συναλλαγής; Δεν είστε ευρωπαϊστής, αλά ευρωπαϊστής με συνθήματα Όρμπαν, Σαλβίνι και Μιχαλολιάκου”.

Click4more: “Πόλεμος” Χρηστίδη – Καμμένου για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την 17 Νοέμβρη

Είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι’ αυτά που κάνει αλλά γι’ αυτά που πιστεύει. Η τελευταία φορά που κάποιοι σ’ αυτό τον τόπο αποφάσισαν να τελειώσουν την Αριστερά γι΄ αυτά που πιστεύει, ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια. Δεν έχετε καταλάβει πόσο μίσος κρύβουν αυτές σας οι αναφορές. Κι έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο ότι δήθεν εμείς διχάζουμε και πολώνουμε”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Για την επίθεση στον ΣΚΑΪ

“Πρέπει να στεκόμαστε όλοι με απόλυτο τρόπο σε τέτοιες πράξεις” τόνισε στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, κατηγορώντας την ΝΔ ότι επαναλαμβάνει την “ακραία και άθλια κατηγορία” που ακούστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης.

“Αν λέτε ότι όποιος κάνει πολιτική κριτική είναι ηθικός αυτουργός ανάλογων επιθέσεων. Αν ισχύει αυτή η θεωρία τότε εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός για τις επιθέσεις που δέχεται κάθε εβδομάδα στο σπίτι του ο κ.Φλαμπουράρης”, συνέχισε.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας Μητσοτάκης προϋπολογισμός

Πρώτη φορά… μεταμνημονιακά ο προϋπολογισμός

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο… κύριο μενού της βραδιάς. Τον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντας “οικονομικό Αρμαγεδδώνα” την κατάσταση που “κληρονόμησε” ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέβηκε στην εξουσία.

“Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας από το 10-14 μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις για 40 δισ. ευρ. Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το 1/4”, τόνισε, για να συνεχίσει: “Θέλετε να συγκρίνουμε την καταστροφική πενταετία 2010-2014 με την πενταετία της ανασυγκρότησης; Μας λέτε διαρκώς, ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Αλήθεια κύριε Μητσοτάκη; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος, εμείς κάναμε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Αν τα συμπεριλάβουμε, είχαμε περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Εσείς είχατε 65 δισ. Δέκα φορές περισσότερο”.

Παραμένοντας στα ζητήματα της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια σειρά αναφορών με γραφήματα που παρουσίαζε στο Σώμα και αφορούσαν στην ανάπτυξη, στις νέες θέσεις εργασίας, στην ανεργία και τις επενδύσεις.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις